Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

o bakru
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

o bakru
kako sam se često puta opekao kupujući jeftine stvari,a opet smatrajući da će mi ćejf oko pravljenja piva baš dugo trajati odlučio sam da ipak kupujem kvalitetnije stvari.Nekako mi od početka lonac za kuhanje izgleda kao temelj i ne bih da poslije pola godine poželim da ga mijenjam.Za sada to ide izneneđujuće teško.Izbor je stvarno slab.Inoks šerpa mi se ne sviđa kako zbog oblika(široka i kako ubaciti pipu a da bude sasvim nisko)tako i zbog cijene(96 KM. 30l.).Staro pivsko bure mi za sada izgleda kao najrealnija opcija ali sam čuo da se jedino kulturno poklopac može izrezati plazma-rezom.Na ovom mjestu ću izraziti svoje čuđenje kako malo starijih pivara nude svoju staru da tako kažem preraslu opremu na ovom forumu.Npr.kazan za kuhanje.A sada o bakru.Na autopijaci mi je kazandžija ponudio da mi napravi lonac po mojoj mjeri jer je njegov više kao bakrač,dobro se širi prema gore.Pitanje? slabo spominjete bakar iako se meni čini da su u Dablinu bakarni kotlovi(vidio na TV).Njegovo bakar je solidne debljine i iznutra kalaisan.Dakle,može li to ikako i predpostavljam da postoje razne čistoće bakra.Kako to prepoznati iako znam da je to posuđe pravljeno da se u njemu spravlja hrana.Okvirno smo se dogovorili da bi cijena bila 80-tak KM.za 30-tak L.Drugo pitanje koliko uzeti bakarne cijevi 10mm za hlađenje 10 ili 15 metara za sud od 30L.Pozdrav.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: o bakru
(18.03.2014, 10:17 )zuzko Wrote: kako sam se često puta opekao kupujući jeftine stvari,a opet smatrajući da će mi ćejf oko pravljenja piva baš dugo trajati odlučio sam da ipak kupujem kvalitetnije stvari.Nekako mi od početka lonac za kuhanje izgleda kao temelj i ne bih da poslije pola godine poželim da ga mijenjam.Za sada to ide izneneđujuće teško.Izbor je stvarno slab.Inoks šerpa mi se ne sviđa kako zbog oblika(široka i kako ubaciti pipu a da bude sasvim nisko)tako i zbog cijene(96 KM. 30l.).Staro pivsko bure mi za sada izgleda kao najrealnija opcija ali sam čuo da se jedino kulturno poklopac može izrezati plazma-rezom.Na ovom mjestu ću izraziti svoje čuđenje kako malo starijih pivara nude svoju staru da tako kažem preraslu opremu na ovom forumu.Npr.kazan za kuhanje.A sada o bakru.Na autopijaci mi je kazandžija ponudio da mi napravi lonac po mojoj mjeri jer je njegov više kao bakrač,dobro se širi prema gore.Pitanje? slabo spominjete bakar iako se meni čini da su u Dablinu bakarni kotlovi(vidio na TV).Njegovo bakar je solidne debljine i iznutra kalaisan.Dakle,može li to ikako i predpostavljam da postoje razne čistoće bakra.Kako to prepoznati iako znam da je to posuđe pravljeno da se u njemu spravlja hrana.Okvirno smo se dogovorili da bi cijena bila 80-tak KM.za 30-tak L.Drugo pitanje koliko uzeti bakarne cijevi 10mm za hlađenje 10 ili 15 metara za sud od 30L.Pozdrav.

Nije li jednostavnije uzeti gotov kad se skupi para?

Evo ih par (imaju i cijene na njima), a mogu se busem poslati iz Švedske. Naši busevi saobraćaju 4-5 sedmično i za jedan poveći paket uzmu 10-15 maraka. Uostalom, eto ja ću platiti dostavu busem...

Ovi su od patine:

[Image: 1662622_245321655640804_642395711_n.jpg]

13 252 kr

[Image: 1782186_251481321691504_1024950305_n.jpg]

6990 kr:

[Image: 1622411_244722432367393_1624400433_o.jpg]

Ili spirale za hlađenje od 890 do 1900 svedskih kruna.

[Image: 1932265_247747922064844_1804223150_n.jpg]
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ovako, ja sam uzeo inox bure za lonac, a moze se sjeci brusilicom a najbolja opcija je na masinskom strugu. Perfektno ga obradi. Za sam za svoje bure od 50l uzeo 7m cijevi i zadovoljan sam hladjenjem. Vidi sta ce ti reci iskusnije kolege, al mislim da bakar nije resenje jer je podlozan oksidaciji.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(18.03.2014, 11:25 )Rodney Wrote:
(18.03.2014, 10:17 )zuzko Wrote: kako sam se često puta opekao kupujući jeftine stvari,a opet smatrajući da će mi ćejf oko pravljenja piva baš dugo trajati odlučio sam da ipak kupujem kvalitetnije stvari.Nekako mi od početka lonac za kuhanje izgleda kao temelj i ne bih da poslije pola godine poželim da ga mijenjam.Za sada to ide izneneđujuće teško.Izbor je stvarno slab.Inoks šerpa mi se ne sviđa kako zbog oblika(široka i kako ubaciti pipu a da bude sasvim nisko)tako i zbog cijene(96 KM. 30l.).Staro pivsko bure mi za sada izgleda kao najrealnija opcija ali sam čuo da se jedino kulturno poklopac može izrezati plazma-rezom.Na ovom mjestu ću izraziti svoje čuđenje kako malo starijih pivara nude svoju staru da tako kažem preraslu opremu na ovom forumu.Npr.kazan za kuhanje.A sada o bakru.Na autopijaci mi je kazandžija ponudio da mi napravi lonac po mojoj mjeri jer je njegov više kao bakrač,dobro se širi prema gore.Pitanje? slabo spominjete bakar iako se meni čini da su u Dablinu bakarni kotlovi(vidio na TV).Njegovo bakar je solidne debljine i iznutra kalaisan.Dakle,može li to ikako i predpostavljam da postoje razne čistoće bakra.Kako to prepoznati iako znam da je to posuđe pravljeno da se u njemu spravlja hrana.Okvirno smo se dogovorili da bi cijena bila 80-tak KM.za 30-tak L.Drugo pitanje koliko uzeti bakarne cijevi 10mm za hlađenje 10 ili 15 metara za sud od 30L.Pozdrav.

Nije li jednostavnije uzeti gotov kad se skupi para?

Evo ih par (imaju i cijene na njima), a mogu se busem poslati iz Švedske. Naši busevi saobraćaju 4-5 sedmično i za jedan poveći paket uzmu 10-15 maraka. Uostalom, eto ja ću platiti dostavu busem...

Ovi su od patine:

[Image: 1662622_245321655640804_642395711_n.jpg]

13 252 kr

[Image: 1782186_251481321691504_1024950305_n.jpg]

6990 kr:

[Image: 1622411_244722432367393_1624400433_o.jpg]

Ili spirale za hlađenje od 890 do 1900 svedskih kruna.

[Image: 1932265_247747922064844_1804223150_n.jpg]
Baš sam prijatno iznenađen tvojom ponudom.Najljepše ti se zahvaljujem
,sve izgleda famozno ali mi je malo prekomplikovano a nije ni jeftino(koliko znam šv. kruna je kao hr.kuna).
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(18.03.2014, 12:47 )zuzko Wrote: Baš sam prijatno iznenađen tvojom ponudom.Najljepše ti se zahvaljujem
,sve izgleda famozno ali mi je malo prekomplikovano a nije ni jeftino(koliko znam šv. kruna je kao hr.kuna).

Ti najbolje znaš koliko ti je jorgan dugačak. Kruna je inače 1 : 5 u odnosu na marku. Dakle, 5 SEK je 1 KM.

Moje je da predložim (pošto si rekao da tražiš dugotrajno rješenje), a tvoje je da odlučiš i sabereš šta ti je činiti Smile
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(18.03.2014, 12:54 )Rodney Wrote:
(18.03.2014, 12:47 )zuzko Wrote: Baš sam prijatno iznenađen tvojom ponudom.Najljepše ti se zahvaljujem

Ti najbolje znaš koliko ti je jorgan dugačak. Kruna je inače 1 : 5 u odnosu na marku. Dakle, 5 SEK je 1 KM.

Moje je da predložim (pošto si rekao da tražiš dugotrajno rješenje), a tvoje je da odlučiš i sabereš šta ti je činiti Smile
Dobro Rodni, što bi rekao moj pok.stari "ima para samo kad primakneš vatru očima".Ja ti o takvim transportima pojma nemam,ovde kažu da su ti vozači hijene ,na ovim našim kratkim linijama.Navodno za knjigu moraš dati 10-15 maraka.Ali eto ti to bolje znaš pa ako si ti voljan lako bi ja to sačekao.I o plaćanju ti nemam pojma jedino što meni pada na pamet je da bih mogao odnijeti novac bilo gdje u BiH prije nego što ti to pošalješ.Zainteresovan sam za ovaj lonac od 36 L. ne vidim mu pipu ali valjda postoji.O nekom tvom plaćanju nema govora a na trudu bih ti bio prezahvalan.Reci šta ti misiš o tome, predpostavljam da to fercera (funkcioniše).Ako bi se uspjeli nešto dogovoriti meni bi trebalo malo vremena da skontam šta je ovde baš teško nabaviti da se npr.može spakovati u lonac zbog % iskorištenosti.Ja sam naime vrlo kratko u ovoj priči ali vrlo intenzivno.Tako npr. sam skontao da spiralu za hlađenje mogu napraviti u Sa za 50-tak maraka.Pozdrav.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(18.03.2014, 01:39 )zuzko Wrote:

Dobro Rodni, što bi rekao moj pok.stari "ima para samo kad primakneš vatru očima".Ja ti o takvim transportima pojma nemam,ovde kažu da su ti vozači hijene ,na ovim našim kratkim linijama.Navodno za knjigu moraš dati 10-15 maraka.Ali eto ti to bolje znaš pa ako si ti voljan lako bi ja to sačekao.I o plaćanju ti nemam pojma jedino što meni pada na pamet je da bih mogao odnijeti novac bilo gdje u BiH prije nego što ti to pošalješ.Zainteresovan sam za ovaj lonac od 36 L. ne vidim mu pipu ali valjda postoji.O nekom tvom plaćanju nema govora a na trudu bih ti bio prezahvalan.Reci šta ti misiš o tome, predpostavljam da to fercera (funkcioniše).Ako bi se uspjeli nešto dogovoriti meni bi trebalo malo vremena da skontam šta je ovde baš teško nabaviti da se npr.može spakovati u lonac zbog % iskorištenosti.Ja sam naime vrlo kratko u ovoj priči ali vrlo intenzivno.Tako npr. sam skontao da spiralu za hlađenje mogu napraviti u Sa za 50-tak maraka.Pozdrav.

Ma nagodni su ti vozači. Često ljudi nešto naručuju da im šaljem, tako da nisam nikada imao problema. Neće samo da nose televizore i đakonije zbog carine Smile

Evo pokušavam da nađem još jeftinije...

http://www.olsana.se/hem-hushall-tradgar...0-lit.html

Kad skontamo koju, pošalješ mi pare (staviš na moj račun) i to je to. Ja kupim te lonce i poklopce, odnesem na bus i to je to.

Ja šaljem sa busem (Biss Tours) koji ide do Sarajeva, preko Gradiške, Doboja i Zenice. Pokupiš to, i eto, dođeš mi pivu iz tog lonca kad dođem dole Smile

Ako ti se ne žuri, sačekaš do ljeta kada dosta ljudi bude išlo autima dole, pa im uvalim da ti ponesu...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Vidi i u Beogradu.
Lonac 36,3 L 100€ a 50 L 120€
Vjerujem da se ima uzeti u Zagrebu.

http://www.mojepivo.com/oprema/kuvanje.html
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 18.03.2014, 03:55 by zuzko.
(18.03.2014, 02:00 )Rodney Wrote:
(18.03.2014, 01:39 )zuzko Wrote:

Ma nagodni su ti vozači. Često ljudi nešto naručuju da im šaljem, tako da nisam nikada imao problema. Neće samo da nose televizore i đakonije zbog carine Smile

Evo pokušavam da nađem još jeftinije...

http://www.olsana.se/hem-hushall-tradgar...0-lit.html

Kad skontamo koju, pošalješ mi pare (staviš na moj račun) i to je to. Ja kupim te lonce i poklopce, odnesem na bus i to je to.

Ja šaljem sa busem (Biss Tours) koji ide do Sarajeva, preko Gradiške, Doboja i Zenice. Pokupiš to, i eto, dođeš mi pivu iz tog lonca kad dođem dole Smile

Ako ti se ne žuri, sačekaš do ljeta kada dosta ljudi bude išlo autima dole, pa im uvalim da ti ponesu...

Sada si me zbunio.Zadnja slika je lonac od 30 L.a cijena mu je 1900 sek dakle oko 380 KM puno skuplji nego ovaj od 36 L. 1280 SKR(260 KM) koji se meni sviđa.Jedino,rekao si da je to patina valda nešto slično inoksu,ne znam.Odgovara za kuhanje pive?Ako se odlučim to bi realizovali i to busom.Odgovaraju li ti euri?

(18.03.2014, 03:08 )AleksandarV Wrote: Vidi i u Beogradu.
Lonac 36,3 L 100€ a 50 L 120€
Vjerujem da se ima uzeti u Zagrebu.

http://www.mojepivo.com/oprema/kuvanje.html

Hvala puno,više sam sada saznao sjedeći nego što sam za vikend prešao kolima 100 km.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(18.03.2014, 03:33 )zuzko Wrote: Hvala puno,više sam sada saznao sjedeći nego što sam za vikend prešao kolima 100 km.

Jesu različiti, ali to sam ti samo onako stavio još jedan link, da vidiš da ima raznih.

Siguran sam da se može naći i jeftinije, jer prvi koji sam ti postao je iz specijalizirane prodavnice za pivo.

U drugim običnim prodavnicama se tu ti tamo može naći još jeftinije.
Find Odgovori
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Nabavi bure 50l i sam ga sredi bit će ti slađa piva, evo ti pa kopiraj http://hocupivo.wordpress.com/2012/07/16...ske-bacve/
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(18.03.2014, 04:02 )jakovc Wrote: Nabavi bure 50l i sam ga sredi bit će ti slađa piva, evo ti pa kopiraj http://hocupivo.wordpress.com/2012/07/16...ske-bacve/

slažem se u vezi sa buretom od 50 l. za ove pare koje košta inox šerpa od 36 l možeš kupiti pola opreme. a isto tako siguran sam da će ti se apetiti povećati i kada bi kupio šerpu od 36 l morao bih je ubrzo mijenjati Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools