Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mash tun
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 495
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Visoko
RE: Mash tun
Najbolja stvar je kombinovati beertools i beersmith kada se radi o mash tunu , recimo moje iskustvo sa beertoolsom je odlicno jer kada sam detaljno opisao i unjeo sve podatke tacnost je bila iznenadjujuca , cak dobijami vise sladovine u prosjeku oko 2 do 3 litra . Naravno veoma je bitno izmjeriti i teperaturu na kojoj se kuha jer onda dobijete razlicite vrijednosti . Beersmit ima takodje dobrih stvari i narucito kako idredjeni materijali cuvaju toplotu i kako ce se temperatura ponasati odnosno kako ce pasti . Uglavnom unesite sto vise podataka u program i sve ok .
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Mash tun
(15.05.2013, 01:22 )pivska mušica Wrote:
(14.05.2013, 10:34 )ale ale Wrote: Bojim se da cu na kraju definitivno znati kad stavim slad i vodu, pa ako prelije, na popravni iz matematike Smile


ja ti mogu reći slijedeće - moj frižider ima zapreminu od 28 litara i u njega stane tačno 20 litara vode i 8 kg slada. kad tako uradim dođe do samog ruba frižidera i malo je nezgodno miješati jer se preljeva. zato ja nalijem nekih 18 litara vode dodam slad, promiješam i onda dodam još ostatak vode.

ali u zadnje vrijeme svakako kuham jedno pivo iz dvije ture tako da mi to nije ni najmanji problem jer jedna tura je cca 25 litara, tako da mi je sasvim dovoljno za takve ture ovaj frižider.

računaj da ti je 1kg slada = 1l volumena u frižideru

20l vode i 8kg slada bi trebalo da ima volumen od 26.4l.

Količina slada namočena u vodi, smanjuje svoj volumen za 0.8 a istovremeno povećava volumen vode za toliko.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
shone, moguce je to sto govoris, ali kod mene se preljevalo i do samog ruba frizidera mi je bila komina. koristio sam 20l vode i 8kg slada....a frizider ima volumen od 28l....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Mash tun
@Musica

Šta koristiš, kao sito tj, filter u njemu. Može li neka slika?
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
najobičnije crijevo od vodokotlica koje nista ne zauzima. pazi, ovo sto ti govoris je moguce i vjerujem da je tako, ali ti u trenutku dodavanja slada u vodu, u prvih par minuta nemaš taj odnos. hocu da kazem da treba neko vrijeme da se dogodi ta kompenzacija, odnosno da slad upije vodu i da se sve materije koje su topive, otope u vodi. za to treba najmanje 5-10 minuta. tako da bi u takvoj situaciji, kad bi sasuo 8kg slada u 20 litara vode u frizideru od 28 litara, sigurno uzrokovalo preljevanje.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Mash tun
This post was last modified: 09.12.2013, 10:36 by Shone.
To što sam napisao je samo teorija, praksa je prakasa, kod pravljenja piva uvek je potrebno vreme.
Jer si u njemu radio ukomljavanje pšeničnog piva sa 50% neslađene pšenice.
Da li si imao zastoja tj problema pri ispiranju ( stuck sparge )? Da li bi menjao to sito za neko drugo ili smatraš da je ok, u toj varijanti,
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Mash tun
Danas sam zavrsio mash tun, ubacio sam filter-bazooka screen, sopstvene izrade.
   
   
Da li je neko radio sa slicnim filterom, kakva su iskustva ?
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Mash tun
ja radim sa istim. Perfektan.Slobodno mozes sitno mljeti slad, meni do sada nije zastopao , efficiency mi je i do 80%.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Mash tun
kako busite rupice na njemu i kako ga zatvarate iza na drugu stranu?
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Mash tun
Ja sam kupio gotov, nisam pravio (http://www.braupartner.de).
Platio sam 13,- Eur cini mi se...

Na drugoj strani je zica urolovana i ispresana (kao npr. druga strana od pakovanja paste za zube kad je iscjedis).
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Mash tun
(13.04.2014, 11:00 )rale Wrote: kako busite rupice na njemu i kako ga zatvarate iza na drugu stranu?

Koristio sam mrezicu od filtera hidraulike (nikad koriscena). Kolega je izrolao na odredjen precnik u mom slucaju 1/2" i uradis, mi ga zovemo "falc". Drugu stranu zatvoris cekicem Wink , iskivis mrezicu, ili kao sto kolega rece kao kraj paste za zube.
Ako hoces mogu da ti slikam pa da okacim ovde.
Kostalo me je par piva za kolegu.

drinking-beer
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Mash tun
prvi konkretan korak (ne racunajuci citanje i zapitkivanje).. u nabavci sam kupio i vise nego sto treba, zlu ne trebalo..

presjeko sam kablo malim listom od bonseka (samo pazljivo da se zica ne odmotava).. iz onog odsjecenog dijela, izvadio sam onaj nastavak tako sto sam sprzio ostatke plasticnog crijeva koristeci plinski brener, i onda se vrlo lako skine.

cjedaljka je zacepljena na drugom kraju, ali se moze po potrebi otcepiti (ciescenje i to).. spirala od bakarne zice debljine 1,5mm je nataknuta ispod inoksnog crijeva kako ne bi "hodala".. nisam nigdje našo podatak - namoto sam oko 4 metra bakarne žice u spiralu kako bi bila što jača..

zanima me da li neko ima iskustva sa kuhanjem na terasi? ja ovdje imam svu infrastrukturu (struja, voda, plin, udobna sećija, stol, saso-mange..)

[Image: mt1.jpg]
[Image: mt2.jpg]
[Image: mt3.jpg]
[Image: mt4.jpg]
[Image: mt5.jpg]

beta testerka je bila zadovoljna..
[Image: mt6.jpg]
[Image: mt7.jpg]
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools