Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mash tun
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Mash tun
(11.12.2012, 08:34 )sarajevskopivo Wrote: a sta je sa bakrom koji se koristi za chiller? Da li je on opasan za ljudski organizam

nije štetno. pivo se stoljećima kuha u bakarnim kotlovima.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

prostor izmedju rupe na kutiji i cesme, da ne procuri. Neka kristalna vuna, ljepilo?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(03.01.2013, 04:52 )Ludi Konj Wrote: prostor izmedju rupe na kutiji i cesme, da ne procuri. Neka kristalna vuna, ljepilo?

u unutrašnjosti ne bi trebao stavljati ništa slično toj vuni ili ljepilu. ako možeš stavi neki dihtung od gume. sa vanjske strane možeš da koristiš ljepilo dvokomponentno npr. ili silikon kao što smo mi.

beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

prostor između dvije plastične stijenke prenosnog frižidera ispunjen je stiropolom - kad napraviš rupu na obje stjenke možeš malo tog stiropola izvaditi i taj prostor par centimetara od rupe ispuniti nekim jakim dvokomponentnim ljepilom i ostaviti preko noći da se stvrdne. poslije radiš sa dihtunzima s obje strane klasično kao da instaliraš pipu za vodu.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Evo ovdje ću napisati...na zadnja dva kuhanja promjenio sam mash tun sa 50l na 75l. Ukomljavanje i ispiranje isto kao i u 50l. (35l/40l).Temp. tokom jednog sata nije opadala ni stupanj u oba slučaja. Desilo mi se da mi je efikasnost, odnosno pretvorba škroba u šećer spala sa 73% na negdje 62-65%!
Od 10kila slada prije sam imao 1,053, a sad 1.040-1,046! Jel moguće da se to desilo zbog promjene volumena, u biti neznam šta bi drugo bilo po srijedi?
Ukomljavam sat vremena uglavnom na 66 stupnjeva. Neznam, možda da malo promješam u pola ukomljavanja?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne bi trebalo imati značajnijeg efekta na efikasnost. to što si povećao volumen mash tuna nema nikakve veze ako si prije radio sa istom količinom slada i vode.

moraš promiješati povremeno, recimo dva puta za vrijeme ukomljavanja. da li si išta drugo mijenjao u odnosu na te prethodne ture - mlin, recept? ako si stavljao više specijalnih sladova to ti je moglo promijeniti efikasnost. ako si s ispirao sa vodom koja nije bila dovoljno topla, također.

jedna od stvari koja može utjecati na efikasnost ti je i pH vrijednost. može biti mnogo toga, ali volumen mash tun-a najmanje. posebno jer se radi o jako velikoj razlici.

proanaliziraj da li si nešto drugačije radio u odnosu na druge ture, osim što si promijenio mash tun?
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

kolio je najvise dozvoljeno da padne temperatura u Mash tunu? elem, danas sam sklepao svoj od 24l (plasticna kanta obmotana sa vise slojeva podloge za laminat. Kada sam testirao pocetna temperatura je bila 62,9 stepeni a posle sat vremena 60,2. U pitanju je obicna voda. Da li ce ovaj pad od dva i nesto stepena drasticno da utice na komljenje?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

sama voda puno brže gubi toplotu nego mash, tako da ja procjenjujem da ćeš u pravom mashu imati gubitak od 1°C +/-. to ti je sasvim ok, ali eto ako imaš još izolacije slobodno još namotaj koji namotaj jer izolacije ne može biti previše Smile
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

imam jos jedno "genijalno" pitanje. posto planiram da kupim fermentor, ne znam koju zapreminu da uzmem.
ako imam mash tune od 24l, koji je sastavljen. koliko maksimalno sladovine iz njega mogu da izvucem? sa dva, tri ispiranja, sta je bolje.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(02.03.2013, 05:17 )raix Wrote: imam jos jedno "genijalno" pitanje. posto planiram da kupim fermentor, ne znam koju zapreminu da uzmem.
ako imam mash tune od 24l, koji je sastavljen. koliko maksimalno sladovine iz njega mogu da izvucem? sa dva, tri ispiranja, sta je bolje.

mi iz našeg mash tun-a od 25 l izvučemo 28 l sladovine sa dva ispiranja. obično radimo ukomljavanje sa 15-17 l, gdje ukomljavamo oko 5-6 kg samljevenog slada. znači iz ukomljavanja izvučemo nekih 10-11 l sladovine, a ostatak dobijemo ispiranjem. ispiremo u dva navrata, i obično podijelimo vodu u dvije ture, i to na taj način što u prvoj turi upotrijebimo 2/3 vode, a u drugoj 1/3 vode za ispiranje. beer
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

da li je to maksimum koji moze da se izvuce?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(02.03.2013, 09:00 )raix Wrote: da li je to maksimum koji moze da se izvuce?

to je tu negdje. možda još 1-2 litra, odnosno da se ukomi 1 kg slada, ali preko toga ne može.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools