Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Flasiranje
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Čitluk
RE: Flasiranje
(11.06.2014, 01:47 )Pivdzija Wrote: hoćeš dolaziti ti ili @Das_Bier u Mostar ovih dana? znam da je on spominjao neke sirovine da će uzimati... Ako ćete dolaziti da uzmete jedno to drvce i ponesete ga ovamo, ja dam pare na licu mjesta

Može samo mi daj br. tel. da te zovnem
Find Odgovori
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Čitluk
RE: Flasiranje
Kome treba drvce za sušenje boca, mogu ga donjeti na druženje u subotu.
Cijena 17.70km
Isti ovakav http://www.svezapivo.hr/artikl.php?id=46
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Flasiranje
Vidim ovdje se malo otišlo od teme, ali tražilica me uputi ovdje Smile

Skuhao sam APA - SNPA clone.
Bit će u fermentoru 14 dana i onda odoh na more 15 dana.
Da li da flaširam prije odlaska na more? Ili eventualno da prespem u novi fermentor, odleži još 14 dana, pa onda flaširam???
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Flasiranje
(26.06.2014, 08:59 )Goggy Wrote: Vidim ovdje se malo otišlo od teme, ali tražilica me uputi ovdje Smile

Skuhao sam APA - SNPA clone.
Bit će u fermentoru 14 dana i onda odoh na more 15 dana.
Da li da flaširam prije odlaska na more? Ili eventualno da prespem u novi fermentor, odleži još 14 dana, pa onda flaširam???

obje opcije imaju svoje prednosti i mane. valjalo bi da u fermentoru bude 21 dan, kako bi prošli svi postfermentacijski procesi, pa da tek onda flaširaš. međutim, ti nećeš moći to odraditi. ova druga opcija je rizičnija što se tiče infekcije, ali je bolja za krajnji produkt. mi smo navikli da ostavljamo pivo 21 dan u fermentoru. ako odradiš dobro dezinfekciju i pretakanje bez oksidacije biće pivo dobro i nakon 14 dana sekundara.

ja bih pretočio u sekundar, ako ništa zbog navike da nam pivo odležava u fermentoru 21 dan. beer
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Flasiranje
OK, šta kažu ostali? kakva su iskustva? Ako bi fkaširao nakon 14 dana i ostavio u bocama 4 sedmice?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: RE: Flasiranje
This post was last modified: 26.06.2014, 04:56 by danny_boy.
@Goggy

Ja tako flasiram nakon 10-21 dan (zavisno od toga kakav budem s vremenom) bez problema. Samo provjeri FG ne bi smio biti znacajno razlicit od ciljanog. Ili provjeri nakon 10 dana i na dan flasiranja. Ako nema promjena to je to. Nemas nikakve potrebe za ikakvom drugom intervencijom.

Ovako radim dugo vremena, a boce su mi pucale samo na prvom pivu jer sam dodao previse secera. Cesto sam flasirao nakon 10-15 dana a i da nisam mjerio FG i nikad problema. Naravno, ne savjetujem da tako radis ali samo prenosim iskustva da je moguce to malo i nonsalantnije raditi Big Grin
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
jest moguce, al ako mu ti kazes flasiraj, pa mu popucaju boce, onda ce bit: jooooj, onaj danny mi rek'o da flasiram sve mi popucalo Big Grin to mi se desilo Big Grin al nece goggy to rec, salim se malo, niti ce mu flase popucati Smile

uglavnom, ja mislim da je to na samoj granici da bude prerano. to pivo mu ima OG≈1.055 cini mi se, ajde da je 1.045 ili nize... to nije dovoljno vremena da se pivo dovoljno izbistri i povuci ce jednostavno previse kvasca u flase. znam da goggy nema mogućnost dobrog cold crasha, pa i to uzimam u obzir (osim ako nije u međuvremenu riješio). stvar nije crno-bijela u smislu može-ne može, flasirati se teoretski naravno moze i 8 dana nakon fermentacije, ali znam da mu je ovo tek drugo pivo po redu, a i s prvim je imao problema kod kuhanja, pa reko bolje spriječiti nego liječiti i da mu sve ispadne kako treba Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: Flasiranje
Ovo iznad sam savjetovao pod punom krivicnom i materijalnom neodgovornosti Smile
WWW Find Odgovori
Emir Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 80
Joined: Oct 2013
Reputation: 0 Location: Travnik
RE: Flasiranje
Evo upravo naruceno drvce od Jakovc-a.Zelim da mu se ovdje javno zahvalim na trudu.
Find Odgovori
Emir Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 80
Joined: Oct 2013
Reputation: 0 Location: Travnik
RE: Flasiranje
Drvce preuzeto i na poklon doslo pivo koje cu odmah u jutro otvoriti.To ce mi biti prvo kuhano domace koje cu probati.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Flasiranje
Koliko trebam pomješati oxy actiona sa vodom da bi uklonio naslage u bocama?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
ja sam uvijek od oka koristio, sipao mozda po pola male kasike u svaku flasu i do vrha sipao vodu na to.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 45 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools