Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Politika i pivo
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Politika i pivo
Nisam primjetio da ima ova tema, niti da je neko govorio o ovome pa rekoh da malo kažemo koju o tome. Koliko ste upoznati s time i da li uopšte smatrate da postoji influensa politike i piva?

Historija je pokazala da itekako postoji, te da ono što mi pivari nazivamo tradicijom nekog podneblja često zapravo ide na račun politike. Politike koje je zapravo nametnula tradiciju.

Krenuo bih od Švedske. Početkom 20. stoljeća, Švedska je imala prilično problema sa alkoholom. Ljudi su dolazili pijani na posao ili su ostajali kod kuće da mahmuraju recimo. Nakon prvog svjetskog rata, ozbiljno se razmišljalo o potpunoj prohibiciji, tj apsolutnoj zabrani alkohola. Kao jedno od prvih demokratskih društava modernog doba, odluka se prepustila referendumu. 60% ljudi je glasalo protiv prohibicije a tadašnja vlada, nezadovoljna rezultatom modificirala je tadašnje zakone koji su se ticali alkohola. Država je preuzela monopol nad prodajom alkohola i jako pivo izbacilo potpuno sa tržišta. Ostalo je slabo pivo (do 3,5 % alkohola), te jaki alkohol koji je oporezovan maksimalno.

Tek 50-tih godina, jako pivo se vratilo na police, kada je i počela liberalizacija tržišta. Sve do devedesetih, švedske pivovare su suvereno vladale tržištem jer je uvozno pivo bilo znatno skuplje zbog nametnutih poreza.

Devedesetih se taj monopol počeo rušiti otvaranjem tržišta za uvoz i obaranjem cijena uvoznog piva. Ispalo je na kraju da je cijena ta koja je odlučivala za kojom bocom će se posegnuti. Tako su na velika vrata ušla piva iz cijeloga svijeta, a švedska tradicija lokalnih makro pivnica je bila ozbiljno poljuljana.

Deceniju kasne, vanjski utjecaj je ubacio u petu brzinu, pa je uvozno pivo uzelo primat (češki Staropramen je od 2000, pa do 2010 suvereno vladao) iako je bilo kvalitetno kao i švedsko, a često i lošije. Zahvaljujući liberalizaciji uvoza Švedska je danas vodeća zemlja u ponudi piva u pubovima. Od običnih kvartovskih pubova (koji nude 20 različitih piva / 5-6 različitih stilova), pa sve do trendovskih pubova od kojih neki imaju oko 600 vrsta piva u ponudi (20 tak različitih stilova). Danas je najpopularniji stil u Švedskoj - američka IPA. Apsolutno svaka mikro pivovara u Švedskoj radi IPAu (a ima oko 500 mikro pivovara trenutno).

Zarad svega toga Švedska u tome danas nosi primat jer je manje više u potpunosti izbacila svoje pivo. Dok ostale zemlje njeguju tradiciju/zakone svoga piva recimo, Švedska je postala mjesto gdje su ljudi od pivopija, postali pivski znalci. Ljudi koji tačno znaju šta naručuju i koji imaju zavidno znanje o različitim stilovima i podnebljima.

S druge strane imamo Dansku. Priča ima isti početak. Veliki problemi sa pijanstvom su doveli do toga da umjesto planirane prohibicije, njihova vlada 20-tih godina prošlog stoljeća drastično smanji postotak alkohola u pivu (na 3,5%) i istovremeno porez na žestoki alkohol poveća za 1000%. To je dovelo do toga da su danci prestali sa svojom tradicijom ispijanja žestokog alkohola i gdje se potpuno okrenuli pivu. Slabom pivu koje je ostalo prisutno i danas. Za razliku od Šveđana nikada nisu pustili inostrano pivo, već su ostali vjerni svome. Politika je od viski i konjak nacije napravila pivarsku naciju. I kako se čini, tako će biti još dugo.

Ako pogledamo Englesku, tamo imamo slučaj pivskog rasizma koji je kreirala njihova Vlada i mediji, osamdesetih godina. Kada su osamdesetih liberilizirali svoje tržište za uvozna piva (lager prvenstveno) pojavio se tada termin (valjda najunikatniji u pivskom svijetu) LAGER VANDALI. Time su označavali (Vlada i mediji) gomilu klinaca koji su ispijajući uvozne lagere postajali pravi huligani. Tuče su bile česte. Razbojništva. Te vandalizam uopšteno. Iako je tada nezaposlenost u Britaniji bila enormna, draže im je bilo za probleme okriviti uvozni lager. I tako je Britanska Vlada krajem osamdesetih dodatni oporezovala uvozni lager i tako ga istjerala iz svojih pubova gdje kako tvrde, sada sjede samo miroljubivi ale ljubitelji.

Primjetno je da je tada Vlada oborila i postotak alkohola u engleskom Ale-u pa su sve češći bili oni sa alkoholom ispod 4%. I sam primjetih u posjetama Engleskoj da u pubovima majoritet piva je zapravo ispod 5%. Još jedan primjer dakle gdje je politika umješala svoje prste u sladovinu Smile

A možda najsimpatičnije političko uplitanje u pivo se desilo u Sjevernoj Koreji. U jednoj od zadnjih posjeta evropskih zvaničnika, krajem osamdesetih neko je tražio pivo, ali ga nisu imali. Odmah nakon tog susreta, tadašnji Predsjednik je naredio da se ode u Englesku i nabavi pivovara. I tako su ljudi kupili kompletnu staru pivovaru, razmontirali je i odnijeli u Sjevernu Koreju. Sem što se kasnije radilo o prvom Sjeverno Korejskom pivu, pokazalo se da se radilo i o prvoj reklami emitovanoj na njihovoj državnoj televiziji. Dakle prva reklama je bila reklama za njihovo pivo (potražim na youtube) gdje su sugerisali ljudima da nakon posla popiju pivo. Što je naravno bilo teško, jer nisu nikada imali čestito ni hrane na stolu, a kamoli pivo.

Toliko za sada. Šta vi mislite o politici i pivu? Naveo sam primjere gdje je očito da je politika kreirala "tradiciju". Je li to iznimka ili pravilo?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Politika i pivo
This post was last modified: 22.09.2014, 06:09 by AleksandarV.
Takođe bi se trebala pomenuti i politika prema hmelju. Jer se proizvodnja hmelja može nadzirati, za razliku od drugih gorkih materija, koje mogu da se koriste kao zagorčivač piva.

Sent from my iPad using Tapatalk

Definitivno, ne samo pivo, država ima monopol i diktira politiku. Ne samo piva. I odlična prilika koja se nikako ne propušta da bi se nametnulo određeno mišljenje i stav (huligani piju lager). Mušica je postavio film o rakiji i čakijama. Klasičan primjer osude rakije na našim prostorima.

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Politika i pivo
Vrlo vjerovatno da politika ima svoje prste i u hmelju. Nisam naletio na takve tekstove/dokumentarce, pa ako ima neko više da kaže o tome, bilo bi dobro.

Da, to sa LAGER VANDALIMA je kako neki stručnjaci nazivaju, čisti i nepatvoreni pivski rasizam. Znam isto za taj video o čakiji.

Zanima me, jer nemam informacija o tome - kakvo je stanje u BiH kada se tiče priče o politici i pivu. Mislim, ono što mi je jasno, to je da imamo nažalost enitetsku ponudu. Pa tako u Banjaluci imamo Jelen, i nigdje Sarajevsko, recimo. Obratno je i u Federaciji, gdje se rijetko ili nikako mogu naći piva iz RS-a i Srbije (tu i tamo se provuče pokoji Nektar kako sam primjetio). I to je kako se čini jedna vrsta pivskog rasizma. Tihi politički bojkot svega onoga što "neprijatelj" proizvodi.

Dakle, nesumnjivo je da i u BiH ima prilično politike u svakoj boci.

Ono što me zanima, to je da li pivo u BiH ima stranački monopol? Da li su čelnici Sarajevske pivovare ili Bihaćke aktivisti ili članovi vladajućih partija?
Find Odgovori
Eborg Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Reputation: 0 Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
Narucivanje jednog ili drugog piva u podijeljenim gradovima moze imati ozbiljne posljedice. Iz licnog iskustva - s jedne strane ulice se prodaje Sarajevsko pivo a s druge Karlovacko pivo. Kada smo, u neznanju, narucili Sarajevsko konobar se naljutio i rekao da odemo "njima" ne zeleci ni cuti izmjenu narudzbe.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ja sam u Prijedoru bio ismijan kada sam pitao da li imaju Preminger. Dakle, proizvod pivovare koja je udaljena od Prijedora nekih stotinjak kilometara.

S druge strane, primjetio sam da recimo Oldbridž naručuju pubovi u Federaciji samo. Ispravite me ako griješim, da u RS-u Oldbridža nema? Dakle, jedini BH ALE je praktično samo Federacijski ALE? Nije li to malo tužno i nonsens koji očito navedene priče sa početka iz Engleske, Švedske i Danske čini potpuno nevažnima?
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ima u Prijedoru Premingera ali si ocigledno pogrijesio kafanu , ovu Bosnu ovakva kakvaje niko ziv ne moze da razumije , to vise nije pitanje politike , to vise ne mogu da objasne ni "konstitutivni " narodi , a pogotovo oni "drugi" narodi koji zive u BH , stranci nas ne konataju bas nikako , a u svemu tome mi svi zajedno smo na*ebali , mislim da i Tito ustane i vidi ovo njesra prvi bi utekao u pecalbu ...
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(22.09.2014, 09:08 )libor Wrote: Ima u Prijedoru Premingera ali si ocigledno pogrijesio kafanu , ovu Bosnu ovakva kakvaje niko ziv ne moze da razumije , to vise nije pitanje politike , to vise ne mogu da objasne ni "konstitutivni " narodi , a pogotovo oni "drugi" narodi koji zive u BH , stranci nas ne konataju bas nikako , a u svemu tome mi svi zajedno smo na*ebali , mislim da i Tito ustane i vidi ovo njesra prvi bi utekao u pecalbu ...

U dvije kafane u koje sam bio, ni da čuju. Kako rekoh, ismijaše me u jednoj, a u drugoj pogledaše kao da sam s Marsa pao. Imena ne znam, ali jedna u sklopu nekog hotela, a druga je u blizini pijace.

Slažem se, mada mi nije jasno da li se ljudi prećutno slažu sa takvom politikom ili je jednostavno politika jača od 3,5 miliona ljudi i njihove volje.

Dakle, entiteti jasno i bez i najmanje stida kreiraju ponudu piva u skladu sa adresom sa koje dolaze.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

kod nas ti većina (ajmo reć boljih) kafana ima ugovor sa pojedinim dobavljačem. tako da u većini slučajeva si osuđen na siromašnu ponudu jednog dobavljača. Ima par svijetlih primjera, ali to je samo kap u moru.
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 22.09.2014, 10:22 by libor.
Uostalom Rodney jos jednom dodji u Prijedor a nemoj mi se javiti bice svasta (a to vazi i za ostale), PS za sve koje put navede u Prijedor neka odu u Pivnicu Moly Malone , nalazi se kod gradskog mosta (motel Le Pont ) , od ponude imaju od tocenih Nektar , Lav svijetli i crveni , Carlsberg , Bavariu , Paulaner Salvator , Paulaner Weiss bier , a od flasiranih , pored ovih nabrojanih moze se uzeti Estrella , Tuborg , Jelen , a mislim da imaju i La Trapp dubbel , heineken , amstel , Guiness ...

U ostalim kafanama i klubovima uglavnom imaju u ponudi po jedno toceno i par flasiranih lagera manje vise ...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Za hmelj je tako bilo u srednjem vijeku.

Ovaj forum, Oldbridž a od nedavno i Brew Pub, bi trebali da bace svjetlo na katastrofalni kvalitet industrijskog piva.
OK ako već plaćam par maraka, ne želim da pijem ofarbanu gorku vodicu.
I to je jedan vid kontrole. Bacanje para, država naplati skup porez od vlasnika. A mi to sve plaćamo.
Osim toga ne samo pivo i svi proizvodi trpe tihi bojkot.
Da ne potežem sada i uvozne lobije koji vrše ogroman pritisak na svaki iole kvalitetniji proizvod. Niskim i damping cijenama. A očito teška ekonomska situacija nalaže da se pije da se muka zaboravi.

I naravno, država nastoji da što više kontroliše svaku poru društva. U Hrvatskoj su ograničili proizvodnju domaće rakije. Mislim, halo, pravim sebi za kuće da počastim ljude i nema potrebe da se ograničava ista.

Bio je jedan interesantan članak, gdje se ispostavilo da mali privrednici finansiraju velike koncerne. Jer novac iz njihovih poreza ide u državne poticaje i oslobađanje od poreza (radi izvoza) velikih koncerna. A onda oni sa niskim cijenama uništavaju malu i srednju privredu.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

@Libore, narafskiSmile I dao si mi zapravo time ideju za jednu novu temu.

@Aleksandre - kao što rekoh gore, čini mi se ovako površnim preletom i analizom, da je na Balkanu puno više politika upetljana u pivo, nego li što je u zemljama iz uvodnog teksta.

A politika EU spram domaćih proizvođača žestice i kobasica se može zahvaliti nikome drugome nego velikim koncernima koji su masno izlobirali i platili da do takvih zakona dođe. Da praktično u 2014, drže potpuni monopol u pivskoj ponudi širom Evrope.

U drugoj temi sam se btw dotakao Češke i njihovog nacionalnog problema sa Pilsner Urquellom. Pivo koje je bilo njihov nacionalni ponos, nakon privatizacije i korumpiranih političara, danas je obična voda.

I to je još jedna zemlja gdje je politika odlučila šta, kako i kad će se piti.

Na kraju valjda ispadne, da tradicija ne postoji. Jer nešto što je kreirano i servirano u političkim krugovima nije baš nešto što bi mogli nazvati tradicijom.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ono sto u Srbiji koci otvaranje mikropivare, a verujem i u regionu, je zakon o pivu koji je ocigledno napisan da koci sve koji bi hteli da se bave proizvodnjom piva mimo velikih...jelena...lavova...ostalih zivotinja.
Prema zakonu o pivu prozvodnjom i punjenjem piva mogu da se bave samo oni koji imaju jednog zaposlenog sa visokim obrazovanjem na polju prehrambene tehnologije sa polozenim svim ispitima o proizvodnji piva (sto i nije lose), ali sledeca stavka je da ta osoba ima najmanje dve godine radnog iskustva u tom poslu. E a gde naci takvu osobu? Definitivno jedino u jelenu... lavu...
Tako su sebi veliki obezbedili da ostanu veliki, a mikro i netreba da postoje.
Cast izuzetcima koji postoje, a za sada kao statisticka greska.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools