Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Sir u kucnoj izradi
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Sir u kucnoj izradi
Da malo podignemo temu na molbu mog velikog prijatelja @sanjin:

Recept i postupak za cottage cheese (Zagrebacki sir)

Ugrijati mlijeko na 95°C i drzati min 5 minuta (moze i malo duze ali ne duze od 10 min.) i ohladiti na 25-28°C sto brze i onda dodati sirilo cca 0,05-0,10% od kolicine mlijeka ( na 100 litara mlijeka ide 2,5 dl pa racunajte sebi). Sirila ide malo da bi fermentacija bila sto duza, grus je gotov izmedju 12-15 sati fermentacije. Provjeravate tako sto CISTOM rukom tj, prstom provucete kroz grus i ako su ostale grudvice sira ili ako je sirutka zelenkasto bistra sir je gotov. Onda ga usitnimo na velicinu zrna graska, sacekamo 5-6 minuta da se sirutka odvoji i pazljivo izvadimo u cijediljku u koju smo postavili sterilnu gazu da se ocijedi sir. NIKAKO ne pritiskati ili na koji drugi nacin ocijedjivati sir nego samo pustiti da se sam ocijedi, posoliti po zelji i drzati u frizideru. Prijatno Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Sir u kucnoj izradi
@zis u kojem velikom marketu bi se moglo kupiti sirilo? danas sam u konzumu tražio i nisam našao.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Sir u kucnoj izradi
zar nemas negdje poljopremu i sl.
tu sam ja kupio sirilo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Sir u kucnoj izradi
ma samo sam po marketima gledao. uglavnom hoću da i ja napravim neki sir Big Grin
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Sir u kucnoj izradi
otidji u one poljopreme imaš tamo 100%
Find Odgovori
Brko Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 404
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Sarajevo
RE: Sir u kucnoj izradi
ja sam u bingu kupovao...
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Sir u kucnoj izradi
tražio sam sinoć u bingu, povukli su ga iz prodaje. Idem danas u poljoprivredne apoteke. Ako nađem, pravimo kolega atila i ja mocarelu Big Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Sir u kucnoj izradi
U kojem si Bingu tražio? Ja sam svakodnevno u velikom pa mogu upitati.
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Sir u kucnoj izradi
našao sirilo u poljoprivrednoj apoteci. Proizvodi neka firma iz bileće. Piše "čisto sirilo-maja" planinka. Samo nije mi drago što sadrži E brojeve (E509 učvršćivač i E211 konzervans). Da li je to OK i može li se ova koristiti za ove naše potrebe?
Find Odgovori
Brko Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 404
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Sarajevo
RE: Sir u kucnoj izradi
ja sam tu maju koristio... sta god da je taj E broj meni je sirio kako treba... nazalost nisam napravio toliko sira pa sam bacio sirilo kad mu je istekao rok...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Sir u kucnoj izradi
E509 je kalcijum hlorid. A E211 je natrijum benzoat. Sve OK.


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Sir u kucnoj izradi
zna li iko koje je mlijeko, od komercijalnih mljekara, pogodno za pravljenje sira. nigdje ne mogu naći pasterizovano, nehomogenizovano i nesterilisano mlijeko.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools