Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kiselo pivo
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kiselo pivo
da, šteta sirovina i fina ideja pravo. eto sproveli smo je skoro do kraja i eto propa. jašta, sada smo pravi pivari Big Grin


@aleksandarv pivo nam se pokvarilo u fermentoru. tinktura je ok, ne može se u njoj ništa pokvariti. dovoljna je najobičnija votka, nije potreban jači alkohol.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Kiselo pivo
Šteta.
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: Kiselo pivo
(03.11.2014, 10:09 )AleksandarV Wrote: Šteta.

Evo da ne otvaram novu temu,mislim da imam prvu infekciju nakon petnaestak tura...
Radio sam pšenično,doduše sa WB-06 kvascem,prilikom pretakanja pivo je super mirisalo i provao sam ga malo onako negaziranog i bilo je super!
NAkon sedam dana probam prvu bocu kad ono blago razočarenje...miris i dalje super,boja i pjena dobra ali kiselo!!!
Doduše može se popiti ali nije to to!! Zanima me dali je to početak kvarenja piva ?
Neznam što sam pogriješio nakon toliko zdravih tura,čak mi se i prijatelji malo rugaju da sam bolestan za čišćenje pribora!
Koristim izosan i varikinu,star san nisam nabavio ali imam želju za nabaviti..imate li kakvo mišljenje o ovome slučaju dragi pivoljubci?!
Zivjeli
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Kiselo pivo
(22.12.2014, 05:13 )MaliVido Wrote:
(03.11.2014, 10:09 )AleksandarV Wrote: Šteta.

Evo da ne otvaram novu temu,mislim da imam prvu infekciju nakon petnaestak tura...
Radio sam pšenično,doduše sa WB-06 kvascem,prilikom pretakanja pivo je super mirisalo i provao sam ga malo onako negaziranog i bilo je super!
NAkon sedam dana probam prvu bocu kad ono blago razočarenje...miris i dalje super,boja i pjena dobra ali kiselo!!!
Doduše može se popiti ali nije to to!! Zanima me dali je to početak kvarenja piva ?
Neznam što sam pogriješio nakon toliko zdravih tura,čak mi se i prijatelji malo rugaju da sam bolestan za čišćenje pribora!
Koristim izosan i varikinu,star san nisam nabavio ali imam želju za nabaviti..imate li kakvo mišljenje o ovome slučaju dragi pivoljubci?!

Daj mu vremena, da ostari malo Smile i bit če sve OK
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: Kiselo pivo
Mislio sam pošto je pšenično pivo da ga mogu i ranije provat piti...
Također razmišljam da može biti mutno,bljutavo,nepitko,bez pjene,ovako,onako ali kiselo nebi smjelo ni u kom slučaju...ili griješim?!
Zivjeli
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Kiselo pivo
(22.12.2014, 05:41 )MaliVido Wrote: Mislio sam pošto je pšenično pivo da ga mogu i ranije provat piti...
Također razmišljam da može biti mutno,bljutavo,nepitko,bez pjene,ovako,onako ali kiselo nebi smjelo ni u kom slučaju...ili griješim?!

Sve što si nabrojio znači, da je pivo premlado. Uostalom, bit če mutno i kasnije ali bljutavo, nepitko, bez pjene i kiselo, ne bi trebalo biti. Wink
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: Kiselo pivo
This post was last modified: 22.12.2014, 08:21 by MaliVido.
(22.12.2014, 06:30 )antares Wrote:
(22.12.2014, 05:41 )MaliVido Wrote: Mislio sam pošto je pšenično pivo da ga mogu i ranije provat piti...
Također razmišljam da može biti mutno,bljutavo,nepitko,bez pjene,ovako,onako ali kiselo nebi smjelo ni u kom slučaju...ili griješim?!

Sve što si nabrojio znači, da je pivo premlado. Uostalom, bit če mutno i kasnije ali bljutavo, nepitko, bez pjene i kiselo, ne bi trebalo biti. Wink

Provao sam i prije premlado pivo od svake ture koju sam činio,ali nijednom nije bilo kiselo...veća mi je boljka što mi novo mlado pivo sazrelo i dolazi na pretakanje a neznam smijem li koristiti ovaj plastični pribor koji je vjerovatno kontaminiran ili da odmah naručim novi...
U svakom slučaju pričekam koji dan pa da vidimo što se događa...

Zanima me za ovo pšenično pivo u normalnim uvjetima, dali ima li osim onoga svoga okusa banane i finog pšeničnog slasta i neku primjesu kiselkastog okusa...dali je to specifikum pšeničnoga piva dok je još mlado?... i kakav je to okus koji baca na klinčiće,posebno kada je pivo odfermentiralo na malo nižoj temperaturi(oko 16-17 C ),dakle manje banane,više klinčića?...
Zivjeli
Find Odgovori
Giga Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: HR- Moslavina
RE: Kiselo pivo
Nije mi bas jasno zasto bi bacao i narucivao novi pribor. Kontamoiniran, pa valjda postoji denzifekcija...
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: Kiselo pivo
(22.12.2014, 08:27 )Giga Wrote: Nije mi bas jasno zasto bi bacao i narucivao novi pribor. Kontamoiniran, pa valjda postoji denzifekcija...

Kažu kolege ovdje na forumu da svi plastični dijelovi ili plastični pribor koji je bio u doticaju sa kiselim pivom teško da se mogu više dezinficirati...eventualno u varikini ali ni onda nije sigurno,prevelik je rizik od kontaminacije slijedećeg mladog piva koje dođe na pretakanje...najlakše je sve baciti i ne misliti više na to...
Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
(22.12.2014, 08:06 )MaliVido Wrote: Zanima me za ovo pšenično pivo u normalnim uvjetima, dali ima li osim onoga svoga okusa banane i finog pšeničnog slasta i neku primjesu kiselkastog okusa...dali je to specifikum pšeničnoga piva dok je još mlado?... i kakav je to okus koji baca na klinčiće,posebno kada je pivo odfermentiralo na malo nižoj temperaturi(oko 16-17 C ),dakle manje banane,više klinčića?...

u hefeweizen pivima je prihvatljiva blaža kiselost. međutim to je kiselost do nivoa da je ne bi primjetio tako jako i morala bi biti uklopljena u ukupni profil okusa. odnosno u prevodu - ne bi smjela stršati. čim si ti nju primjetio do te mjere da si odlučio pitati, mislim da imaš infekciju lacto bakterijom.

koji si pšenični slad koristio?

što se tiče bacanja opreme i nabavke nove, na tebi je da odlučiš hoćeš li prihvatiti taj rizik. preporuka je da se sva plastična oprema koja je bila u kontaktu s takvim pivom ne koristi više za nova piva. mada ne mora značiti da će išta biti, ako tretiraš jakom otopinom varikine. tu opremu uostalom ne moras baciti nego je mozes prenamijeniti. na primjer u tom fermentoru mozes drzati slad i sl.

što se arome klinčića tiče, to kontroliraš sa tri stvari - ferulic restom na 43°C, sojem kvasca i temperaturom fermentacije. kombinacijom ove tri stvari mozes lijepo gurati pivo na stranu banane ili na stranu klinčića.

star san nabavi u svakom slucaju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: Kiselo pivo
(22.12.2014, 10:03 )pivska mušica Wrote:
(22.12.2014, 08:06 )MaliVido Wrote: Zanima me za ovo pšenično pivo u normalnim uvjetima, dali ima li osim onoga svoga okusa banane i finog pšeničnog slasta i neku primjesu kiselkastog okusa...dali je to specifikum pšeničnoga piva dok je još mlado?... i kakav je to okus koji baca na klinčiće,posebno kada je pivo odfermentiralo na malo nižoj temperaturi(oko 16-17 C ),dakle manje banane,više klinčića?...

u hefeweizen pivima je prihvatljiva blaža kiselost. međutim to je kiselost do nivoa da je ne bi primjetio tako jako i morala bi biti uklopljena u ukupni profil okusa. odnosno u prevodu - ne bi smjela stršati. čim si ti nju primjetio do te mjere da si odlučio pitati, mislim da imaš infekciju lacto bakterijom.

koji si pšenični slad koristio?

što se tiče bacanja opreme i nabavke nove, na tebi je da odlučiš hoćeš li prihvatiti taj rizik. preporuka je da se sva plastična oprema koja je bila u kontaktu s takvim pivom ne koristi više za nova piva. mada ne mora značiti da će išta biti, ako tretiraš jakom otopinom varikine. tu opremu uostalom ne moras baciti nego je mozes prenamijeniti. na primjer u tom fermentoru mozes drzati slad i sl.

što se arome klinčića tiče, to kontroliraš sa tri stvari - ferulic restom na 43°C, sojem kvasca i temperaturom fermentacije. kombinacijom ove tri stvari mozes lijepo gurati pivo na stranu banane ili na stranu klinčića.

star san nabavi u svakom slucaju.

Hvala ti mušice na iscrpnom odgovoru!
Možda to kod mene i jest blaga kiselost,kažem da se to pivo da popiti, boja i pjena pa čak i miiris ok,ali meni ta kiselost jednostavno smeta!
Vidit ćemo za koji dan što će se događati jer ipak mislim da to neće biti dobro...
Koristio sam obični svijetli pšenični slad 'brewferm' 3EBC, oko 40%, neznam sad točno...
Sada mi dolazi na pretakanje jedan Ale,sazreo je uredno u staklenom fermentoru,već mu je 21 dan i lijepo miriše...tako da ćemo ipak riskirati sa ovom opremom koju imam budući da sad idu praznici pa dok ja naručim novo neće lako doći ni za desetak dana...prije toga napravim jaku otopinu varikine pa što dragi Bog da...
Želio bih kupiti taj famozni star san pa me zanima gdje ga naručivate pa da i ja pokušam?!
Možda i najbolje okrenuti se pravljenju ječmenog jer mi je to do sada stvarno lijepo išlo...mislim da je ovo pšenično ipak posebna i delikatna stvar ...
burence
Zivjeli
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Kiselo pivo
Evo prvo slika: https://www.dropbox.com/s/9h7zazi4svuyo5...4.jpg?dl=0
Ovo mi se do sad nikada nije desilo, pivo je na fermentaciji 15 dana, danas otvorio da suho zahmeljim SNPA, kada sam otvorio fermentor ovoliku količinu kvasca (smeđe kao kod normalnih tura samo u puuuuuno većim količinama) na površini nisam ni približno imao, lijevo se vidi bijela nakupina kao zrna šešera. Probao sam uzorak, meni je gotovo isto kao SMaSH sa Mosaicom, sačekat ću do 21-og dana pa ću vidjeti šta dalje.
Iskreno se nadam da nije infekcija ali stvarno nisam siguran Huh
http://www.youtube.com/watch?v=GBhnvsYzXps
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 19 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools