Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Naša pivarska avantura
zaljubljeni_pivari Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Naša pivarska avantura
Vjerovatno ljudi nemaju iskustva sa kuvanjem od ekstrakta pa zato i nema odgovora. Evo postupka koji oni šalju uz ekstrakte:

- Dobro isperi i dezinfikuj kompletan pribor. Preporučeno je da se za dezinfekciju koristi sredstvo Chemipro OXI. Dezinfekcija se vrši tako što se u nekoliko litara tople vode rastvori naznačeno sredstvo (4 g – 1 kafena kašičica – po litru vode) i u njemu se ispere sav pribor koji dolazi u kontakt sa pivom: flaše, vrenjača, čepovi, … . Pribor se zatim drži u rastvoru 2 do 5 minuta. Nije potrebno dodatno ispiranje vodom.
- Kvasac u kesici koji se nalazi ispod poklopca skloni, a konzervu stavi u toplu vodu 5 do 10 minuta.
- U šerpu koja sadrži 2 do 3 litra vrele vode, sipaj ceo pivski set iz konzerve i dodaj 1kg šećera. Delom vrele vode isperi konzervu i tako iskoristi svu količinu ekstakta. Preporučeno je da se umesto običnog šećera koristi dekstroza sa kojom kvasac bolje reaguje. Dobro promešaj.
- Takvu sladovinu sipaj u fermentor i dodaj hladnu vodu sve dok ukupan volumen ne dosegne 23 litra. Preporučuje se da se koristi voda koju predhodno prokuvaš a zatim ostaviš da se rashladi do sobne temperature.
- Sladovinu dobro promešaj. Kada se temperatura spusti između 18 i 24°C, dodaj kvasac iz kesice.
- U vrenjaču koja se nalazi na poklopcu fermentora sipaj malo čiste vode do naznačene crte (najbolje prokuvati malo vode, i sipati je u vrenjaču kada se rashladi). Vrenjača služi da ispušta ugljen dioksid koji se stvara tokom fermentacije, a da sa druge strane sprečava nečistoće da uđu u fermentor. Ostaviti crveni čep na vrenjači tokom fermentacije.
- Poklopi fermentor sa poklopcem na kojem se nalazi vrenjača, i ostavi ga na temperaturi između 18 i 24°C.
- Fermentacija je gotova nakon 5 do 7 dana, kada je završeno vrenje, tj. kada nema više mehurića u vrenjači ili kada se gustina koju pokazuje areometar spusti između 1.004 i 1.006. Ako jedan od ova dva uslova nisu zadovoljeni, strpi se još malo. Da bi pročitao gustinu piva na areometru, potrebno je da menzuru napuniš do 2/3 zapremine pivom iz fermentora, a zatim da ubaciš areometar. Nivo piva naznačuje gustinu koje se čita na areometru. Ukoliko ne koristiš areometar, sačekaj minimum 24 časa nakon što je vrenje završeno da bi počeo sa flaširanjem.
- Pivo toči u boce dobrog kvaliteta (neogrebane, bez pukotina). Prilikom točenja pazi da se ne meša pivo u fermentoru i da se talog sa dna ne sipa u flaše. U flaše dodaj 5-6 grama šećera (ili po mogućstvu dekstroze) po litru i nakon toga ih začepi. Ovaj dodatni šećer je neophodan za fermentaciju u flašama. Alternativa je da, ako imaš posebnu posudu, izmešaš sav šećer (135 g) sa pivom koje pretočiš iz fermentora, i da nakon toga sipaš u flaše.
- 2 nedelje drži boce na temperaturi od 18-24°C, a zatim druge 2 nedelje na hladnom (frižider).
- Pivo služi lagano, da se talog sa dna flaše ne bi previše pomerao.



Meni ovdje mnogo toga nije jasno i škripi mi, odnosno ne slaže mi se sa onim što sam ja naučio o pravljenju piva ali ako se ne javi ko sa iskustvo moraćemo se držati ovoga pa vidićemo šta ispadne. Elem, ono što nas brine je sledeće:
1) Kao što kaže @mange_tout i mi smo mislili da bi logično bilo da ta voda bude prokuvana ili tako nešto a oni predlažu sipanje hladne vode sve do 23l. Nije nam to baš najjasnije
2) Ovdje se kaže i da se kvasac direktno iz kesice izruči u sladovinu. Ne bi li ga trebalo rehidrirati?
3) Je li prikladna ova njihova preporučena temperatura fermentacije između 18 i 24C?
4) Da nije prekratko da fermentacija u fermentoru traje 5-7 dana?
5) Preporučuju 5-6g šećera za karbonizaciju, mada znam da je mušica govorio da je 7-8g optimum? I šta mislite kolika je razlika ako se koristi dekstroza u odnosu na obični kuhinjski šećer?
6) Za točenje oni predlažu direktno točenje u boce sa pipe na fermentoru. Ne bi li bilo bolje pomoću crijeva presuti u ovu drugu posudu iz kompleta (bottling bucket) i pomoću bottling stick-a puniti u flaše?

To su u principu te neke dileme koje imamo u vezi ovog njihovog postupka, pa ako ko može neka pomogne a ako ne može držaćemo se ovoga pa šta bude biće Smile
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Naša pivarska avantura
This post was last modified: 11.12.2014, 06:14 by Rodney.
Evo da ja kažem koju o ekstraktu. Prije svega, pivo je isto kvalitetno, kao i all grain. Jedina mana ekstrakta je što se na sladovinu ne može utjecati. Prednost je svakako manje opreme, prostora, te vremena potrebnog za kuhanje.

1) imaš različite ekstrakte i čim ih otvoriš, baci kvasac koji je došao uz njih, te uputstvo.

2) sladovina se saspe u fermentor te doda 3-4 litra ključale vode, te dextroza i dry malt, ovisno koje pivo praviš. Sa strane se skuha hmelj, te doda isto u sladovinu (ovisno o hmelju, ovisi i dužina kuhanja hmelja te njegova količina). To se sve promješa dobro, a zatim doda hladna voda do 18 litara (da bi spustio temperaturu sladovine). Onda se sve aerira, a zatim doda još vode do 21 ili 23 litra, ovisno šta praviš.

3) kvasac kao što rekoh baci i uzmi svoj. Većinom ćeš se susretati sa US-05 koji je super za većinu stilova. Vremenom ćeš početi i sa zahtjevnijim kvascima te raditi startere itd. Sasuti kesicu kvasca u fermentor nije pogrešno jer većina tih suhih kvasaca ima sasvim dovoljno čelija da ti pokrene fermentaciju nakon 8-10 sati.

4) temperatura 18-21 je idealna za mnoge stilove. Neki pak traže niže ili više, ali sumnjam da ćeš njih raditi odmah. Fermentacija traje 21 dan otprilike. Možeš suho hmeljiti zadnju sedmicu za dodatnu aromu i miris.

5) flaširanje i šećer ovise o stilu piva koje radiš. Stout i porteri traže manje šećera, APA i IPA više. Najbolje da uzmeš carbonation drops ako ima u tom shopu. Jedna bombonica ide na jednu flašu. Izbjegavaš tako mjerenje i slično. Ako nemaš carbonation drops, onda obični šećer. Mjeri i stavljaj u flaše, ili izmjeri za sve i dodaj u fermentor prije flaširanja.

Flaširanje naravno ide autosifonom, nikakve pipe i đavli. Pazi da ti sifon nikada nije blizu dna, da ne kupi kvasac sa dna. Kako se smanjuje pivo u fermentoru tako i sifon guraj dublje.

6) ostaviš flaše na tamnom mjestu 3-4 sedmice i to je to.

Ono na šta trebaš paziti je:

- fermentor mora biti na tamnom mjestu sa stabilnom temperaturom. Ako ti temperatura oscilira 5-6 stepeni odrazit će se na pivo.

- čistoću. Sve što takneš, diraj dezinficiranim rukama, a opremu naravno svu dezinficiraj. Od fermentora, do čepova.

Eto, to bi bilo to uglavnom. Javi koji si ekstrakt uzeo, te uzmi i dry malt ako imaju.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Naša pivarska avantura
Vidi da kupite ekstrakt koji je već zahmeljen. Pa da preskočite ovo kuhanje hmelja što je Rodney naveo. Prvo pravljenje ne mora da ide sa suhim hmeljenjem. To je ono kada se uštelite.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Naša pivarska avantura
This post was last modified: 11.12.2014, 07:20 by Rodney.
Većina ekstrakta nije zahmeljena, barem ne oni najkvalitetniji.

Suho hmeljenje nije bauk. I ako hoće da im pivo bude bolje, zašto ne, pogotovo ako rade IPA-u ili slično.

Evo pregledao sam koje ekstrakte imaju na stranici i mislim da bi trebao krenuti sa Real Ale Coopers.

Ovako uradi i nabavi:

Sastojci:

1,7 kg Coopers Real Ale
1 kg Coopers Brew Enhancer 1
500 gr Coopers Light Dry malt
Carbonation Drops
Amarillo/citra/nelson sauvin/centennial suhi hmelj. Koji možeš nabaviti...

1) ekstrakt, light dry malt i brew enhancer stavi u fermentor. Dodaj 3 litra vrele vode i promješaj dobro.

2) dodaj hladne vode do 21 litar i aeriraj (bušilicom ako nemaš ništa drugo).

3) pospi jednu kesicu US-05 kvasca po površini. Od aeracije ćeš imati pjene po površini vjerovatno. Promješaj opet. Fermentiraj na 21 stepen.

4) nakon dvije sedmice dodaj 80 grama Amarilla. Uzmi hmelj u čičku i uzmi hmeljne vrećice. Stavi hmelj u dezinficiranu vrećicu i stavi tako u fermentor.

5) nakon 3 sedmice provjeri denzititet, i ako je 1.010 možeš flaširati.

6) ostavi flaše na tamno mjesto, na 18 stepeni , 3-4 sedmice i to je to.
Find Odgovori
zaljubljeni_pivari Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Naša pivarska avantura
@Rodney hvala ti veliko na ovome, neke stvari polako postaju jasnije u pogledu ovoga.

Što se tiče ekstrakta vjerovano ćemo uzeti ovaj: http://www.majstorzapivo.com/shop/black-...arter-set/ (cura birala Smile )

Kako misliš da sa strane skuvamo hmelj kad sve to već dođe smućkano u toj konzervi? Šta je dry malt?

Dakle i ti misliš da fermentacija treba trajati 21 dan a ne kako oni kažću 5-7 dana i da se koristi sifon a ne ovo njihovo sipanje na pipu. Drago mi je da sam to dobro shvatio.

Kako misliš da bacimo taj kvasac? Misliš da ne koristimo taj već da uzmemo neki drugi? I da li bi ga trebali rehidrirati?

Nemaju u ovom shopu carbonation drops (koliko sam vidio) pa ćemo vjerovatno koristiti dekstrozu.

Što se tiče fermentacije, kad kažeš hladna voda misliš na bukvalno hladnu česmovaču ili na prokuvanu vodu ohlađenu na sobnu temperaturu?

Eto još nekoliko pitanja, nadam se da nećemo dosaditi. Hvala veliko na pomoći
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Naša pivarska avantura
This post was last modified: 11.12.2014, 09:19 by Rodney.
Super je IPA, i relativno lagana za prvi put. Princip je u biti isti kao što sam ti naveo za Real Ale.

Ekstrakti su siromašni hmeljom tako da skuhati 40 grama, ne škodi.

Dry malt nisam siguran da ti treba ako nećeš koristiti Coopers. Ali uzmi 500 grama ako imaju.

Da, 21 dan obavezno. To je vjerovatno greška u prevodu ili misle na aktivnost kvasca, jer praktično on odradi najviše posla prvih 3-4 dana.

Autosifon svakako. Česma kupi talog sa dna.

Da, baci kvasac koji dođe uz konzervu, jer je većinom šampanjski kvasac starijeg datuma. Za IPA uzmi US-05, jednu kesicu.

Pitaj za drops, ako nema onda dekstroza. Ima mislim tema o njoj.

Što se tiče vode, najbolje je prokuhati vodu i ohladiti je u frižideru (recimo par čistih flaša napuniš i ohladiš u zamrzivaču).

Kako dolijevaš vodu u fermentor tako i prati temperaturu. Toplo - hladno metod je samo da bi izbjegao hlađenje/grijanje te da kada dođeš do 18 litara imaš temperaturu sladovine 18-19 stepeni.

Kad se doda kvasac sladovina ima temperaturu veću i do 3 stepena od temperature okoline. Dakle, ako ti je u sobi 20 stepeni, u fermentoru je 23. Sve u svemu, gornja granica je 27 stepeni. Preko toga apsolutno ne smije da ide.

Evo ti ovdje recenzija tog ekstrakta kojeg misliš raditi te iskustva onih koji su ga radili. Iščitaj sve i vidi kako su ljudi eksperimentisali te šta su sve dodavali:

http://www.ratebeerkits.com/items/view/b...a-pale-ale
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Naša pivarska avantura
I ne zaboravite da kupite StarSan u Beogradu. Ima ga u Moje Pivo. Ne znam da li ga ima kod Majstora
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Naša pivarska avantura
Da, starsan isključivo. Najlakši i najbolji za upotrebu.
Find Odgovori
zaljubljeni_pivari Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Naša pivarska avantura
@Rodney hvala puno na svim ovim savjetima.

Ne bismo prvi put uzimali posebno hmelj i dodavali, dok ne skontamo čitav proces (čisto da nam bude što je više moguće jednostavno) mada vjerovatno si u pravu da su ekstrakti siromašni hmeljom, takvo nešto bih i ja očekivao prostom logikom.

Za kvasac ćemo te vjerovatno poslušati, vidjećemo imaju li oni US-05 pa da uzmemo.

Da, majstor forsira ovaj chemipro ali već smo shvatili da je starsan mnogo bolji pa ćemo ga uzeti od mojepivo.

Ako još šta zapne znamo da si ti adresa za dileme Smile
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Naša pivarska avantura
Ma nema šta zapeti, pazi na temperaturu i bit će dobro.

Pokušaj u svakom slučaju suho zahmeljiti, a US-05 imaju sigurno.

Ako šta zapne, piši...
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools