RE: All Grain vs. Ekstrakt
(03.02.2015, 06:57 )Rodney Wrote: Ja ovo ne vidim kao frakcije pa zato i otvorih temu u nadi da će te i sami prestati gledati tako
Btw, sada se svi recepti sa beersmeetha mogu konvertirati za ekstrakt.
Mušica je najveći pobornik tih frakcija i žestoki mrzitelj ekstrakta
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pa ti da ovo ne vidiš kao frakcije ne bi ni otvorio temu
Ja ovo prvi put čujem, pa se zato zajebavam s tim frakcijama, ne znam šta bih ti napisao. Nikad na forumu nije pokrenuta tema u vezi toga, niti je iko vidio to kao problem. Posebno ja. Nigdje veze da neko mrzi nešto, al baš. Posebno pivo. Pa taman bio to i Heineken (kad bolje nema) a kamoli bilo kakvo domaće pivo. A posebno nigdje veze da sam ja pobornik nekih frakcija
Problem je zapravo u perspektivama. Ti imas jednu skroz drugu perspektivu i iz drugog ugla posmatras stvari.
Ja cu i dalje svakom pocetniku u BiH preporuciti da ne poČinje sa ekstraktom. Zasto? Zato sto tačno znam sta u Bosni moze ocekivati neko ko udje u pivarenje kao hobi. Tacno znam sva mjesta gdje se mogu kupiti sirovine, oprema, znam cijene, znam jednostavno taj cijeli put od pocetka do kraja na pamet i pratim ga od samog pocetka. Sigurno pola aktivnih ljudi s ovog foruma je sa mnom skuhalo prvo pivo, odnosno ja sam se ponudio da budem tu i da malo objasnim za pocetak sta i kako. Hocu da kazem da poznajem u srž cijelu tu, ajde, mozemo je vec nazvati scenom u BiH. Prije svega, ekstrakt nije dostupan u Bosni, a sve i da je dostupan, cijena 23 litre piva iz gotovog kita je jednaka cca 70-100l piva napravljenog all grainom. Ljudi nemaju love. To je jedna jako bitna stvar u cijeloj priči.
Niko nikada nije rekao da je ekstrakt puno lošiji od all graina niti je nipodaštavao ekstrakt kao takav, nego jednostavno neisplativost i odnos uloženog i dobijenog sa ekstraktom u suprotnosti sa uloženim i dobijenim sa all grainom.
Druga stvar, meni lično pivo kao takvo ne predstavlja cilj u ovom hobiju. Pivo je samo (jako dobar) rezultat. Cilj je konstantno usavršavanje i jednostavno bavljenje i proučavanje ovoga svega. Meni je zadovoljstvo baviti se stvarima detaljno i imati hobi koji mi omogućava da ti nikad ne moze dosaditi, i meni je zadovoljstvo biti maksimalno posvećen ovome svemu. Dakle, početi od kreiranja recepta koje nerijetko traje danima unaprijed, odabira sladova, mljevenja sladova, ukomljavanja koje je jedan od najbitnijih dijelova procesa i tako dalje, sve do kraja. Pa nisam ja nikoga vukao za rukav i govorio nemojte ljudi ekstrakt. Mene pitali, ja odgovorio šta mislim na osnovu svog iskustva, a internet je ogroman. Nije ovo jedini izvor informacija. Uostalom, evo lijepo da i ti dajes svoje argumente za korištenje ekstrakta koje niko nikad nije ni pokusao da pobije. Jer evo šta sam ja napisao u FAQ sekciji u vezi toga:
Ekstrakt, parcijalno ukomljavanje ili 'All Grain'? |
Nakon inicijalnog upoznavanja sa mogućnošću da se pivo napravi u kućnim uslovima, pretpostavljamo da je prvi korak traženje dodatnih informacija na internetu. Tamo će vas dosta stvari zbuniti, a jedna od takvih je i mogućnost pravljenja piva na tri moguća načina - iz ekstrakta, zatim parcijalnim ukomljavanjem (Partial mash) ili All grain metodom.
Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i mane, pa se nakon upoznavanja sa istima treba i odlučiti u kojem smjeru krenuti.
1. Ekstrakt
Radi se o fabrički ukomljenom ječmenom sladu koji je dehiriran i spremljen u konzerve. Ovakav ekstrakt se poslije razrijeđuje s vodom da bi se dobila sladovina određene gustoće pa se kuha sa hmeljom čime se dobija zahmeljena sladovina spremna za fermentaciju.
Prednosti korištenja ekstrakta su:
- Potpuno izgjegavanje jednog koraka – ukomljavanja, čime se štedi na vremenu.
- Nema potrebe za posudom za ukomljavanje, što smanjuje i troškove
- Ekstrakt je ukomljavan pod kontrolom kvalitete, u industrijskim uslovima, sa kontrolom pH vrijednosti i svih ostalih parametara bitnih za kvalitetu sladovine pa je to za home brewera jedna briga manje
Mane korištena ekstrakta:
- manjak mogućnosti prilagođavanje karakteristika sladovine (karakteristike sladovine je odredio proizvođač i nemamo mogućnosti da ih mijenjamo prema našim potreba)
-česti problemi sa fermentabilnosti
-za razliku od svježeg zrna, ekstraktima može nedostajati te karakteristične svježine
- Cijena – ekstrakt je puno skuplji od slada u zrnu
1.2. Zahmeljeni ekstrakt
Zahmeljeni ekstrakt je gore opisani ekstrakt ječmenog (ili nekog drugog) slada koji je fabrički i zahmeljen. To znači da su u proizvodnom procesu dodani i hmeljna gorčina i aroma, tako da home brewer nema kontrolu niti nad kvalitetom i karakteristikama sladovine, niti nad hmeljnim osobinama jer je prethodno sve to odredio proizvođač ekstrakta prilikom same proizvodnje.
Prednosti korištenja zahmeljenog ekstrakta:
- Brzina – sve je gotovo za dvadesetak minuta. Dovoljno je samo pomiješati sadržaj konzerve sa vodom i u to dodati kvasac. Ovo je najjednostavnija moguća metoda dobijanja piva u kućnim uslovima.
- Nema kuhanja sladovine, nema nikakvog posebnog posla i nije potrebno unaprijed ništa planirati
- Pogodno za zaposlene i zauzete ljude koji nemaju dovoljno vremena, a žele da imaju svoje pivo
Mane korištenja zahmeljenog ekstrakta:
- Potpuni izostanak bilo kakve kontrole nad pivom, osim eventualno fermentacijom i suhim hmeljenjem
- Česta potreba kupovine dodatnog kvasca jer su kvasci iz takvih paketa jako loši, najčešće stari i nesigurnog porijekla
- Česti problemi sa fermentabilnošću
- Cijena – puno skuplje nego isto takvo pivo napravljeno all grain metodom
2. Parcijalno ukomljavanje
Parcijalno ukomljavanje je kompromis između all grain metode i ekstrakt metode. Najčešće ga koriste ljudi koji ne žele ili nemaju dovoljno vremena i novca da sa Ekstrakt metode prelaze na All Grain metodu, a u isto vrijeme žele da poboljšaju okus svojih piva ili da ih usmjere u određenom smjeru po svojoj želji. U ovom slučaju koristi se ekstrakt ječmenog slada u kombinaciji sa određenim specijalnim sladovima koji se odvojeno ukomljavaju. Parcijalno ukomljavanje najčešće je samo prelazni korak prema All Grain metodi.
3. All Grain
Kao što sam termin kaže, radi se u kuhanju piva korištenjem isključivo slađenih zrna žitarica. Ponekad se mogu koristiti i neslađene žitarice, ali je bit u tome da se u All Grain metodi u kućnim uslovima u potpunosti reproducira jedan klasični pivarski ciklus, baš kao u velikim i profesionalnim pivarama. Nastanak jednog all grain piva sastoji se najčešće od sljedećih koraka:
- Planiranje recepture u nekom od pivarskih softvera
- Nabavka svih potrebnih sirovina
- Planiranje i izrada profila vode
- Mljevenje slada
- Ukomljavanje
- Kuhanje sladovine uz hmeljenje
- Hlađenje sladovine
- Fermentacija
- Pretakanje (opcionalno)
- Suho hmeljenje (opcionalno)
- Flaširanje
- Odležavanje
- Konzumacija
Razlika između All Grain metode i ostalih metoda sa ekstraktima je u tome što pivar (ako zna šta radi) ima mogućnost potpune kontrole konačnog proizvoda – može odabrati sve sastojke recepta po svojoj želji i ukusima, može ukomljavanjem napraviti sladovinu kakva mu najviše odgovara (tamniju, svijetliju, fermentabilniju ili manje fermentabilnu, a na taj način utiče na konačno pivo koje može biti s više tijela ili s manje tijela, slađe ili suho, određenih karakteristika okusa, izgleda, pjene i slično.
Osim toga, pivar na ovaj način ima i kontrolu hmeljenja i svih ostalih narednih koraka sve do same konzumacije, što All Grain metodu čini superiornijom u odnosu na sve ostale metode kućne proizvodnje piva.
Prednosti:
- Potpuna kontrola svih procesa i puno veća fleksibilnost u odnosu na druge metode
- Svježija piva zbog mogućnosti odabira svježih i kvalitetnih pojedinačnih sastojaka
- Kontrola fermentabilnosti i ostalih karakteristika sladovine
- Sa jednom nabavljenom opremom za All Grain možete po potrebi nekada raditi i sve gore navedene varijante ekstrakt piva, dok obratno ne vrijedi – sa opremom za ekstrakt piva ne možete raditi All Grain bez nadogradnji
- Puno više posvećenosti, strasti i aktivnosti, za ljude koji traže neki hobi da im upotpuni život i da imaju nešto čime bi se bavili, a ujedno i imali dobro pivo. Za mnoge pivare proces proizvodnje piva je zabavna i opuštajuća aktivnost koja, iako je radno intenzivna, skreće misli sa svakodnevnih problema i stresa.
Mane:
- Početna ulaganja su veća za All Grain nego za Ekstrakt
- Početno znanje/informiranost moraju biti puno veći da bi se napravilo dobro All Grain pivo nego pivo iz ekstrakta, pa je utoliko i mogućnost greške i propadanja ture povećana
- Rad i vrijeme – jedna 25- litarska tura all grain piva za početnike zahtjeva u prosjeku 6-7 sati posla za kuhanje piva i cca. 2-3 sata za flaširanje, te puno više fizičkog rada negoli je potrebno za jednu turu piva iz ekstrakta, a posebno zahmeljenog ekstrakta.
- Potrošnja energije dosta veća nego za metode sa ekstraktom
- Prostor – oprema za All Grain pivo zauzima više prostora i, mada nije obavezno, bilo bi dobro imati jednu prostoriju posvećeno samo ovoj aktivnosti gdje bi se odlagala oprema, fermentiralo pivo, skladištile sirovine – ukratko – malu kućnu pivnicu.
Početnicima u svakom slučaju preporučujemo da ukoliko imaju mogućnosti, počnu od All Grain metode. Svakako većina pivara kad-tad završi kuhajući pivo ovom metodom.
|
Ja sam sveukupno skuhao nekih 7 piva od ekstrakta. Plaćao sam dostavu duplo više nego same konzerve. I jednostavno nikakvog zadovoljstva nemam u tome da pomijesam kit sa vodom i ubacim kvasac, a posebno ne tolike pare trošiti. To je moj stav. A ko voli neka izvoli i neka plaća toliko i pravi piva od ekstrakta.
Što se tiče toga je li bolji ili lošiji, to nikada niko nije ni spomenuo. Radi se o tome da si sa ekstraktom ograničen na par stilova koji mogu dobro ispasti, a to su APA, IPA, a i sam si ih dodatno zahmeljavao - zašto? Osim toga jos eventualno stout.
Evo napravi dobar altbier, napravi dobar roggen, napravi dobar hefeweizen ili dunkel, napravi dobar witbier, napravi dobar BPA, quad, kolsch, češke pilsnere itd...piva koja najčešće zahtjevaju step mash ili dekokciju i sl... Nema šanse bez minimalno partial masha. Osim toga meni je pola piva eksperimentalnih i volim da isprobavam i mijenjam tehnike, da mijenjam temperature ukomljavanja i sastojke, volim da eksperimentiram sa razlicitim sladovima i proizvođačima sladova i jednostavno da se zajebavam s tim svim. U konačnici to vodi do sticanja vise iskustva, a samim tim i puno boljih piva. To ništa ne mogu s ekstraktom.
Uostalom jesi li nekada pokušao skuhati nešto drugo osim APA, IPA i Stouta sa ekstraktom?
Ako odes u bilo koju pivarsku zemlju (Belgiju, Njemačku, Češku, Englesku) i sjedneš sa home brewerima, svi će ti ovo isto reći i svugdje se preferira (vise cijeni) all grain, pa čak i u SAD-u u zadnjih 5-6 godina. Ne misli se da se više cijeni pivo napravljeno all grainom, nego se cijeni više kad neko upozna detaljno proces i u stanju je razumijeti sta se desava u komini i kako da to iskoristi da bi unaprijedio ili usmjerio pivo u odredjenom smjeru.
Niko ne kaže da je on lošiji ili bolji, nego da imaš puno više mogućnosti i cijela stvar je puno zanimljivija. Može se pricati i o tome zašto je sladovina iz komine od svježeg slada bolja od one iz ekstrakta u pogledu fermentabilnosti i okusa. Proces dehidracije sladovine prilikom proizvodnje ekstrakta se odvija uz ukuhavanje sladovine u vakumu, a tu je, bez obzira na to sto je tačka ključanja u vakumu dosta niža od one u normalnim okolnostima, neminovna dodatna karamelizacija i dekstrinizacija što stvara manje fermentabilne sladovine. Jesi li ikada dobio APA ili IPA od ekstrakta sa 83-85% atenuacije? Teško da to mozes dobiti sa ekstraktom bez dodavanja dekstroze ili saharoze, pa tu dolazimo do jos jedne jako loše stvari, a to je da se dosta tih kitova prodaje sa par kila saharoze koja se kao treba dodati u pivo da se napuca OG i početnik misli da je to normalno.
A to da neko drvlje i kamenje baca na ekstrakt to jednostavno nije istina. Ja ljudima dajem savjet na osnovu svog iskustva zato jer smatram da će puno bolje napredovati i biti zadovoljniji ako se odluce na all grain metodu. Ko hoće da prihvati može, ko neće ne mora. Tto ja iz svog iskustva, ali na kraju krajeva, ne znam zasto bih ja bio bitan. Ima izvora koliko hoces po internetu.
(03.02.2015, 03:38 )AleksandarV Wrote: Ne smatram ekstrakt pivo lošijim od all grain.
Aco, koliko si imao priliku probati piva iz ekstrakta?