Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


top cropping
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: top cropping
(03.02.2015, 07:24 )spajder76 Wrote: Nikad se nisam ovoliko umorio.Ovaj put sam stavio u fermentor 45l nekog snpa.Vuci ce mi vjerovatno
na braon boju.Problem je bio kada sam htjeo vagati slad koji mi je stane poslao ali mi se pokvarila vaga pa sam sve samljeo.Na kraju sam dobio preboil OG 1050 pa pretpostavljam da je stane malo vise poslao slada.Ja sam racunao kao 7,5kg.Ali nista,zato sam dosuo vode i kuhao sam 48l wortha.
Recept je

pilsner??kg
kristal 200gr
biscvit 300gr
carafa 150gr
minhena 100gr
chocolate 30gr

10gr extrakt hallertau 30% 60min
20gr perle 30min
54 gr cascade 5min i kasnije za desetak dana ide extract cascade ,jedno 5ml
Poslusao sam musicu pa sam odvadio pola kvasca iz predhodne ture.
Vjerovatno ce biti problem sa fermentacijom jer ima malo prostora do vrha fermentora a ocekujem opet burnu fermentaciju pa cu morati cesce obilaziti.
Ujedno sam flasirao predhodnu turu RED SNPA

spayder76 100% odvagano 7,5kg, pogreška 100gr beer
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Onda sam mu bio dusu iscijedio
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: top cropping
Samo molim te javljaj rezultate i malo češće obilazi fermentor Wink
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Bio sam sasuo u fermentor i bilo mi je previse pa sam napunio i kanister od 5l.Tek maloprije sam skontao da nema u kanisteru kvasca(bilo mi cudno kako ne radi nista) pa sam i to sasuo u fermentor.Sad je bas pun.Ima manje od 10cm da prelije.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: top cropping
Uf, ako si sasuo sve u fermentor onda se sve izmiješalo sa kvascem ja bih ako je ikako moguće da nema rizika za infekciju sada odvadio toliko da u fermentoru ostane bar 20-25cm praznog prostora a ovo što bih odvadio ubacio u 1-2 sterilne flaše od 5 litara sa vrenjačom na čepu (samo moje mišljenje)
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
This post was last modified: 03.02.2015, 08:59 by spajder76.
Jbg,nebi sada dirao.Sirok mi je fermentor pa se nadam da nece napolje.Ovo sto je bilo u kanisteru je bilo bez kvasca.I trebalo je da se pomijesa sa kvascem.Vec je proradio.I to bas proradio.Mogao sam ostaviti samo trecinu kvasca i odradio bi tih 45 l bez problema sigurno.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: top cropping
(03.02.2015, 08:57 )spajder76 Wrote: Jbg,nebi sada dirao.Sirok mi je fermentor pa se nadam da nece napolje.Ovo sto je bilo u kanisteru je bilo bez kvasca.I trebalo je da se pomijesa sa kvascem.Vec je proradio.I to bas proradio.Mogao sam ostaviti samo trecinu kvasca i odradio bi tih 45 l bez problema sigurno.
Pa to sam i mislio ovo što je bilo u kanisteru izmješalo se sa kvascem a malo prostora, moglo bi biti zeznuto i što se tiče izbijanja i što se tiče temperature fermentacije.
Kada bi se uključio netko iskusniji bilo bi baš dobro.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Dobro,necemo praviti problem kad se nije pojavio jos.Mislim da nece izaci jer prosli put sam imao samo jedan dan burnu fermentaciju a drugi dan je nestao sav kvasac sa povrsine.Ostavio sam fermentor u malo hladnijem dijelu i ovaj put ga nisam obukao.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
spajderu na koliko inace ides OG za SNPA? manje od 1.050?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Uglavnom bude poslije kuhanja oko 1045,ali ne ganjam bas original SNPA ,bitno mi je ovakav ukus da bude.Ovaj put mi je OG preboil bio 1050 pa sam dosuo vode tako da je na kraju kuhanja bio 1042.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
aha, ok, ma onako pitam jer vidim da ovaj recept dosta cesto radis. cascade je najbitniji.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: top cropping
Ma odsad samo ovo radim.Pogotovo mi se svidja extract cascade.Prakticno suho hmeljenje bez rizika za infekciju.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools