Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
All Grain vs. Ekstrakt
Ok, nije zgoreg da linkuješ u Faq ovaj link ratebeerkits.com
Tu je praktično sve na jednom mjestu.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
|
|
|
Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
All Grain vs. Ekstrakt
(04.02.2015, 02:30 )Rik Wrote: (04.02.2015, 06:58 )Rodney Wrote: Koji ekstrakt imaš i kako misliš turu uraditi ako nije tajna ili si već odradio?
Skickat från min iPhone med Tapatalk Što se ekstrakta tiče, baš i nisam imao neki veliki izbor u trenutku kupovine, tako da sam uzeo Mexican Cerveza-u.
Turu cu odraditi manje više standardno, sem sto cu ekstrakt rastvoriti u 20-21l vode. Fermantacija ce biti odradjena u staklenom balonu od 25l.
Ako imate neki savet, vrlo rado ću ga prihvatiti.
Da, u svakom slučaju, dovoljno je da ideš najviše 21 litar, mada 20 nije pogrešno.
Ako možeš nabaviti brew enhancer 1 kg i pola kg spray malta bilo bi dobro. Uz to, kada je pitanju kvasac safale 5 bi super odgovarao.
Fermentiraj dvije sedmice na 18 c, a zatim spusti na 10-12 ako možeš još sedmicu.
Priming 4 sedmice i to je to. Cerveza se servira na 3-4 stepena tako da kakva god da bude, nećeš toliko osjetiti jer to je lagano ljetno osvježavajuće pivo.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
|
|
|
Skemba
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation:
0
Location: Bihac, BiH
|
RE: All Grain vs. Ekstrakt
(04.02.2015, 06:17 )Rodney Wrote: Da, u svakom slučaju, dovoljno je da ideš najviše 21 litar, mada 20 nije pogrešno.
Ako možeš nabaviti brew enhancer 1 kg i pola kg spray malta bilo bi dobro. Uz to, kada je pitanju kvasac safale 5 bi super odgovarao.
Fermentiraj dvije sedmice na 18 c, a zatim spusti na 10-12 ako možeš još sedmicu.
Priming 4 sedmice i to je to. Cerveza se servira na 3-4 stepena tako da kakva god da bude, nećeš toliko osjetiti jer to je lagano ljetno osvježavajuće pivo.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
@Rodney, imas li ideju koji kvasac bih mogao koristiti za ovaj Brewferm Raspberry - Framboos ekstrakt?
https://www.brouwland.com/en/our-product...UoQmY6qqko
Ako imas jos kakav dodatni savjet slobodno nabaci.
|
|
|
Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
All Grain vs. Ekstrakt
Safbrew T-58 ili WL400 ako možeš nabaviti bilo bi dobro.
Jedino što bi za ovo pivo trebao čekati najmanje 6 mjeseci u flašama. Treba mu prilično vremena.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
|
|
|
Skemba
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation:
0
Location: Bihac, BiH
|
RE: All Grain vs. Ekstrakt
(06.05.2015, 08:41 )Rodney Wrote: Safbrew T-58 ili WL400 ako možeš nabaviti bilo bi dobro.
Jedino što bi za ovo pivo trebao čekati najmanje 6 mjeseci u flašama. Treba mu prilično vremena.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Trenutno ne mogu nabaviti WLP400. Po tablicama mogao bih ga zamijeniti sa Wyeast - 3944 Belgian Witbier Yeast. Da li da koristim onda 3944 ili T-58? Da li se moze dodati hmelj? Koji i kada (dry ili boil)? Zamijenio bih secer sa DME. Ako po uputstvima treba dodati 500 g secera, da li to mijenjam sa 500 g DME?
6 - 7 mjeseci cekanja nece biti problem. Jedino sto je supruga htjela napraviti neko ljetno pivo, a na kraju ce biti novogodisnje.
|
|
|