Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Svaštara - knjige, članci, tutoriali
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
(24.02.2015, 05:45 )MarkoOs Wrote: Zanimljiv clanak sa experimentom suhog hmeljena hmelj u listovima vs hmelj u pelletima, mozda ste vidjeli , mozda niste!!
http://brulosophy.com/2015/02/23/whole-l...t-results/

ja se sigurno slazem s ovim, puno mi je drazi whole cone nego pellet za suho hmeljenje i mislim da ima puno vise svjezeg, neostecenog lupulina na sebi i mislim da su mi uvijek bila bolja piva sa whole cone hmeljom. druga stvar, peletiranje je mehanički proces koji stvara temperaturu. hmelj se ipak zagrijava prilikom presovanja uslijed trenja i siguran sam da gubi na aromatskim kvalitetama uslijed te temperature.

u korist peleta ide cinjenica da je puno veca povrsina hmelja izlozena pivu, pa se lakse i brze aroma prenosi iz hmelja u pivo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
Nikako nisam na ti sa engleskimAngry, koristim samo pelete i za kuhanje i za suho hmeljenje.
Ono što sam ja skontao kod ovog eksperimenta ali i što sam iskusio sa IPA je to da je od 6-15 dana nakon flaširanja pivo najbolje, svaki naredni dan jako gubi na aromamaAngry
Da li bi šišarke duže zadržale arome?
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
Zapao mi za oko ovaj clanak posto u skorijoj buducnosti planiram raditi suho hmeljenje pa sada upijam iskustva, i ovo me isto iznenadilo sto je i Stane primjetio da se aroma lagano gubi s vemenom!!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
pa aroma se gubi iz jako zahmeljenih piva, to nije nista novo. takva piva gledas da sto prije popijes. zato napravis sebi neki tripel ili RIS i udri pet-deset godina ga mozes odlezavat i sve je bolji.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
cartax Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: hmeljisce
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
Moze li se dobiti knjiga Designing Great Beers u pdf formatu?
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
This post was last modified: 20.07.2015, 09:52 by svestenik.
Mozda nekom bude zanimljivo, opis procesa proizvodnje piva komercijalne zanatske pivare. Nista sto vec ne znamo, ali lako i pitko napisano stivo koje objasnjava korake u proizvodnji (na engleskom).

http://tiedhouse.com/pdf/brewing-process.pdf
Find Odgovori
VGdogy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Velika Gorica, HR
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
This post was last modified: 29.02.2016, 07:17 by VGdogy.
Ima li gdje koja dobra duša za podijeliti na PM ili gdje već ovu knjigu!!!

Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse, John Mallett

Hvala unaprijed!!!


edit: Hvala, našle su se dvije dobre duše!!!
Find Odgovori
Brko Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 404
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Sarajevo
RE: Svaštara - knjige, članci, tutoriali
evo jedan koristan link u nedostatku specijalnih sladovaSmile

http://barleypopmaker.info/2009/12/08/ho...our-malts/
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools