Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mash tun
mange_tout! Offline
Admin

RE: Mash tun
od čega su ti ova nipla? kako misliš 4 m bakarne žice? ne razumijem gdje si to nagurao, u filter?

možeš na terasi komotno. samo ako kuhaš na plinsko kuhalo zaštiti ga od vjetra. ako puše jak vjetar, onda mu plamen nije dovoljno jak.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

(10.07.2014, 04:02 )mange_tout! Wrote: od čega su ti ova nipla? kako misliš 4 m bakarne žice? ne razumijem gdje si to nagurao, u filter?

možeš na terasi komotno. samo ako kuhaš na plinsko kuhalo zaštiti ga od vjetra. ako puše jak vjetar, onda mu plamen nije dovoljno jak.

ovaj pocinčani nisam iskoristio. ovi ostali su od inoxa. koristio sam samo jedan produžetak (muško-ženski) i u njega sam zavrno česmu, a s druge strane filter.

4 metra bakarne žice sam namoto oko metalne šipke i onda je malkice razvuko i uguro u filter. sve je stalo (i ja sam se cudio)..

terase je relativno zaštićena od vjetra, barem ovaj dio gdje je "kuhinja", ali ću opet pripremiti nešto provit vjetra.

nadam se da ću sve sakupiti do kraja mjeseca..
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

previse ti je 4 metra. to mora biti samo rijetki navoj na svakih 1,5-2 cm, a ne da je namotano gusto. to ti moze usporiti cijeđenje, a moze ti i uzrokovati potpuno štopanje kod ukomljavanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

(10.07.2014, 04:15 )pivska mušica Wrote: previse ti je 4 metra. to mora biti samo rijetki navoj na svakih 1,5-2 cm, a ne da je namotano gusto. to ti moze usporiti cijeđenje, a moze ti i uzrokovati potpuno štopanje kod ukomljavanja.

ok.. prepolovićemo ako bude štopalo.. barem znam do čega je.. Big Grin
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

i ja mislim da ti je previše. dovoljno ti je 20-25 cm. eto ako je veći malo filter, možda malo duže namotaj. ja bih to izvadio prije kuhanja. šteta bi bilo da imaš većih problema na prvom kuhanju.

dobro je da je inox, jer na početku ove teme je bilo govora o pocinčanim dijelovima koje treba izbjegavati. vrlo brzo zahrđaju.

uglavnom možeš zaštititi sa nečim kuhalo, da ne puše u njega vjetar.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

malo se hodalo po ojropi.. kakve bi ovo bile cijevi za filter.. Wink ne treba nikakva spirala, može kamion preko ovog da ide..

usporedbe radi, ova "tanka" je ona najdeblja od vodokotlića.. a ove debele koštaju oko 50ak eura.. Wink

[Image: cijev1.jpg]

[Image: cijev2.jpg]
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Imaj u vidu da imaju unutrašnji dio. A taj unutrašnji dio se vadi. Kada njega nema, nema ni ojačanja. zato ubacuješ smotanu bakarnu žicu.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

pozdrav svima.
Novi sam u pivarstvu. Dosad sam skuhao dva piva.
Obadva iz konzerve. Dobio sam ih na poklon.
Tako sam se zagrijao za kuhanje i nabavio opremu.
Sad radim završne detalje prije kuhanja od slada.
Možda napišem i pokoju glupost al što se može.

Dakle ovako:
Na jefnom forumu sam vidio kako je jedan dečko izolirao emajlirani lonac da bi održao stalnu temperaturu pri ukomljavanju. Lonac je obložio stiroporom.
Ja sam isto nabavio lonac od 40 litara. A izolaciju bi radio tako što bi na dno stavio deblji stiropor i onda od stiropora napravio okvir. Onda bi lonac stavio u najlonsku vreću i taj lonac smjestio u sredinu okvira od stiropora. Nakon toga bi prazninu ispunio pur pjenom.
Znam da bi pjena izvrsno čuvala toplinu ali neznam dali bi izdržala toplinu?
ova moja opcija je isto funkcionalna kao i sa stiroporom ali je znatno jeftinija.
Ima li tko kakav savjet ili iskustva u vezi toga?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

neces napisati nikakvu glupost, oko toga ne brini, sta god te zanima pitaj. izdrzala bi ti pjena toplinu sigurno, jer tu ne ide temperatura preko 80°C prilikom ukomljavanja i ispiranja. jedino ne znam kako bi izveo pipu za izlaz sladovine iz mash tun-a? kakav filter?

jer ako ces izolirati emajlirani lonac pur pjenom, to je ok, ali kako odvojiti sladovinu od tropa?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

pazi se prilikom bušenja rupe za česmu. emajl lako puca.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(24.02.2015, 09:38 )jopovski Wrote: pozdrav svima.
Novi sam u pivarstvu. Dosad sam skuhao dva piva.
Obadva iz konzerve. Dobio sam ih na poklon.
Tako sam se zagrijao za kuhanje i nabavio opremu.
Sad radim završne detalje prije kuhanja od slada.
Možda napišem i pokoju glupost al što se može.

Dakle ovako:
Na jefnom forumu sam vidio kako je jedan dečko izolirao emajlirani lonac da bi održao stalnu temperaturu pri ukomljavanju. Lonac je obložio stiroporom.
Ja sam isto nabavio lonac od 40 litara. A izolaciju bi radio tako što bi na dno stavio deblji stiropor i onda od stiropora napravio okvir. Onda bi lonac stavio u najlonsku vreću i taj lonac smjestio u sredinu okvira od stiropora. Nakon toga bi prazninu ispunio pur pjenom.
Znam da bi pjena izvrsno čuvala toplinu ali neznam dali bi izdržala toplinu?
ova moja opcija je isto funkcionalna kao i sa stiroporom ali je znatno jeftinija.
Ima li tko kakav savjet ili iskustva u vezi toga?
Koliko se sjećam ovo što si opisao je napravio isvara kod prvog kuhanja? ako je tako onda ostavi taj lonac za kuhanje on bi ti bio idealan, a u okvir koji si zamislio napraviti, ubaci plastičnu posudu za ukomljavanje (koju je puno lakše izbušiti bez rizika da nešta zezneš).
Po meni bi ti najeftinije i najbolje bilo, kupiti piknik frižiderBig Grin
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

mušice, planirao sam ne stavljati slavinu več slad staviti u vrečicu koja se koristi za biab metodu kuhanja.
Stane. Nisam vidio post od isvare več od pivana.
Ali nisam naveo ime foruma i link jer neznam dal je dozvoljeno reklamirat druge forume.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools