Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(02.01.2013, 01:42 )medo Wrote: aha... hvala zis...

evo jos jedan crop same cesme i onog vara dole...

http://img703.imageshack.us/img703/1723/...03crop.jpg

sta velite, nije bas sjajno jel da...

i dajte pls ako neko moze da mi kaze kako nabacujete slike ovdje, da se ne sramotim ovako sa ovim linkovima...
Smile

medo dobro došao. meni je ovaj var oko česme totalno sumnjiv i čini mi se da ovaj dio oko česme čak i nije inox nego obično željezo ili nešto drugo, što nikako nije dobro jer će korodirati. što se fleka tiče to je ništa i može se srediti tako da bude kao ispod čekića.

pričekaj još malo, pokušaj naći keg bez ikakvih varova pa ga sam preuredi ili odnesi nekome ko zna variti inox.

p.s

sliku postavljaš tako da klikneš na ovu ikonu koju sam označio i otvara ti se novi prozor u koji samo iskopiraš link.

[Image: kako%20postaviti%20sliku.PNG]

Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

danas smo kolega i ja flaširali i uzeli smo uzorak koji je bio 1.010 FG, početni 1.049 OG. Boja je bila onako sasvim zadovoljavajuća,ali uzorak smo probali i malo se jače osjeti gorčina ako je to normalno. što se mirisa tiće mislim da je sve ok, jaka je aroma cascadea na kraju. dodali smo 7.5g šećera na litru prilikom pretakanja i sad flaširali. e sad mene ti ta gorčina brine da li je to ok ili pak nije. hmeljio sam sa dosta cascadea na kraju pa bi to trebao osjetiti. ili je pak prerano.

Big Grin

da, tijelo malo izgleda kako da kažem - rijetko. nadam se da je to normalno pa će nakon odležavanja pivo dobiti i na tijelu. ne znam kako da opišem taj problem.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.01.2013, 03:42 )rale Wrote: danas smo kolega i ja flaširali i uzeli smo uzorak koji je bio 1.010 FG, početni 1.049 OG. Boja je bila onako sasvim zadovoljavajuća,ali uzorak smo probali i malo se jače osjeti gorčina ako je to normalno. što se mirisa tiće mislim da je sve ok, jaka je aroma cascadea na kraju. dodali smo 7.5g šećera na litru prilikom pretakanja i sad flaširali. e sad mene ti ta gorčina brine da li je to ok ili pak nije. hmeljio sam sa dosta cascadea na kraju pa bi to trebao osjetiti. ili je pak prerano.

Big Grin

da, tijelo malo izgleda kako da kažem - rijetko. nadam se da je to normalno pa će nakon odležavanja pivo dobiti i na tijelu. ne znam kako da opišem taj problem.

Kako mislis rijetko, ne osjeti se slad nego samo hmelj ili nekako drugacije. I ako moze recept po kojem si kuhao da znam o cemu pisem.
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 02.01.2013, 06:22 by medo.
(02.01.2013, 02:00 )pivska mušica Wrote:
(02.01.2013, 01:42 )medo Wrote: aha... hvala zis...

evo jos jedan crop same cesme i onog vara dole...

http://img703.imageshack.us/img703/1723/...03crop.jpg

sta velite, nije bas sjajno jel da...

i dajte pls ako neko moze da mi kaze kako nabacujete slike ovdje, da se ne sramotim ovako sa ovim linkovima...
Smile

medo dobro došao. meni je ovaj var oko česme totalno sumnjiv i čini mi se da ovaj dio oko česme čak i nije inox nego obično željezo ili nešto drugo, što nikako nije dobro jer će korodirati. što se fleka tiče to je ništa i može se srediti tako da bude kao ispod čekića.

pričekaj još malo, pokušaj naći keg bez ikakvih varova pa ga sam preuredi ili odnesi nekome ko zna variti inox.

p.s

sliku postavljaš tako da klikneš na ovu ikonu koju sam označio i otvara ti se novi prozor u koji samo iskopiraš link.

[Image: kako%20postaviti%20sliku.PNG]

Zivjeli

Hvala na dobrodoslici sefe,
nista, cekam cistu bacvu i to je to.

Imam i serpu od inoxa od 33 l u Skafi ali bih volio naci nesto od 50l jer mislim da je lakse ako se rade vece ture a rjedje...

A za sliku, kada kliknem onu ikonu dobijem ovo

[undefined=undefined]

tako da ne vidim gdje da ubacim link...

na drugim sajtovima mi se pojavi ovo
[img][/img]
i ja samo ubacim link izmedju...

pozzz..

beer

evo radi na Iexploreru
[Image: dsc00205ao.jpg]
izgleda da je neki z...b sa Mozilom... odo da vidim sta ne valja...
Smile
mada ne kontam zasto mi imageshack okrece slike kako hoce...

inace tip je imao i ovu bacvu od 25l i trazio je 50KM za nju...
pa ako kome treba... doduse i ona je imala neku cesmu ugradjenu sa strane tako da nije citava...
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Dakle citam mnogo o svemu sto se tice i procesa i opreme...
i polako sklapam moju slagalicu... planiram sta i kako tako da u startu napravim sve po peesu, barem koliko to moze za sad jer sigurno je da ce kasnije biti dorada i prepravki.

nego ima li neko iz okoline Tuzle da nije pocetnik kao ja pa ako bi bio raspolozen da popijemo negdje kafu i da mi da neke savjete za pocetak.
Evo kako sam skonto djulba je iz okoline Tuzle, a zis je iz okoline Doboja... a ja kroz Doboj prolazim cesto...

Ovo mozda zvuci malo neskromno ali vjerujem da se na ovom forumu nece shvatiti tako jer vidim da su svi osebi-prisebi... normalni ljudi.
Wink

hvala unaprijed i pozzz...
beer
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

@medo - Pogledaj temu koja je ljepljiva u Procesima a zove se Proizvodnja domaceg piva korak po korak. Prvi post koji je postavio clan Mange_tout! je genijalan i obuhvata sve korake koje je potrebno preduzeti prilikom kuhanja. Ja svaki put otvorim tu temu kad kuham jer mi sluzi kao podsjetnik da nesto ne zaboravim.
Mislimd a iz nje mozes nauciti jako puno. Pa kad odes na kafu sa nekim, bar imas big picture.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 03.01.2013, 04:05 by medo.
OK sarajevskopivo,
tako cu i uraditi.

hvala ti i pozdrav.
beer-chugger
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

ovako jucer se kuhao kolsch. tura od 25l medjutim evo sad 24 sata od fermentacije nema one burne reakcije kao kod kuhanja sa safaleom uso5. temperatura u komori je jutros bila 16 stupnjeva i osjeti se alkohol. kvasac je colonia f..suhi i rehidrirao sam sat prije ubacivanja u ohladenu sladovinu. koji je problem?
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Koja je temperatura okoline? Ako se rqazlikuju temperature, onda ti radi kvasac. Sacekaj jos malo. Nisam nakd radio sa tim kvascem.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(03.01.2013, 05:55 )rale Wrote: ovako jucer se kuhao kolsch. tura od 25l medjutim evo sad 24 sata od fermentacije nema one burne reakcije kao kod kuhanja sa safaleom uso5. temperatura u komori je jutros bila 16 stupnjeva i osjeti se alkohol. kvasac je colonia f..suhi i rehidrirao sam sat prije ubacivanja u ohladenu sladovinu. koji je problem?

takav slučaj je bio i kod nas (nas je troje u ovome hobiju Big Grin) a upravo smo bili stavili us-05 tj. nije bilo "vidljivih" znakova (ako misliš na rad vrenjače). međutim kroz zidove fermentora se može uočiti vidljiv krauzen. od iskusnijih kolega sam saznao da je moguće da mi poklopac fermentora ne dihtuje dobro, pa je moguće i kod tebe isto da se dešava. beer
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

cuj nemam pojma. safale je dobro radio,ali ovaj colonia,hm..bas se u vrenjaci ne vidi rad kvasca medjutim kazem osjeti se onaj miris alkohola kao sto se osjetio i pri fdrmentaciji sa us safaleom
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(03.01.2013, 02:42 )medo Wrote: Dakle citam mnogo o svemu sto se tice i procesa i opreme...
i polako sklapam moju slagalicu... planiram sta i kako tako da u startu napravim sve po peesu, barem koliko to moze za sad jer sigurno je da ce kasnije biti dorada i prepravki.

nego ima li neko iz okoline Tuzle da nije pocetnik kao ja pa ako bi bio raspolozen da popijemo negdje kafu i da mi da neke savjete za pocetak.
Evo kako sam skonto djulba je iz okoline Tuzle, a zis je iz okoline Doboja... a ja kroz Doboj prolazim cesto...

Ovo mozda zvuci malo neskromno ali vjerujem da se na ovom forumu nece shvatiti tako jer vidim da su svi osebi-prisebi... normalni ljudi.
Wink

hvala unaprijed i pozzz...
beer

Samo se javi kad prolazis kroz Doboj i nema problema. Ako budes imao vremena javim ti kad budem kuhao pa mozes doci da vidis kako ustvari to izgleda u praksi.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools