Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


All Grain vs. Ekstrakt
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
All Grain vs. Ekstrakt
Ok, nije zgoreg da linkuješ u Faq ovaj link ratebeerkits.com

Tu je praktično sve na jednom mjestu.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: All Grain vs. Ekstrakt
Mada konzerva je izgleda 4 godine stara best before 14/05/10.
Ili možda nije ako je datum napisan kontra.
Find Odgovori
Rik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location:
RE: All Grain vs. Ekstrakt
This post was last modified: 04.02.2015, 02:31 by Rik.
(04.02.2015, 06:58 )Rodney Wrote: Koji ekstrakt imaš i kako misliš turu uraditi ako nije tajna ili si već odradio?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Što se ekstrakta tiče, baš i nisam imao neki veliki izbor u trenutku kupovine, tako da sam uzeo Mexican Cerveza-u.
Turu cu odraditi manje više standardno, sem sto cu ekstrakt rastvoriti u 20-21l vode. Fermantacija ce biti odradjena u staklenom balonu od 25l.

Ako imate neki savet, vrlo rado ću ga prihvatiti. Smile

[Image: 1a511f65327eeea585051c172997af33.jpg]
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: All Grain vs. Ekstrakt
ovde koliko ja vidim piše 40 pint beer kit, što bi bilo nešto više od 18l, pa ćeš ga razrijediti malo...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: All Grain vs. Ekstrakt
Zavisi koja pinta, US pinta je 473ml a engleska 568ml. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: All Grain vs. Ekstrakt
jea, o tom nisam razmišljao Big Grin
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
All Grain vs. Ekstrakt
(04.02.2015, 02:30 )Rik Wrote:
(04.02.2015, 06:58 )Rodney Wrote: Koji ekstrakt imaš i kako misliš turu uraditi ako nije tajna ili si već odradio?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Što se ekstrakta tiče, baš i nisam imao neki veliki izbor u trenutku kupovine, tako da sam uzeo Mexican Cerveza-u.
Turu cu odraditi manje više standardno, sem sto cu ekstrakt rastvoriti u 20-21l vode. Fermantacija ce biti odradjena u staklenom balonu od 25l.

Ako imate neki savet, vrlo rado ću ga prihvatiti. Smile

[Image: 1a511f65327eeea585051c172997af33.jpg]

Da, u svakom slučaju, dovoljno je da ideš najviše 21 litar, mada 20 nije pogrešno.

Ako možeš nabaviti brew enhancer 1 kg i pola kg spray malta bilo bi dobro. Uz to, kada je pitanju kvasac safale 5 bi super odgovarao.

Fermentiraj dvije sedmice na 18 c, a zatim spusti na 10-12 ako možeš još sedmicu.

Priming 4 sedmice i to je to. Cerveza se servira na 3-4 stepena tako da kakva god da bude, nećeš toliko osjetiti jer to je lagano ljetno osvježavajuće pivo.




Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
RE: All Grain vs. Ekstrakt
(04.02.2015, 06:17 )Rodney Wrote: Da, u svakom slučaju, dovoljno je da ideš najviše 21 litar, mada 20 nije pogrešno.

Ako možeš nabaviti brew enhancer 1 kg i pola kg spray malta bilo bi dobro. Uz to, kada je pitanju kvasac safale 5 bi super odgovarao.

Fermentiraj dvije sedmice na 18 c, a zatim spusti na 10-12 ako možeš još sedmicu.

Priming 4 sedmice i to je to. Cerveza se servira na 3-4 stepena tako da kakva god da bude, nećeš toliko osjetiti jer to je lagano ljetno osvježavajuće pivo.




Skickat från min iPhone med Tapatalk

@Rodney, imas li ideju koji kvasac bih mogao koristiti za ovaj Brewferm Raspberry - Framboos ekstrakt?

https://www.brouwland.com/en/our-product...UoQmY6qqko

Ako imas jos kakav dodatni savjet slobodno nabaci.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
All Grain vs. Ekstrakt
Safbrew T-58 ili WL400 ako možeš nabaviti bilo bi dobro.

Jedino što bi za ovo pivo trebao čekati najmanje 6 mjeseci u flašama. Treba mu prilično vremena.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
RE: All Grain vs. Ekstrakt
(06.05.2015, 08:41 )Rodney Wrote: Safbrew T-58 ili WL400 ako možeš nabaviti bilo bi dobro.

Jedino što bi za ovo pivo trebao čekati najmanje 6 mjeseci u flašama. Treba mu prilično vremena.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Trenutno ne mogu nabaviti WLP400. Po tablicama mogao bih ga zamijeniti sa Wyeast - 3944 Belgian Witbier Yeast. Da li da koristim onda 3944 ili T-58? Da li se moze dodati hmelj? Koji i kada (dry ili boil)? Zamijenio bih secer sa DME. Ako po uputstvima treba dodati 500 g secera, da li to mijenjam sa 500 g DME?

6 - 7 mjeseci cekanja nece biti problem. Jedino sto je supruga htjela napraviti neko ljetno pivo, a na kraju ce biti novogodisnje.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: All Grain vs. Ekstrakt
T-58 onda ako možeš nabaviti, stavi.

Što se tiče hmeljenja nema potrebe za ovakvo pivo. A možeš ga ostaviti u flašama i do slijedećeg ljeta. U svakom slučaju, ispod 10 sedmica u flašama, ne bi ga trebalo probavati.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools