Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Korisni tipovi i savjeti
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
sanitacija
evo nadjoh u byo sanitacijsku kantu. Meni licno nije palo na pamet. Moze se slicno napraviti i sa nekim drugim "plastikama" ovisno o velicini

[Image: 74_10_03_15_10_58_28.jpeg]
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Korisni tipovi i savjeti
Jedan savjet u vezi izrade komore za ukomljavanje tj. mash tun-a od rucnog piknik frizidera - nemojte izbusiti preveliku rupu.
Obratite paznju da precnik rupe bude knap sa navojima od cesme i nastavka. Rupu busiti onim valjkastim nastavkom za busilicu i nikako drugacije, sve drugo je gubljenje vremena i zivaca.
Ja sam se debelo zeznuo - busio par rupica busilicom (obicna burgija) i onda ih "povezivao" zagom, bilo je tu i nekih pukotina. Na kraju sam dobio krug ali prevelik i onda nikako nisam mogao naci odgovarajuce dihtunge i dr... Onda je stari uletio sa pistoljem za plastiku i rijesio problem.
Bitna napomena: bitno je samo da dobro ucrvstite i zadihtujete unutrasnji zid (bijela plastika) frizidera. Rupa na plavom moze biti koliko hocete. Najbitnije je postici da nista iz frizidera ne curi u zid frizidera (stiropor) i okolo...

Citava stvar sa mash tun-om mi je pomjerila prvo kuvanje za 10 dana. Uspio sam nekako rijesiti problem sa dihtovanjem i nadam se da ce prva tura krenuti sad za vikend.
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Korisni tipovi i savjeti
(07.03.2015, 02:22 )pivska mušica Wrote: Palo mi je na pamet da bi jedna ovakva tema mogla biti jako dobra. Svi kroz iskustvo dodjemo do nekih sitnih premoštavanja problema, rješenja za neke stvari u procesu, sitnica koje nam olakšaju kuhanje a koje se nigdje ne spominju itd.

Pa evo otvaram temu za takve sitne detalje koji se ne spominju nigdje u onim tutorialima, nego koji se smišljaju kao dio međuprocesa.

Evo od mene prvi tip. Kod uzimanja uzorka za preboil OG uvijek mi je naporno hladiti uzorak na temperaturu od 20°C. Obicno stavim menzuru pod hladnu vodu i to moze potrajati nekih 20 minuta, a uz konstantno mijesanje uzorka mozda i krace.

Medjutim, evo jedan stevo karapandza tip Big Grin

Menzuru drzite u zamrzivacu sat vremena prije i kod uzimanja uzorka automatski ce se ohladiti sa 80°C na 35-40°C, a onda jos malo treba pod vodom.

Eto ga. Pisite i vi ako ste dosli do nekog zgodnog rjesenja za neki dio procesa.

shank
Izgleda da čovjek ni poslije petnestak tura ne može tvrditi da nije apsolutni početnik.Jesam li ja nešto pogrešno radio mjerivši OG tek pošto ohladim svu sladovinu kada je skroz blizu temperaturi od 20 C°? Uzorak uzmem odmah ali mjerim OG tek kada završim i ozračivanje i kvasac i smjestim fermentator u komoru te otvorim jednu odležalu i s´ ćejfom pogledam slaže li se sa onim u receptu.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Korisni tipovi i savjeti
Pa u sustini nisi nista pogresno radio, ali lakse ti je uzeti sladovinu po zavrsetku kuhanja, jer je opasnost infekcije manja, pa onda rashladiti u menzuri...
Takodje nije lose mjeriti pre-boil gravity (znaci prije kuhanja), jer na osnovu nje mozes , otprilike znati koliki ce ti biti OG, pa ako si fulio mozes eventualno korigirati...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Korisni tipovi i savjeti
evo i ovdje, u slučaju da neko ne vidi na onoj temi. Za skidanje etiketa sa boca koristite toplu vodu. u neku kantu uspite tople(vruće) vode i ostavite boce neko vrijeme, etikete skoro pa same spadaju
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0 Location: Prijedor
RE: Korisni tipovi i savjeti
This post was last modified: 20.05.2015, 08:40 by libor.
Sto se mene tice najveci tip je da nadjes postopoto vremena za ovaj hobi sve ostalo se namjesti samo od sebe , jbt ja ostade samo na jednoj turi ove godine , bruka i sramota , a ne vidim da cu imati vremena sve do jeseni ...Angry
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Korisni tipovi i savjeti
kod višestrukog ukomljavanja infuzijom (najčešće potrebno za pšenična piva), nije loše imati pri ruci onaj grijač za vodu što se koristi za pravljenje kafe. ukoliko ne postignete željenu temperaturu resta sa pripremljenom vodom za ukomljavanje, možete zahvatiti jedno litar vode od ispiranja, brzo zagrijati sa tim grijačem do tačke ključanja, te sa tom vrelom vodom podignuti temperaturu resta. na kraju ćete dobiti istu količinu sladovine i piva.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Korisni tipovi i savjeti
Za pranje flašica:
- kao što Pivdzija reče, bolje je koristiti toplu vodu za skidanje etiketa,
- za struganje gljivica sa dna, veoma korisna a prosta stvar: na postojeću kupovnu četku koje obično nemaju na vrhu ništa za struganje dna (ili jedna koju sam kupio sa spužvicom nekom jadnom na vrhu koja je odmah spala) pričvrstite neku jaču spužvu. Ja sam skalpelom odjekao komad kuhinjske spužve i ribarskim najlonom omotao oko vrha četke (uzdužno sam je pričvrstio). Skinula mi je gljivice sa svih flašica od paulanera koje su mi bile ostale neočišćene.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Korisni tipovi i savjeti
(24.05.2015, 10:18 )Uzvrnd Wrote: Za pranje flašica:
- kao što Pivdzija reče, bolje je koristiti toplu vodu za skidanje etiketa,
- za struganje gljivica sa dna, veoma korisna a prosta stvar: na postojeću kupovnu četku koje obično nemaju na vrhu ništa za struganje dna (ili jedna koju sam kupio sa spužvicom nekom jadnom na vrhu koja je odmah spala) pričvrstite neku jaču spužvu. Ja sam skalpelom odjekao komad kuhinjske spužve i ribarskim najlonom omotao oko vrha četke (uzdužno sam je pričvrstio). Skinula mi je gljivice sa svih flašica od paulanera koje su mi bile ostale neočišćene.

a da nebi imali problema sa gljivicama i zalijepljenim kvascom na dnu flase:Nakon svakog praznjenja piva -odmah isprati flasu i pri flasiranju dovoljno je samo malo poprati flasu u vreloj vodi.Inace uvijek koristim case od 0,5l i odmah istresem citavo pivo
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Korisni tipovi i savjeti
Tako je. Dovoljno je isprati flašu odmah nakon što se istrese u čašu i to je to. Poslije onda samo vrućom vodom, isprati star sanom prije punjenja i to je to.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Korisni tipovi i savjeti
Neki kvasci stvaraju tanki ljepljivi film na staklu s unutrasnje strane i nemoguce ih je isprati bez četkanja. Na primjer WLP565 i slični saison kvasci i neki belgijski i pšenični. Pod svjetlom se bas vidi. Ja uvijek perem četkom sve flaše prije flaširanja, ali naravno da ih uvijek isperem nakon što istočim pivo jer je onda dovoljno samo malo četkom i to je to.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Korisni tipovi i savjeti
Ovo ribanje se odnosilo na flaše koje mi prvi put dođu Smile. Najbitnije je, kao što reče Spajder, odmah poslije ispijanja oprati flašicu.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools