Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ocjena samljevenosti slada
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Ocjena samljevenosti slada
kolege pivari potrebna mi je vaša pomoć Smile želim vašu ocjenu samljevenosti slada. slad je samljeven na mašini za pravljenje tjestenine i to na tri različita razmaka (razmaci na valjcima sa brojevima 3, 4 i 5). nadam se da su slike dobre i da ćete moći ocijeniti.

razmak 3

[Image: P6120164.jpg]
image sharing

razmak 4

[Image: P6120163.jpg]
online photo storage

razmak 5

[Image: P6120167.jpg]
image sharing
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ocjena samljevenosti slada
ja bi mljeo na #4 i prilagodio bih iskoristivost na 70-72% za početak. u slučaju da bude veća i da OG ode preko, onda bih dodao malo vode prije dodavanja kvasca da razrijedim sladovinu, a za naredni put prilagodio tu iskoristivost koju sam imao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ocjena samljevenosti slada
super, meljemo četvrticom Smile 3 izgleda prekrupno čini mi se, a 5 baš samelje u prah. nadajmo se da ćemo imati dobru iskoristivost

Zivjeli
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Ocjena samljevenosti slada
Mi meljemo jecmeni slad na masini za tjesteninu na "3" i uvijek je OG bio kako treba. 4 mi je presitno, moze zastopati cijedjenje...
Prvi put sam mljeo na "2" i dobio OG 1.48 umjesto 1.52.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ocjena samljevenosti slada
jedino je sad stvar u tome da li imate istu mašinu. možda se #3 na tvojoj mašini razlikuje od #3 na njegovoj. uglavnom, dok ne probaju ništa od savjeta Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Ocjena samljevenosti slada
Proba mljevenja slada koj je prije navlazen vodom, valjci su nastimani na manje 0,5mm:[Image: bgY5.jpg]

[Image: 8YbI.jpg]

skoro sve ljuske su ostale citave a sadrzaj je samljeven, niti jedno zrno nije ostalo nesamljeveno. Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ocjena samljevenosti slada
odlično zis..... Smile dobra je to varijanta sa vlaženjem slada....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Ocjena samljevenosti slada
da li može proći ovako samljeven slad
[Image: 2hpknjc.jpg]

[Image: 2n6gpwo.jpg]

trenutno nisam dobar sa vremenom da bih se pozabavio oko pravljenja mlina
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ocjena samljevenosti slada
mentalist s čim si ovo mljeo? izgleda relativno dobro, možda malo neravnomjerno (puno presitnih i puno prekrupnih komada), ali generalno izgleda sasvim ok. da li se na drugoj slici vidi par nesamljevenih zrna teško mi je procijeniti, izgledaju kao da nisu samljevena....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Ocjena samljevenosti slada
Nisu slike čiste, slaba kamera
Ima možda oko 10% nesamljevenih zrna koja su možda malo nagniječena
Mljeveno na čekićar kod komšije na najkrupnije siti
ovo smo samljeli čisto radi probe jedno 100-200 gr

znači da bi moglo privremeno da prodje
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ocjena samljevenosti slada
ako imaš deset posto nesamljevenih zrna to ti je -10% efikasnosti, odnosno iskoristivosti....samo to da imaš u vidu. a da probate dva puta provući isti slad kroz čekićar?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Ocjena samljevenosti slada
probali, pretvori ljuspicu skoro u prah
ovako ostane skoro sva čitava ali ima nesamljevenih zrna
probali smo i bez sita, tada bude i do 50% nesamljevenih

hajde nek prodje sada sa ovim pa kako bude dok ne napravimo mlin
ako bi OG bio ispod očekivanog da li se može kompezirati sa šećerom za prvi puta?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools