Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


moje prvo all grain pivo
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: vrste
hvala lega. mislim da ču po ukusu dobiti ono što volim a i mušica mi je dao smjernice gorčine tako da sam i to prilagodio svom ukusu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: vrste
(04.06.2015, 12:50 )josip Wrote: ???? bjcp?

http://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=60 evo ovdje ti ima o American Ale.

imaš tab bjcp na forumu i tu su objašnjeni stilovi, kategorije i podkategorije piva. to prouči, ako želiš da slijediš stilove. ako ne kuhaj što ti se sviđa Big Grin
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: vrste
This post was last modified: 04.06.2015, 01:18 by josip.
pa stil kao stil mi nije toliko bitan jer ne kuham za prodaju.
volio bi kuhati ono što mi se svidi i što mogu popiti..
samo je problemčić što u programu ipak moram navesti neki stil da bi dobio zelene kvačice, zbog toga sam pitao.

Smile evo našao sam.
spremio sam tu stranicu sa kategorijama.
ovo pivo je američki jantarni ale.
sve je u granicama osim FG treba biti od 1.010 do 1.015 a kod mene je 1.008
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: vrste
Kakvu vrstu piva praviš? Smoked beer? Ili nešto drugo?
Pošto ti piše pd Style: Other smoked beer.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: vrste
(04.06.2015, 01:08 )josip Wrote: pa stil kao stil mi nije toliko bitan jer ne kuham za prodaju.
volio bi kuhati ono što mi se svidi i što mogu popiti..
samo je problemčić što u programu ipak moram navesti neki stil da bi dobio zelene kvačice, zbog toga sam pitao.

Smile evo našao sam.
spremio sam tu stranicu sa kategorijama.
ovo pivo je američki jantarni ale.
sve je u granicama osim FG treba biti od 1.010 do 1.015 a kod mene je 1.008

aha. najbolje ti je onda da odabereš Specialty Beer. tu imaš prostora za eksperimentisanje.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: vrste
evo alexandar promjenio sam. editirao sam recept ali sam zaboravio slike promjeniti na forumu.
mange ma bitno da sam dobio zeleno svjetlo a mislim i da sam pivo po gorčini i boji i okusu prilagodio sebi. još sa koricom naranče mislim da ču dobiti baš ono full po svom guštu.
to samo pretpostavljam, nemojte me držati za rijeć. Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: vrste
još kada bi i korijandera malo stavio, to bi još bolje bilo. ovaj recept bi ti mogao biti interesantan, pa malo pogledaj http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=3...ht=cascade

spojit ću ti ove dvije teme sa onom tvojom temom moje prvo all grain pivo. da se ne gomilaju teme. možeš tu postavljati svoje recepte, i postavljati početnička pitanja, bez potrebe da otvaraš nove teme.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 04.06.2015, 02:30 by josip.
dobro, mada to više nije prvo već če biti treče.
Još malo i postat ču majstor.Smile
zezam se!
što se tiće onog recepta, ok je ali mislim da je ibu malo visok za moj ukus.
Mušica mi je rekao da pan i tuborg imaju 25 a ta piva su mi ok, pa pokušavam se toga držati.
Men jei ovo 29 i neznam dal če to bitno uticati na gorčinu s obzirom da je samo za 4 veći od ciljanog.
A mora li se hmelj dodavati baš na 60 minuta?
može li na kraće? što dobijam a što gubim ako kuham kraće?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
nije ti to prevelika razlika. ti možeš sebi štimati koliko hoćeš IBU. ovaj recept je samo ideja za neka tvoja nova kuhanja. možeš dodavati i kasnije, odnosno kraće kuhati. za isti hmelj, kraćim kuhanjem dobivaš manje gorčine. isto tako sa istim hmeljem, koji će se kuhati 60 minuta, a manjom količinom dobivaš manji IBU, pa tako da možeš i na taj način regulisati IBU. sve je tebi na volji. mi po pravilu dodajemo na 60 minuta i taj hmelj daje najviše gorčine i isključivo za to služi. kasnija dodavanja daju i okuse i aromu. neki recepti zahtjevaju samo gorčinu, pa je dovoljno dodati na 60 minuta i to je to.

uglavnom ti kuhaj prema sebi.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
naravno ali svaki savjet ču rado poslušati i pokušati prilagoditi svom ukusu, opremi i mogučnostima.

A da odmah pitam u vezi hmelja budući da kažeš da kasnija dodavanja daju aromu.
Imaš više iskustva s tim.
Misliš da bi onda cascade trebao kuhati 60 minuta a citru 10 ili 20.
i naravno da prije toga korigiram količinu da bi dobio ibu koji želim?
dali ču onda dobiti jaču aromu citrusa?
(uf, kad netko ovo pročita mislio bi da sam neki stručnjak Smile )
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
oba hmelja su sa dvojakom namjenom, odnosno mogu da se koriste i za gorčinu i za aromu. oba hmelja imaju super aromu i okus pa ih kućni pivari češće koriste u kasnim dodavanjima, odnosno od 20 minute pa do kraja kuhanja.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
aha. Znači li da bi za gorčinu trebao koristit auroru ili styrian golding ili kupit neki treći a ova dva korist isključivo za aromu u kasnijim dodavanjima? Ili nije greška i ovako kako sam složio?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools