Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Savjet za recept
Dalmatiner Offline
Boob - beer noob
**

Savjet za recept
Pozdrav društvo,

za vikend bi pokušali kuhati i pripremili smo opremu, radit ćemo BIAB metodom, pa me zanima imate li kakav savjet za recept što se tiče sastojaka. Kuhat ćemo 20 litara.

Sastojci koje imamo na raspolaganju:
3 kg ječmenog slada Nova Gradiška Pilsen (3 EBC)
100 g hmelja Cascade
100 g hmelja Challenger
1 pakiranje kvasca Safale US-05 (11,5 g)

Konkretno pitanje je kakav omjer sastojaka na 20 l piva da stavimo?

Vama vjerojatno zvučimo kao prave amaterčine, ali to i jesmo :/ pa molimo za razumijevanje Smile

hvala vam unaprijed na pomoći! beer
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Savjet za recept
teško da ćete izvući 20 l piva sa 3 kg slada. mislim na neki uobičajeni OG, a još pri tome radite BIAB kod kojeg je efikasnost redovno manja.
Find Odgovori
Dalmatiner Offline
Boob - beer noob
**

(30.07.2015, 10:40 )mange_tout! Wrote: teško da ćete izvući 20 l piva sa 3 kg slada. mislim na neki uobičajeni OG, a još pri tome radite BIAB kod kojeg je efikasnost redovno manja.

hvala za odg, znaci, da smanjimo kolicinu? ovo nam je ionako prvo kuhanje, npr kad bi stavili 15 l ili manje, to nam je isto ok
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Povećajte slad za cca 2kg i to bi trebalo biti to...
Nisam radio BIAB nikada, ali mislim da će biti ok.
Šta misle iskusnije kolege?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

bolje da naručite još par kila slada, ali vidim da nemate vremena za to. obično treba 4-5 kg za turu od 20-23 l uz neku normalnu efikasnost od 75%, a kod vas će efikasnost biti ispod 70%. ja mislim da se može napraviti nekih 15 l od ovoga što imate. ima li iko iz zadra ili u blizini da vam posudi par kila baznog?
Find Odgovori
Dalmatiner Offline
Boob - beer noob
**

@ rafter, hvala na odg, trazimo u ZD da nam netko na brzinu rijesi Smile

@ mange_tout! hvala jos jednom, mislili smo prvo ici small scale, pa smo narucili manje, ali jos citamo i pretrazujemo, pa nas je bas zanimao omjer sto se slada tice, kao sto rekoh, trazimo po ZD dobre duse Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

obično ti ide kod ukomljavanja slad/voda 1/3 a kod ispiranja 1/4. ovo je samo orijentaciono. kod BIAB metode nisam siguran kako to sve fercera, jer nisam nikada pravio pivo tom metodom.
Find Odgovori
Dalmatiner Offline
Boob - beer noob
**

(30.07.2015, 11:22 )mange_tout! Wrote: obično ti ide kod ukomljavanja slad/voda 1/3 a kod ispiranja 1/4. ovo je samo orijentaciono. kod BIAB metode nisam siguran kako to sve fercera, jer nisam nikada pravio pivo tom metodom.

hvala puno, takvi omjeri nas zanimaju, cisto da ne radimo dzaba. probat cemo za vikend, pa cemo javit ishod
Find Odgovori
brewpublic Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Zadnji BIAB sam radio u maju sa 6kg slada (5kg baznog i ostalo miješano), OG je bio 1052, ispalo je 23l piva.
Bitno je na kraju dobro iscjediti do zadnje kapi.
Find Odgovori
Dalmatiner Offline
Boob - beer noob
**

This post was last modified: 30.07.2015, 03:27 by Dalmatiner.
(30.07.2015, 01:58 )brewpublic Wrote: Zadnji BIAB sam radio u maju sa 6kg slada (5kg baznog i ostalo miješano), OG je bio 1052, ispalo je 23l piva.
Bitno je na kraju dobro iscjediti do zadnje kapi.

Da, to sam i ja mislio, i onda vidim nekog Engleza da govori da ni slučajno pritiskati nego ostaviti da se samo cijedi koliko može. Kako ti cijediš? pritisneš li ili samo ostaviš?

Zivjeli
Dalmacija nije samo vino
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

ne cijediti,ostavis da se samo iscjedi pa koliko izadje,cijedjenjem izvlacis tanine iz slada koji kasnije daju nepozeljne okuse
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(30.07.2015, 04:51 )Das Bier Wrote: ne cijediti,ostavis da se samo iscjedi pa koliko izadje,cijedjenjem izvlacis tanine iz slada koji kasnije daju nepozeljne okuse
Oko ovoga su se vodile (i jos uvijek vode) brojne rasprave na forumima. Jedni su zagovornici da se cijedjenjem oslobadjaju tanini dok drugi tvrde da je to mit. Ono sto je sigurno jeste da se tanini otpustaju u vecoj mjeri ako je pH komine iznad preporucene granice od 5.6 odnosno >=6, te u slucajevima kada temperatura ukomljavanja predje granicu od cca 76 stepeni. U svakom slucaju bolje je ne cijediti prisilno.
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools