Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentirani chili sos
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Fermentirani chili sos
Evo jedan odlican recept od mene. Nije tesko.

Potrebni sastojci
- 0,5 kg chili paprika po zelji
- pola glavice bijelog luka
- jedna glavica crvenog luka
- 20-30 grama muscovado šećera
- Sok od pola limete
- 5-6 kuglica pimenta
- 8-10 grama soli
- 5 ml rasola od kiselog kupusa

Postupak:

1. Oprati i nasjeckati paprike zajedno sa sjemenkama, oba luka
2. U tegli sve zajedno dobro izmiksati štapnim mikserom ili u food processoru pretvoriti u pire
3. Dodati šećera i soli i sok od limete
4. Ubaciti piment
5. U sos dodati 5 ml rasola (Lactobacillus)
6. Zatvoriti i pustiti da odfermentira nekih 7-10 dana na sobnoj temperaturi.

Nakon što odfermentira imaju dvije opcije - koristiti kako jest ili procijediti samo čisti tečni sos, a baciti pulpu. Ja ništa ne cijedim, nego sve zajedno ovako koristim.

Eto, ako ko napravi javite kako je ispalo Smile A ja ću od svojih paprika kad rode, između ostalog, napraviti opet ovo. Sad sam koristio kupovne klasične chili i romero paprike.

Najbolje je poslije raspodijeliti ovo u manje teglice ili bočice i pasterizirati ako se nece brzo pojesti. Ako hoce onda ne treba.

Sanitacija sve isto kao za pivo, sa star sanom.

Evo par slika procesa.

[Image: 2_14_03_15_8_10_57_9941654.jpeg]

[Image: 2_14_03_15_8_10_57_1001574.jpeg]

[Image: 2_14_03_15_8_10_57_1002340.jpeg]

[Image: 2_14_03_15_8_10_57_1003281.jpeg]

[Image: 2_14_03_15_8_10_58_1004943.jpeg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Fermentirani chili sos
zanimljivo i ljuto Big Grin može li umjesto muscovada obični smeđi šećer?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentirani chili sos
moze naravno, ma moze i obicni bijeli, samo sto ovaj ima okusa dosta pa doprinosi ukupnom okusu sosa. cilj je secera da malo zaokruzi ljutinu. a poslije kad odfermentira dobije kiselost laganu. odlicna stvar. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentirani chili sos
Piči airlock kao da piva fermentira. Podsjeća na lavu kad ovaj mjehur odozdo prođe kroz ovo gusto. Miriše fantastično, fino se prirodno ukiselio. Ali izgleda ko živ, strah me zaspat po noći. Alien. Big Grin

[Image: 2_24_03_15_10_08_35.jpeg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
saša Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Aug 2015
Reputation: 0 Location: Zagreb-Petrinja
RE: Fermentirani chili sos
uffff imate kategoriju kulinarstvo ....
@pivska mušica - zvuči mi recept vrlo zanimljivo
Uz što se preporuča taj sos ?
Jednostavan je za napraviti ,a zvuči vrlo vrlo zanimljivo !
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentirani chili sos
moze za sve. ja ga dodajem u kuhana jela, mada moze i kao hladni prilog. super je na primjer za razne wrapove, tortille i sl. dobar je za sve salate s grahom, slaze se dobro s kuminom. ma ide uz sve Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Fermentirani chili sos
Ja sam ga danas spremio pa cemo vidjeti na sta ce ispasti. S tim da je kod mene 30% nekih bas ljutih paprika, mnogo ljuce od ovih obicnih feferona. Mislim da su jalapeno, mada mnogo ljuce od onih sto sam ja sadio. Sve sam paprike kupio na pijaci psoto su moje osusene. Musice jel ovaj sos bude manje ljut kad odfermentira jer ce ovako biti gori zemlja Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentirani chili sos
Isto ti bude ljut, mislim ne smanji se ljutina, ali se pojavi kiselost. Sto ga duže pustis da fermentira bit ce sve kiseliji.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Fermentirani chili sos
Bice veselo Smile
Ja sam sasuo 5ml rasola (dala mi baba na pijaci), kad da ocekujem znake fermentacije?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentirani chili sos
pa moras na toplom drzati, sto toplije, lactobacillus najbolje radi iznad 35C, ali ce raditi i na sobnoj ali sporije. vec za 48 sati ces primjetiti da se nesto desava Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Fermentirani chili sos
Sta staviti umesto rasola, tesko da ga ima na pijaci?

Tapatalk
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Fermentirani chili sos
(24.08.2015, 02:33 )dalidj Wrote: Sta staviti umesto rasola, tesko da ga ima na pijaci?

Tapatalk

Da li bi moglo dimace sirce posluziti? I meni ce uskoro trebati rasol a nema ga jos...
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools