rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Kegging
Vjerovatno.
A može biti i sobna temperatura ali bi trebalo malo duže da traje.... u svakom slučaju meni tek za dva dana bude top karbonizirano!
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: Kegging
This post was last modified: 23.10.2015, 12:15 by Pop.
(23.10.2015, 11:40 )spageti Wrote: Eto slučajno radim (već 8 godina) u punionici vode pa znam iz iskustva (kad proizvodimo gaziranu vodu) da ako je voda toplija od 10-12C stupnjeva, CO2 se slabije otapa u vodi i karbonizacija bude slabija.
Nisam nikad radio sa kegovima ali pretpostavljam da je i kod piva stvar ista - što hladnija piva to se bolje CO2 otapa u njoj, te naravno manja je potrošnja CO2 jer je veca iskoristivost.
Hvala ti na odgovoru, ali to znam.
Mene zanima da li moram mućkati dok god ne prestane ići CO2 ili?
Inače ne bi radio tako, ali igrom slučaja eto moram iskarbonizirati 10-tak komercijalnih kegova što 30-litarskih, što 50-litarskih.
Dosad sam gazirao tri kega na 12-tak stupnjeva mućkanjem od 5-6 minuta. Uopće neznam šta ću dobiti.
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Kegging
Par pitanja od mene.
Da li pri karbonizaciji mora da ostane keg povezan sa gasom ili može da se nabije određeni pritisak i da se isključi (da bi se hladilo)? Malo mi je nezgodno da uguram bocu u frižider a ne mogu da zatvorim vrata ako ostane spolja.
Nakon karbonizacije, koji vam pritisak ostane u kegu kada ostavite pivo da odležava? Da li se skroz ispusti da ne bi karboniziralo idalje ili ostane neki mali pritisak u njemu?
Koji pritisak stavite kada povežete keg na točilicu? Da li taj pritisak utiče da se pivo dodatno karbonizuje ako duže stoji povezano tako?
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Kegging
(05.11.2015, 03:57 )kmnccc Wrote: Par pitanja od mene.
Da li pri karbonizaciji mora da ostane keg povezan sa gasom ili može da se nabije određeni pritisak i da se isključi (da bi se hladilo)? Malo mi je nezgodno da uguram bocu u frižider a ne mogu da zatvorim vrata ako ostane spolja.
Nakon karbonizacije, koji vam pritisak ostane u kegu kada ostavite pivo da odležava? Da li se skroz ispusti da ne bi karboniziralo idalje ili ostane neki mali pritisak u njemu?
Koji pritisak stavite kada povežete keg na točilicu? Da li taj pritisak utiče da se pivo dodatno karbonizuje ako duže stoji povezano tako?
Ja bih ovako, ako imaš mogućnost hlađenja kega. Pretočiš u keg pivo, pustiš co2 u njega, ispustiš co2 i to ponoviš par puta kako bi zrak izbio iz kega. Nakon toga bih opet stavio co2 na pivo na recimo 1,5 bara kako bi se keg ispunio sa co2. Tako bi držao nekoliko minuta. Stavio bi keg na hlađenje 24 sata i nakon toga spojio na 2 bara i prisilno karbonizovao.
Ostane ti pritisak u kegu nakon karbonizacije, a neposredno pred spajanje na točionik ispustiš malo co2, ali ne sve, da ti pivo manje pjeni.
Dovoljan ti je manji pritisak oko 0,5 bara, samo da ti protjera pivo kroz točilicu. Kada završiš sa feštom skineš keg sa co2.
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Kegging
@mange_tout!, hvala na odgovoru. Ne reče mi koji pritisak se stavi da pivo odleži. Negde oko 1 bar ili 2 bara ostavim odmah nakon prisilne?
|
|
|
kmnccc
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Kegging
Hvala na objašnjenju, sada je sve jasno
Još jedno laičko pitanje koje možda i ne pripada ovoj temi... Nakon karbonizacije u kegu, da li pivo ostavljate na sobnoj temperaturi da odležava ili je pogodno da stoji na što hladnijem mestu? Nešto kontam, ako stoji na hladnom sa co2 pod pritiskom od 2 bara, da se ne pregazira?
|
|
|