Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kuvano Pivo
Mozelibezkaucije Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Kuvano Pivo
Desava se da se u zimskim mesecima za vreme praznika na ulici mogu nabaviti kuvano vino ili kuvana rakija. Medjutim ja sam naisao i na kuvano Pivo. Totalno sam zbunjen ovom pojavom... Jel ovo normalno ili nije? O cemu se ovde zapravo radi?

Kuvano pivo
http://i.minus.com/ibvo6z3e26MHoy.jpg

Kuvano pivo i votka...
http://i.minus.com/ibfuYeTTFwmfwz.jpg

Inace nisam ga uzeo na licu mesta iz razloga sto se pored prodavala neka Ruska Baltika od 8% pa sam resio da uzmem Baltiku s obzirom da ce mi biti daleko lakse da skuvam neki Jelen, nego da ponovo naidjem na Baltiku.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Kuvano Pivo
radi se o potpuno normalnoj stvari Smile ja često zimi kuham sebi pivo. začine možeš mijenjati i sebi prilagođavati, ali u biti slični su onima za kuhano vino. ja sam dosta stavljao korijander, zvjezdasti anis, obični anis itd. nema ništa bolje od planine ili zimskog izleta sa termoskom punom vrućeg piva.

ako hoces baš ekstrem, onda ima poljski recept za kuhano pivo sa žumanjkom od jajeta Big Grin znam, zvuči odvratno ali meni je jako fino, pa možeš probati, nemaš šta izgubiti osim malo piva. ako hoćeš mogu stavit recept

btw, tema ide na procese Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Mozelibezkaucije Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Predpostavljam da se kuvano pivo kuva po istom sistemu kao i kuvano vino. Jeli tako ili ima nekoh razlika u pripremi?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

šta god da uradiš, samo je bitno da ga ne zagriješ preko 72°C
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Dakle, vani je prava zima, temperature su jako pogodne za kuhano pivo. Ima li tko provjereno dobar recept? Nisam još nikad probao to čudo pa bi možda sad bilo pravo vrjeme.
Mušice, imaš još ovaj sa žumanjkom?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

0.5l piva svijetlog neutralnog
2 zumanjca od jaja
1,5 velika kasika meda
cimet
klincici

umutis jaja s medom i preko toga prelijes polako mijesajuci prethodno zagrijano (ali ne prokuhano) pivo sa ostatkom zacina. bitno je da ne ides suprotnim redosljedom, znaci toplo pivo na zumanjke. i to je to.

javi je li ti se svidjelo. Smile
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(27.02.2018, 04:53 )pivska mušica Wrote: 0.5l piva svijetlog neutralnog
2 zumanjca od jaja
1,5 velika kasika meda
cimet
klincici

umutis jaja s medom i preko toga prelijes polako mijesajuci prethodno zagrijano (ali ne prokuhano) pivo sa ostatkom zacina. bitno je da ne ides suprotnim redosljedom, znaci toplo pivo na zumanjke. i to je to.

javi je li ti se svidjelo. Smile

Hvala, danas probam Smile
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 01.03.2018, 06:57 by antares.
[Image: img20180228152411.jpg]
Probao i oduševio se. Meni je puno bolje od kuhanog vina. Kako bi bilo, da umjesto Laškog ubacim neki sweet stout?
Ionako ču probati još par varianti, ali ova sa žumanjcima je stvarno pun pogodak.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

drago mi je da ti se svidjelo, ma mozes kakvu god hoces kombinaciju zasto da ne, moguce da ce sa stoutom biti i bolje Wink trik je u tome da se ovo pije vani, na skijanju ili na otvorenom kad je bas hladno, pa je i osjecaj drugaciji bas fino grije
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools