Mangrove Jacks
Pošto su ovi kvasci neisprobani i dosta pivara uključujući i mene nisu baš skloni eksperimentiranju
, da postavim ovu temu pa da svi zajedno po iskustvima na kraju dođemo do toga jel valjaju ili ne
Evo kratkih opisa pojedinačnih pa udarajte iz iskustva
Suhi kvasac Mangrove Jacks Burton Union M79
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Pogodan za engleske stilove piva.
Razvija lagane i delikatne voćne estere i ne utječe na karakter slada.
Flokulacija: visoka.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 18 - 23°C.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Suhi kvasac Mangrove Jacks Bavarian Wheat M20
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Pogodan za pšenična piva.
Ovaj kvasac stvara izuzetno suho pivo bogato okusima vanilije i banane
uz dugotrajan aftertaste.
Flokulacija: niska.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 18 - 30°C.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Suhi kvasac Mangrove Jacks Workhorse M10
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Pogodan za širok spektar stilova piva s različitim temperaturama fermentacije.
Od lagera da baltičkog portera, ovaj kvasac ima takav profil da je pogodan za gotovo svaku primjenu.
Tolerancija do 9% ABV i temperature do 32°C.
Flokulacija: srednja.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 15 - 20°C za lager stilove. 20 - 32°C za sve ostale stilove piva.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Suhi kvasac Mangrove Jacks British Ale M07
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Pogodan za mnoge stilove piva - India pale ale, porter, stouts, barley wine i druge.
Fermentira s neutralnom aromom kako bi se osigurao puni karakter slada i hmelja.
Flokulacija: visoka.
Atenuacija: visoka.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 16 - 22°C.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Suhi kvasac Mangrove Jacks US West Coast M44
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Stvara umjerenu kiselost koja omogućava da citrusne hmeljne arome dođu do izražaja.
U isto vrijeme pojačava karakter tamnih sladova.
Flokulacija: visoka.
Atenuacija: visoka.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 18 - 23°C.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Suhi kvasac Mangrove Jacks Belgian Ale M27
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Belgijski Ale kvasac, stvara vrlo karakteristična piva s pikantnim, voćnim i paprenim notama
idealnim za belgijski Saison ili Farmhouse stilove piva.
Prikladan za sve belgijske Ale stilove piva, uključujući i Quadrupel do 14% ABV.
Flokulacija: srednja.
Atenuacija: vrlo visoka.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 26 - 32°C.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Suhi kvasac Mangrove Jacks UK Dark Ale M03
Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Pogodan za razna britanska piva, promiče izvanredno tijelo i okus.
Fermentira s punim, bogatim okusom tamnog voća.
Prikladan za dark mild ale, English brown ale, Scottish havy ale i druge.
Flokulacija: srednja.
Atenuacija: srednja.
Završna gustoća: srednja.
Temperatura fermentacije: 18 - 22°C.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine
Ja sam koristio Workhorse M10, fermentacija dosta burna, primarna fermentacija završila za četiri dana, očekivani FG je bio kao što bi bio kod US-05, testirao sam ga do krajnjih granica, temperatura fermentacije je bila od 23 do 28 i to ne konstantna nego sa dosta velikim oscilacijama, na kraju sam dobio pivo u kojem nije bilo nikakvih nepoželjnih stvari, čak šta više kod završene primarne fermentacije nisam nikada imao bistrije pivo pa onda nisam imao vremena za cold crash, flaširao i naravno bilo mutno u flašama, nisam mogao vjerovati ali nakon desetak dana u flašama pivo se potpuno izbistrilo.
Koristio sam i UK Dark Ale M03
Ovaj je tkođer imao burnu fermentaciju ali je FG zapeo na 1,018 ili 1,020 (nisam siguran) dosta ljudi ga je koristilo i mišljenja su oprečna, uglavnom čini mi se da nije baš pouzdan?
Za par dana kuham Weizen sa Bavarian Wheat M20, pričao sam sa kolegama koji su kuhali sa njim i kažu da je dostojna zamjena za tečne ali isto kao sa Dark Ale M03 neki su imali dobra iskustva a nekima je zapeo na 1,018-1,020.
Neke kolege su kuhale sa Burton Union M79, čuo sam da su odlični ali bi bilo bolje da oni koji su ga koristili podijele svoja iskustva, kao i sa svim ostalim sa ove liste a ako ima još nekih koji nisu na listi da se nadopuni