Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Infekcija?
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 286
Joined: Jun 2014
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Infekcija?
Upravo o tome i razmisljam, vec sad dva bureta sam upropastio. Ne znam da li bi se ovi iz firme smorili da mi salju samo jedno bure. Zato bih najradije da ga kupim ovdje negdje.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
nema utjehe. izgleda da mi se southern solace inficiro.. Sad

prvi (i zadnji) put sam radio tako sto sam preko kvasca prelio novu turu piva. nisam 100% siguran da je to to, ali piva se osjeti na kiselo i ima ovaj fini tanki filmic bijeli vec se formira.. tako da mislim da je to to..

eto slike.. Sad


Attached Files Thumbnail(s)
   
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
@zlimfur

Infekciju ćeš najprije dobiti zbog otvaranja fermentora, pogotovo u ovako ranoj fazi. Imaj na umu kada otvoriš poklopac da unutra sa zrakom može (i hoće) ući svašta od divljih kvasaca, preko raznih bakterija. Ispustio si većinu CO2 koji je formirao zaštitni jastuk iznad pive (da pivo ne oksidira) što nije dobro. Koliko ja mogu vidjeti, tu nema nikakve infekcije. To što miriše na kiselo ništa ne znači, to je još uvijek prerano (ako sam dobro skontao tek je završena fermentacija).

Ne moraš ovako raditi, ali na primjer ja od momenta kada zatvorim fermentor do momenta kegiranja (ili flaširanje) nikako ne otvaram fermentor. OG nekad izmjerim, a nekad ne. Meni je jedina vodilja da vidim da se formirao krauzen te da se fermnetacija desila. S obzirom da imam kontrolisanu temperaturu fermentacije, male su šanse da na istoj temperaturi kvasac odjednom stane i ne završi posao.

Napomea da je prije flaširanja je potrebno obavezno provjeriti FG, ali je meni kod kegiranja to skoro nebitno.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
(14.03.2016, 12:29 )danny_boy Wrote: @zlimfur

Infekciju ćeš najprije dobiti zbog otvaranja fermentora, pogotovo u ovako ranoj fazi. Imaj na umu kada otvoriš poklopac da unutra sa zrakom može (i hoće) ući svašta od divljih kvasaca, preko raznih bakterija. Ispustio si većinu CO2 koji je formirao zaštitni jastuk iznad pive (da pivo ne oksidira) što nije dobro. Koliko ja mogu vidjeti, tu nema nikakve infekcije. To što miriše na kiselo ništa ne znači, to je još uvijek prerano (ako sam dobro skontao tek je završena fermentacija).

Ne moraš ovako raditi, ali na primjer ja od momenta kada zatvorim fermentor do momenta kegiranja (ili flaširanje) nikako ne otvaram fermentor. OG nekad izmjerim, a nekad ne. Meni je jedina vodilja da vidim da se formirao krauzen te da se fermnetacija desila. S obzirom da imam kontrolisanu temperaturu fermentacije, male su šanse da na istoj temperaturi kvasac odjednom stane i ne završi posao.

Napomea da je prije flaširanja je potrebno obavezno provjeriti FG, ali je meni kod kegiranja to skoro nebitno.

ma meni se cini da je ovo uz ivicu ko paucina.. tako da ne znam sta bi reko.. ako sam dobro upratio, u cetvrtak je tri sedmice od kuhanja.. tako da sam danas htio mjeriti fg i izvaditi na cold crush oko srijede.. ali kako vidje da je kiselkasto, zaboravio sam i izmjeriti koliko mi je bilo krivo.. Sad

do danas ga nisam otvaro uopste.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
This post was last modified: 14.03.2016, 12:46 by danny_boy.
Mislio sam da si tek završila fermentacija... Ukoliko je pivo okusa kao sirće onda je pokvareno. To se meni desilo 4 puta na samom početku kuhanja, ali ne za vrijeme fermentiranja nego tek nakon flaširanja. Pivo dok je mlado može biti čudnog okusa, a razloga ima mali milion - ne mora sve biti infekcija. Teško je ovako ocijeniti, jer ovaj izgled zna varirati...

@zlimfur

Koji je FG?
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
(14.03.2016, 12:45 )danny_boy Wrote: Mislio sam da si tek završila fermentacija... Ukoliko je pivo okusa kao sirće onda je pokvareno. To se meni desilo 4 puta na samom početku kuhanja, ali ne za vrijeme fermentiranja nego tek nakon flaširanja. Pivo dok je mlado može biti čudnog okusa, a razloga ima mali milion - ne mora sve biti infekcija. Teško je ovako ocijeniti, jer ovaj izgled zna varirati...

@zlimfur

Koji je FG?

evo sad sam opet otvorio da izmjerim FG (maloprije sam od tuge zaboravio i izmjerit). i sad smo natenane probali, u biti moze se ono piti, ali ima neki taj kiselkasti miris (ukusom je bolje, nego sto mirise).

FG je 1012 (po receptu je 1014), tako da bi se teoretski vec moglo flasirati.

sad sam provjerio, kuho sam ga 25.2.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
This post was last modified: 14.03.2016, 05:53 by danny_boy.
Po meni bi FG morao biti nizi ako je pivo pokvareno, jer infekcija ide nize. Neka me ispravi neko ako grijesim.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
od prekjucer sam stavio pivo na cold crash. pa sta bude.
maloprije sam gledo i miriso, onaj kiseli miris se u potpunosti izgubio, pivo je normalnog ukusa, ali ima par baloncica na vrhu koji izgleda bas ko na slikama od infekcija.

mislim da cu flasirati i ako bude za piti, brzo popiti s drustvom.. jbg, ako se ekipa napije, svakako ce povracati i od dobrog i od ukislog piva.. Wink


Attached Files Thumbnail(s)
   
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
jutros otvorim. nestalo ovih baloncica u potpunosti, ali je pivo kiselo, tako da sam ga prosuo. tuzan dan.. Sad
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
This post was last modified: 18.03.2016, 11:45 by AleksandarV.
:'(

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk



Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Infekcija?
Uh,dok iščitah nesretna iskustva svih kolega..
Dakle,odričem se prava da se nazivam početnik.
Postao sam pravi pivar.
Doduše tek iz 32-g puta.Ovakvu kiselost sam osjetio,neću da kažem kod koga,kada i gdje,ali ovaj izgled infekcije nisam ni blizu vidio.
Ovako je bilo: kvasac je naliveni Abbay koji je možda malo predugo stajao (4-5 dana)a onda prilikom prilikom transporta prilično se i ugrijao (umlačio).belgijanac sa špinovanim šećerom i Saaz-om.Fermentirao na kontrolisanih 22°C i prvih 48 sati divan miris a onda narednih par dana kao malo nakiselo.I ta kiselost je nestala poslije par dana a kako prvi put radim sa tim i to nalivenim kvascem ne zabrinjavam se.Kratko podhlađivanje (30-tak sati) i kada sam otvorio fermentator

[attachment=1438][attachment=1439][attachment=1440]

da li je neko vidio ovakvo što? kao kora od skuhanog mljeka,miris ne intenzivo ali ipak nakiselo.Kako sam već nasuo šećer za karbonizaciju i počeo pretakanje tek tada uzimam uzorak i probam pivu iz menzure.Nakiselo.Dajem neutralnom promatraču da proba ,i pored osmjeha znajući od kakvog meštra probava pivo ,po faci vidim...Nakiselo.Moj FG 1010 ,po receptu FG 1010.Ipak flaširam a pošto sam poslije pranja opreme jedno sat iza, probao ponovo uzorak iz menzure ...bolje da nisam ni flaširao.Neću reći da se nisam nasikirao ,brzo sam halalio tu turu ali sada sam dobro zabrinut jer sutra sam flaširao moje omiljeno pivo koje je mirisalo ...samo tako.Kako sam vidio vaša iskustva i kako šef kaže bakterija (ako se već pojavila) ima vremena i kafu da popije samo ako si umočio nešto u zaraženu pivu pa poslije ponovo koristio.Najgore mi je za auto sifon.Auto sifon,kašiku,instrument sam dobro oprao (bez deterdženta) i "natopio" Star Sanom u posudi za flaširanje.Česmicu nisam rastavljao i to mi je krivo.Inox fermentator (hm,hm,hm sefte mu) nisam dalje koristio pa postavljam pitanje trebam li ga prati jakim rastvorom varekine (kako sam razabrao to je 20 djelova vode jedan varekine) jer je i on dobro opran i tretiran Star Sanom.

Ako neko ima savjet neka kaže.Moj plan je da za 10-tak dana otvorim ovog zaraženog belgijanca i vidim hoće li kipiti ,jel´ već sirće ili se možda može popiti.Nazor.
Ako je zaraženo kako da tretiram flaše?

Ali šta ako je i ova druga tura kiselkasta poslije karbonizacije? da bacim i auto sifon? stakleni instrument ? menzuru(plastična),posudu za flaširanje sa česmicom,kašiku?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
prvo sam pogledo slike i pomislio, sto bolan umoci auto-sifon u ovo.. Sad
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 10 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools