Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
Čitao sam na netu nešto malo o Pre-Boil Hoppingu, First Wort Hoppingu i Mash Hoppingu i moram priznati da mi ovi postupci nisu baš najjasniji. Na forumu sam u nekim receptima nailazio na FWH, ali ne i sam postupak. Bilo bi dobro ako iskusnije kolege mogu malo da prodiskutuju tj. da pojasne procese i efekte istih.

Zivjeli
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
FWH mi radimo u zadnjih 5-6 tura. Sastoji se od toga da kada staviš sladovinu na kuhanje (kad je ispustiš iz mash tuna i prije nego dođe do boila), ubaciš hmelj za koji ti recept kaže da ide kako FWH i to je to. dalje hmeljenje ide normalno.


kada uradiš FWH poveća ti se IBU piva(do 10%), ali isto tako dobiješ i na samoj aromi.
Preporučena količina hmelja koji se stavlja kao FWH je 30%
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
This post was last modified: 21.03.2016, 11:05 by AleksandarV.
I stavljaš samo hmeljeve za aromu. Nikako za gorčinu. A tih 30% je od ovih aromatičnih hmeljeva koje ubacuješ na kraju. Tipa imaš 100 grama Cascade-a na kraju kuhanja, 30 ide na FWH a oststatak kako recept kaže. Cilj je da dobiješ nježniju gorčinu.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
I obično za fwh idu noble-plemenite, klasične evropske sorte poput saaz, tettnang, pojedine sorte iz porodice hallertau... Mada mi kućni pivari često stavljamo bilo koju aromatsku sortu.
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
Našao sam par recepata sa FWH i dvoumio sam se da li da krenem u proces kuhanja jer mi je sve to izgledalo jako komplikovano. Hvala vam što ste mi otklonili svaku dilemu Smile jedna od narednih tura će definitivno biti sa ovom tehnikom dodavanja hmelja.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
(21.03.2016, 11:04 )AleksandarV Wrote: I stavljaš samo hmeljeve za aromu. Nikako za gorčinu. A tih 30% je od ovih aromatičnih hmeljeva koje ubacuješ na kraju. Tipa imaš 100 grama Cascade-a na kraju kuhanja, 30 ide na FWH a oststatak kako recept kaže. Cilj je da dobiješ nježniju gorčinu.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Odakle ti ovo za 30% samo od aromatičnijih hmeljeva? Koliko se sjećam (a mi većinom tako radimo) u pitanju je 30% od cijele količine hmelja. Sjećam se (doduše kroz maglu) fraze: 30% of the hop bill

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
This post was last modified: 22.03.2016, 06:36 by AleksandarV.
Ovdje Pivdžijo

http://howtobrew.com/book/section-1/hops...-they-used
http://beersmith.com/blog/2008/03/17/the...echniques/
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
(22.03.2016, 06:27 )AleksandarV Wrote: Ovdje Pivdžijo

http://howtobrew.com/book/section-1/hops...-they-used
http://beersmith.com/blog/2008/03/17/the...echniques/

sa how to brew:
Quote:Only low alpha finishing hops should be used for FWH, and the amount should be no less than 30% of the total amount of hops used in the boil.

znači ne manje od 30% od SVOG hmelja


sa beersmith.com:
Quote:Most sources recommend using 30% of the overall hop schedule and moving it to FWH.

30% od svog hmelja i prebacivanje u FWH


menščini da sam u pravu bio Zivjeli
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
Most of the sources. Stoga. Možemo biti oba u pravu.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
sad me već zajebavaš Big Grin

HTB kaže da se uzme minimalno 30% od ukupne težine hmelja u receptu. to je bit će ovaj dio koji nije obuhvaćen sa "most of the sources" Smile


@Beerokrata, bez obzira na količinu, preporučam da sorte hmelja koje ćeš koristiti kao FWH budu hmeljevi koje bi i inače koristio kao aromatične hmeljeve, tj dodavao ih na kraju kuhanja.
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
This post was last modified: 22.03.2016, 09:19 by Beerokrata.
(22.03.2016, 09:06 )Pivdzija Wrote: sad me već zajebavaš Big Grin

HTB kaže da se uzme minimalno 30% od ukupne težine hmelja u receptu. to je bit će ovaj dio koji nije obuhvaćen sa "most of the sources" Smile


@Beerokrata, bez obzira na količinu, preporučam da sorte hmelja koje ćeš koristiti kao FWH budu hmeljevi koje bi i inače koristio kao aromatične hmeljeve, tj dodavao ih na kraju kuhanja.

Ovako sam i ja shvatio da bi trebalo, ali onda sam naišao na ovaj recept... https://www.brewtoad.com/recipes/oldbridz-red-ale
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping)
(22.03.2016, 09:19 )Beerokrata Wrote:
(22.03.2016, 09:06 )Pivdzija Wrote: sad me već zajebavaš Big Grin

HTB kaže da se uzme minimalno 30% od ukupne težine hmelja u receptu. to je bit će ovaj dio koji nije obuhvaćen sa "most of the sources" Smile


@Beerokrata, bez obzira na količinu, preporučam da sorte hmelja koje ćeš koristiti kao FWH budu hmeljevi koje bi i inače koristio kao aromatične hmeljeve, tj dodavao ih na kraju kuhanja.

Ovako sam i ja shvatio da bi trebalo, ali onda sam naišao na ovaj recept... https://www.brewtoad.com/recipes/oldbridz-red-ale

Arslan vadi dušu iz Magnuma Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools