josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
skuhao sam pivo sa kvascem workhorse-m10
ovako ludu fermentaciju još nisam vidio.
Obično vrenjača izbacuje mjehure svakih par sekundi a sa ovim kvascem mjehuri izlaze non stop več 36 sati bez prestanka.
Ludnica!
baš me zanima kakvo če pivo ispasti.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
nešto se razmišljam pa rekoh da pitam vas koji ste iskusniji.
Dakle ovako: skuham svijetlo pivo i onda kad sladovinu počmem hladiti spiralom
Dodam 5 litara pasteriziranog soka od jabuke.
Dali bi dobio pivo s aromom jabuke ili bi bi pivo bilo
Kiselkasto kao cider?
odnosno dal bi pivski kvasac napravio pivo ili bi jabučni sok preuzeo dominaciju i sve pretvorio u vino?
hvala!
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 15.10.2015, 09:00 by josip.
ims jabukovog soka domačeg jako povoljno u tetrapaku od 5 litara.
mislio sam na nekih 20 litara sladovine dodati 5 litara soka.
danas sam malko kušao pivo iz fermentora koje sam radio sa hmeljom magnum i citra. držao sam se parametara koje mi je program dao i IBU mi je 30
ali mi je nekako jako gorko.
vjerujem da je to zato što je danas tek 14 dana u fermentoru i da če se još izgubiti gorčina.
uglavnom miris je jako fin. i kvasac je super odradio svoje.
kvasac sam koristio Workhorse M10
nekako mi je praktičniji zbog temperature budući da ukomljavam u sobi. nemam podrum da bi mogao imati stalnu temperaturu.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
molim nekog da mi odgovori.
Skuhali smo dvije ture u istom danu.
Fermentori su jedan kraj drugog.
Burna fermentacija je prošla.
19.03 Bi trebao flaširati pivo.
Međutim vidim da je u jednom fermentoru kvasac ponovo proradio i vrenjača je počela bučkati.
Ne kužim što se zbiva jer to mi se još nije desilo i neznam jel normalno.
|
|
|
kurta
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 19
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: tuzla
|
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 09.03.2016, 10:07 by kurta.
danas sam malko kušao pivo iz fermentora koje sam radio sa hmeljom magnum i citra. držao sam se parametara koje mi je program dao i IBU mi je 30
ali mi je nekako jako gorko.
vjerujem da je to zato što je danas tek 14 dana u fermentoru i da če se još izgubiti gorčina.
Normalno je da pivo prije nego odradi svoje u fermentoru i bocama ima povecan osjecaj gorcine nego sto ce u stvari biti nakon zavrsetka kompletnog postupka.
U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 11.03.2016, 03:20 by josip.
stane. Možda nisi skužio pitanje. Pitao sam zašto mi je pivo u jednom fermentoru nakon 7 dana počelo ponovo fermentirati (vrenjača bučka) a u drugom miruje.
Obadvije tute sam skuhao isti dan, po istom receptu i obadva fermentora su jedan kraj drugog.
Sad sam izmjerion Fg u fermentoru koji se ponaša normalno je 21 a u ovom koji ponovo fermentira je 10.
neznam zašto je tako kad je baš sve isto.
Okus piva u oba fermentora mi je dobar. Mada je to još rano jer tek 20-og trebam flaširati.
Kvasac je Mangrove Jacks Workhorse M10
Kurta, ja sam jednom kuhao sa magnumom i meni osobno ne odgovara jer je pivo dosta gorče. Ja inače volim piva koja su manje gorka. Ali to je stvar ukusa.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 24.03.2016, 01:45 by josip.
jedna firma u baranji to pravi. Imao oko 40 litara.
Cijena je 400 kuna.
Sviđa mi se što i na dnu ima slavinu za ispuštanje taloga.
Konus je oko 7 litara. Znači sve ukupno oko 52 litre.
|
|
|