Quesheii
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation:
0
Location: SARAJEVO
|
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Pozdrav ljudi!
Nakon 4 kuhanja par stvari me buni.Kako burad nedihtuju nisam imao akciju u airlocku, mesjutim 2-3 dana se culo da ima vrenja u buretu.
Nakon 8 dana danas sam kroz otvor za airlock sterilnom spricom i crijevom izvukao uzorak da vidim da li se fermentacija zakucala. I OK FG je 1018 a po receptu treba da ide na 1014.
Ono sto me zabrinulo je to sto se u oba piva veoma blago osjet kiselost.
Veoma smo vodili racuna o dezinfekciji jedino gdje je moglo doci do greske je to sto je starsan stajao 8 dana u buretu pa da nije izlapio.
Drugo, nakon hladjenja sladovinu u fermentor nismo presipali crijevom vec onako iz lonca direktno.
Interesuje me sta vi mislite da li ima nade da je ta kiselost normalna kod ovako mladog piva ili nema sanse za njega.
U pitanju je porter i stout.
|
|
|
Quesheii
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation:
0
Location: SARAJEVO
|
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Hvala, moze biti da je do mene.vidjecemo za 10 dana.
Volio bih prisistvovati kad bude neko grupno kuhanje da se upoznamo i da vidim da li grijesimo negdje.
|
|
|
Quesheii
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation:
0
Location: SARAJEVO
|
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Juce smo nakon 21 dan flaširali Aurora ale.
FG je 1012 kao po receptu.
Probali smo uzorak i interesuje me koliko je on sad referentan u odnosu na konacni proizvod.Interesuje me da li je zbog nedihtovanja fermentora, moglo da se izgubi dosta arome.
Dodali smo 7,5g po litru grozdzanog šecera.
|
|
|
Quesheii
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation:
0
Location: SARAJEVO
|
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
This post was last modified: 03.04.2016, 06:58 by Quesheii.
Evo 7-8 dana nakon flaširanja našeg prvog piva testirali smo 2-3 boce.Aurora ale je u pitanju.Šta da kažem, nemam pojma kakvo bi trebalo da bude ali mi smo prezadovoljni.
Kao što sam pisao imali smo dosta problema sa plinom pa se pivu trebalo dosta da prokuha cime je isparilo par litara piva.
Okus zato malo vuce na karamelu ali to jako dobro lezi.
Za moj ukus moglo je biti malo gorce i gaziranije.Stavljali smo 7,5g/l šecera.
Sve u svemu za prvi put smo prezadovoljni.
Flaširali smo i porter i stout za koje sam sumnjao da se ukiselilo i cini mi se da je ok.
Ništa, ponijecu par flasa aurure na ovaj fest da cujem i vaše mišljenje.Poz!
Evo i slika
|
|
|
Quesheii
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation:
0
Location: SARAJEVO
|
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Morali smo probati da vidimo gdje smo.?
Ostavimo od ture 4-5 onih 0.2 flasica za test.Koristili smo dekstrozu iz DM.
Imam još 2 pitanja.
Interesuje me koliko kod vas procenata otpadne na talog?
Da li je previse cetvrtine fermentatora?
Drugo, gdje mogu nabaviti mlijecnu kiselinu i prehrambeni gips.Kuhamo u nedjelju pa nemav vremena cekati dostavu.
|
|
|
Quesheii
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation:
0
Location: SARAJEVO
|
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Mislim da je problem u tome sto je mash tune dosta visok tako da smo morali mjesati da bi sladovina izlazila.Time je vjerujem proslo i dosta prasine pa nam je toliki talog.
|
|
|