Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pitanja u vezi EZ kalkulatora???
timi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 61
Joined: Mar 2016
Reputation: 1 Location: Osijek
ukomljavanje bez ispiranja?
This post was last modified: 30.03.2016, 09:33 by timi.
iliti no sparge tehnika, radi li netko mozda tako? kakva su iskustva kuhanja ovom naizgled jednostavnom tehnikom?

da se razumijemo, ne mislim na ukomljavanje slada u vreci.

razmisljam krenuti tim putem, klasicna bacva za ukomljavanje, lazno dno i cirkulacija sladovine cijelo vrijeme. bez ispiranja. Wink

na stranim forumima se cini da je dosta zastupljena tehnika pa me zanima kakva je situacija na ovim prostorima.

unaprijed hvala na odgovorima.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: ukomljavanje bez ispiranja?
Kolike ture piva planiraš kuhati?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: ukomljavanje bez ispiranja?
Mi tako radimo na BM. Zasad nemamo nekih problema.
Find Odgovori
timi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 61
Joined: Mar 2016
Reputation: 1 Location: Osijek
RE: ukomljavanje bez ispiranja?
@pivska musica - otprilike nesto vise od dva kega. recimo da bih volio da mi ostane cca 40l piva nakon fermentacije i eventualnog suhog hmeljenja.

@gajba - imas li mozda neki kalkulator za kolicinu vode i/ili recepture s obzirom na ciljanu kolicinu piva za fermentaciju?

ono iz cega sam dosad izvukao neki zajednicki nazivnik je da bi za ovaj nacin trebalo koristiti cca 20% vise zrna nego za ukomljavanje s ispiranjem i da na to ide otprilike 5 puta vise vode. kako nisam vidio da netko radi tim nacinom volio bih cuti iskustva iz prve ruke.
Find Odgovori
timi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 61
Joined: Mar 2016
Reputation: 1 Location: Osijek
RE: ukomljavanje bez ispiranja?
This post was last modified: 31.03.2016, 09:32 by timi.
pronasao sam neki biab kalkulator i izbacio mi je sljedece rezultate. ima li smisla primijeniti tako nesto u praksi?

govorim o kolicini piva koji bi na kraju bila nesto vise od 5% ABV, klasika.

radi se o 12 kg zrna i 120 g hmelja, za temperaturu ukomljavanja sam unio 67 stupnjeva, 4l truba, boil-off 5l/h, promjer posude 50cm a cilj je dobiti 40l gotovog piva iz fermentora.

[Image: biab.jpg]
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools