Pivarunajavi
1.050 OG, 4,91% ABV
|
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
Ja bih definitivno isao na frizidere, one sto u sebi imaju komoru za led. Sa te komore skinuti vratanca i ubaciti neki ventilator da mijesa vazduh. Skinuti termostat i ubaciti STC. Mislim da bi moglo da se spusti temp. Blizu nule na taj nacin, sto je dobro za cold crash. S druge strane klasicna skrinja bi mogla da radi i vertikalno uz uslov da se kompresor izvadi sa svog stajnog mjesta i postavi na zemlju u horizontalni polozaj, sto zahtjeva dodatne prepravke majstora. Najmanje mi se svidja ideja vitrine, zbog velike povrsine stakla, koje stvara gubitke.
Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
|
|
|
Pivarunajavi
1.050 OG, 4,91% ABV
|
To je vec druga prica, mislio sam na manje fermentore. Bitno je kod skrinja da je ispravna instalacija, ostalo se da srediti.
Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
|
|
|
boskoi
1.030 OG, 2,93% ABV
|
Prva fermentacija u novom fermentoru i izvuceni talog posle 16 dana:
Otprilike sam cekao 30sec da se pokrene i bio je bas gust.Sve u svemu sam zadovoljan, jer sam imao bojazan da ce se talog pohvatati po zidovima konusa i da se nece bas tako lako izvlaciti napolje.
7 dana suhog hmeljenja i tocenje drito iz fermentora
|
|
|
boskoi
1.030 OG, 2,93% ABV
|
Posle duze pauze,opet razmisljam o grijanju-hladjenju fermentora.Naletih na ovaj proizvod grejna folija. Za moj fermentor koji je 50cm precnika trebalo bi 1.5m folije sto daje snagu grijanja od 300W.Matematika kaze da bi temperaturu 85l piva ugrijala 1c za 20min,a 10c za 198min.Nju bih obmotao preko bakarne spirale koija bi isla do inoxnog zida fermentora a kroz nju bih vozio glikol za hladjenje.Cini mi se da je folija dobro rjesenje obzirom da ima aliminijumsku zastitu koju bih ja okrenuo sa vanjske strane,cime bi se dobilo malo na estetici i na fizickoj zastiti samih grijaca.Povoljno je to sto moze da se stavlja u slojevima pa snaga grijanja u W nije ogranicena.Ima li neko iskustva sa ovim?
|
|
|