Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KOMERCIJALNA OPREMA ZA FERMENTACIJU
Divlji Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav za ekipu sa foruma! Elem, nov sam na forumu, pa ću se i ovdje predstaviti. Iza ovog "rebel without a cause" nick-a se krije relativno nov zaljubljenik u pivo Ne bih da ovo moje pisanje pređe u oglas "usamljena srca", pa ću ovdje staviti tačku. Smile

Elem, kupio sam SB od 50 litara i planiram da napravim "kopiju" Speidel-ovog sistema sa 4 konusna fermentora od 60 litara, za kontrolisanu temperaturu fermentacije. Dakle, plan je da povežem četiri fermentora ( https://shop.speidels-braumeister.de/en/...tion-tank1 ) sa po jednim "regulatorom temperature" ( Fermentation temperature-regulating system FermFlex ) na svakom fermentoru na jedan "izvor hlađenja" (https://shop.speidels-braumeister.de/en/...ler-1.7-kw ). Pošto je "originalna" verzija preskupa igračka u ovom trenutku, interesuje me da li mi neko može preporučiti neku firmu/majstora koji bi mogao napraviti nešto slično?

Pozdrav!
Find Odgovori
acopjanic Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 10.05.2016, 05:52 by acopjanic.
Dobro dosao i sretno kuhanje.Dobra zamisao, imas u Banja Luci Holzex koji se bavi proizvodnjom opreme za fermentaciju i pivarstvo, ali ne znam kakve su cijene. Mislim da je forumas GalaBL bio u kontaktu sa njima. Imas li Speidelove fermentore sa duplom stijenkom ili i njih mislis praviti?
Za te manje sisteme Speidel je konstruisao (meni se cini prepravio ) tocilicu za pivo hladjenu vodom,koja moze hladiti manje fermentore.Informacije na njihovom webu su sture.

[Image: b3aa1796a0ec2d2f96727d30d699d097.jpg]

Zivjeo

Sent from my iPhone using Tapatalk

http://youtu.be/OP2rF7gZynE

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: KOMERCIJALNA OPREMA ZA FERMENTACIJU
>Divlji, potraži majstore na piku.
Vidjeću da ti pošaljem sutra neke koje možeš kontaktirati. @boskoi je našao dobrog majstora koji mu je pravio fermentore.
Pivio i dobrodošao!
P.S.
Znamo se?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Divlji Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 11.05.2016, 08:15 by Divlji.
(10.05.2016, 02:11 )acopjanic Wrote: Dobro dosao i sretno kuhanje.Dobra zamisao, imas u Banja Luci Holzex koji se bavi proizvodnjom opreme za fermentaciju i pivarstvo, ali ne znam kakve su cijene. Mislim da je forumas GalaBL bio u kontaktu sa njima. Imas li Speidelove fermentore sa duplom stijenkom ili i njih mislis praviti?
Za te manje sisteme Speidel je konstruisao (meni se cini prepravio ) tocilicu za pivo hladjenu vodom,koja moze hladiti manje fermentore.Informacije na njihovom webu su sture.

[Image: b3aa1796a0ec2d2f96727d30d699d097.jpg]

Zivjeo

Sent from my iPhone using Tapatalk

http://youtu.be/OP2rF7gZynE

Sent from my iPad using Tapatalk

Hvala na dobrodošlici! Smile Ne, nisam kupio Speidel-ove fermentore, planiram da pravim konusne sa duplom stijenkom. Imam neke prilično dobre "nacrte", ali ako neko ima nešto slično po čemu bi mi majstor mogao raditi, bio bih zahvalan da mi pošalje. Još jednom, hvala za informacije! Smile

Znamo se, znamo se... Smile

P.S. Tražio sam već, ali sam se nadao da ću moći da dobijem neku preporuku "iz prve ruke". Hvala ti i za informaciju, zamoliću @boskoi za kontakt.

P.P.S. Nadam se da ću što prije "posložiti liniju" pa te zovem kod mene u I. Sarajevo. Smile
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

@divlji onemogucio si pp pa cu ti odgovoriti ovde..
065541021 Ovo je broj majstora,mislim da se zove Dragisa i on je iz Prnjavora.Meni je uradio dva konusna fermentora po 120l.Jedan je bio 250km,al nisu imali duple zidove.Srecno sa sistemom..
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(11.05.2016, 05:08 )boskoi Wrote: @divlji onemogucio si pp pa cu ti odgovoriti ovde..
065541021 Ovo je broj majstora,mislim da se zove Dragisa i on je iz Prnjavora.Meni je uradio dva konusna fermentora po 120l.Jedan je bio 250km,al nisu imali duple zidove.Srecno sa sistemom..
Kako su rijeseni ispusni ventili na konusu i iznad, te otvor na vrhu?
WWW Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 11.05.2016, 08:00 by boskoi.
(11.05.2016, 07:28 )danny_boy Wrote:
(11.05.2016, 05:08 )boskoi Wrote: @divlji onemogucio si pp pa cu ti odgovoriti ovde..
Kako su rijeseni ispusni ventili na konusu i iznad, te otvor na vrhu?
Na dnu konusa je navarena cijev sa navojem od 3/4" i onda ispusni ventil.Na tom mijestu var konusa je i najslabije ispoliran,al obzirom na velicinu otvora tesko da moze bolje.Slavina za uzorkovanje se nalazi na plastu i rijesena je na slican nacin samo sto je navoj 1/2".Ovo su bile moje zelje pretpostavljam da velicina otvora moze biti proizvoljna.Poklopac na vrhu zatvara se preko kopci,slicne su kao na vojnim sanducima.Nisam ga busio dok ne nabavim vecu vrenjacu.Trenutno je u toku fermentacija pa sam poklopac samo naslonio na plast ,tj nisam ga dotezao sa kopcama ,tako da co2 moze da izlazi.Kad stigne vrenjaca uzecu silikonski dihtung i staviti ispod poklopca.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Jos kad bi uslikao?
WWW Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(11.05.2016, 08:02 )danny_boy Wrote: Jos kad bi uslikao?

Imas sliku na ovoj stranici
http://www.volimpivo.ba/thread-1351-page-6.html
Imam u telefonu par slika i iznutra ako treba mogu i njih okaciti..
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(11.05.2016, 08:08 )boskoi Wrote:

Pa ako ti nije tesko super bi bilo. Hvala svakako.
WWW Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(11.05.2016, 08:10 )danny_boy Wrote:
(11.05.2016, 08:08 )boskoi Wrote:

Pa ako ti nije tesko super bi bilo. Hvala svakako.
[Image: image_e2e61b00f76da16ed0113fda5ad589aaeda058aed6.jpg]
Na ovoj slici se vide svi prodori i karakteristicni varovi.
Find Odgovori
Divlji Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala svima na pomoći. Trenutno razmišljam o "drauflassen tehnici" i o (za početak) dva fermentora bez duplog zida, kapaciteta 120 litara, koji bi se hladili sa "cooling jacket-om" i sistemom sa pumpom i glikolom. Možda griješim, ali mi se to čini kao relativno jeftina, a prilično efikasna tehnika za kontrolisanu fermentaciju. U vezi sa tim, imam dva pitanja, možda neko ima iskustva u toj oblasti.

Dakle:
1) Da li neko radi "drauflassen" i ako radi, da li postoje neki specifični problemi u praksi, jer sam teoretski dio već pročitao. Smile
2) Da li neko ima ili koristi "cooling jacket" ( http://www.gotta-brew.com/products/conic...acket.html ) ili sličan sistem i šta su prednosti i mane?

Još jednom, hvala svima na sugestijama i pomoći! Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools