Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
RE: Kegging
(14.06.2016, 11:02 )jakovc Wrote: Nemaš probleme oko pranja bačve, ona je u pravilu uvijek čista. Kada jednom izvadiš osigurač i otvoriš bačvu sve će ti biti jasno.
Jednostavno ispustiš tlak iz bačve, odvrneš čep, ispereš toplom vodom, dezinficiraš i sipaš novo pivo.
Molim vas, nemojte davati ljudima ovako glupe savjete jer ce si ljudi upropastiti pivo za bezveze a pogtovo je pogubno ako se radi o pivu za prodaju.
Tvoje pivo nije pasterizovano tako da se itekako moze pokvariti u bacvi. Ako ti ventil na bacvi pusta i isprazni se CO2, tada ce ti se sve skoriti i obavezno sve moras oprati. Takodje, pivovare imaju automatske pereilice kegova koje na kraju zapare bacvu i malo po malo, stvara se organski sloj necistoca na dnu bacve. Takodje se moze desiti da ti je nesto oslo po zlu i pivo ti se ukiseli u bacvi. Svako iduce ce ti biti kiselo nakon toga. A da ne pricam o tome da ces zaraziti citav "pipe line" tako da ce i drugim ljudima koji spajaju pivo na istu glavu biti kiselo pivo za par dana a ni krivi ni duzni. Znam iz iskustva.
Zeznuto ti je sto si kupio bacve sa razlicitim glavama. To se ne radi. Kupis recimo S sistem i miran si. Imas ogrinalni alat za rastlacivanje i skidanje glave i kosta oko 250e. Da se i napraviti ali ti majstor prvo treba pogledati kako izgleda original. Takodje, NI SLUCAJNO ne skidaj sigurnosni ventil. Moze se desiti (vrlo lako) da konobar/konobarica skida glavu, odvrne iglu od pocave od 3bara i ode glava. Zato taj osigurac i sluzi, da ne moze izletiti igla.
Postupak pranja
Stavis alat za skidanje igle, pritisnes, rastlacis i odvrnes glavu. Uzmi 50L bacvu za pivu i prepravi je tako da ces na dno staviti potpuni ispust koji ide na pumpu a sa pumpe na komad bakra od 30cm koji ces ugurati u bacvu i iz njega ce spricati luzina. Bacva mora biti okrenuti naopako. Kad si rastlacio, prvo isperi sa puno vode. To je bitno da izadje sav preostao CO2 jer CO2 ti neutralizira luzinu. Zatim peres sa luzinom nekih 3min. Nakon toga opet ispiranje sa vodom. Opcionalno je kiselinom radi uklanjanja kamenca. Nakon toga sanitacija/sterilizacija. StarSan, PAA, para... sta god. Vratis glavu, nadrukas sa CO2 na pritisak na kojem ti je BBT. Spojis i protutlacno punis. Naravno da sve mora biti cisto.
Nadam se da sam pomogao.
|
|
|
Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
RE: Kegging
This post was last modified: 14.06.2016, 08:52 by Svarrogh.
Sa alatom vrlo jednostavno. Kad pritisnes unutarnji deo igle, ulazi glat. Osigurac ti sebi mozes kuco skinuti ali onda nikad nemoj drugom da odspaja bacvu. Mozes i sa 2 srafcigera vaditi iglu sa osiguracem ako je u pitanju S sistem
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Napisao sam post kao da sam diskleticar.
Ne daj drugom da odspaja tvoju bacvu da si ne posalje mozak u vecna lovista.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Kegging
(14.06.2016, 08:23 )Svarrogh Wrote: (14.06.2016, 11:02 )jakovc Wrote: Nemaš probleme oko pranja bačve, ona je u pravilu uvijek čista. Kada jednom izvadiš osigurač i otvoriš bačvu sve će ti biti jasno.
Jednostavno ispustiš tlak iz bačve, odvrneš čep, ispereš toplom vodom, dezinficiraš i sipaš novo pivo.
Molim vas, nemojte davati ljudima ovako glupe savjete jer ce si ljudi upropastiti pivo za bezveze a pogtovo je pogubno ako se radi o pivu za prodaju.
Tvoje pivo nije pasterizovano tako da se itekako moze pokvariti u bacvi. Ako ti ventil na bacvi pusta i isprazni se CO2, tada ce ti se sve skoriti i obavezno sve moras oprati. Takodje, pivovare imaju automatske pereilice kegova koje na kraju zapare bacvu i malo po malo, stvara se organski sloj necistoca na dnu bacve. Takodje se moze desiti da ti je nesto oslo po zlu i pivo ti se ukiseli u bacvi. Svako iduce ce ti biti kiselo nakon toga. A da ne pricam o tome da ces zaraziti citav "pipe line" tako da ce i drugim ljudima koji spajaju pivo na istu glavu biti kiselo pivo za par dana a ni krivi ni duzni. Znam iz iskustva.
Zeznuto ti je sto si kupio bacve sa razlicitim glavama. To se ne radi. Kupis recimo S sistem i miran si. Imas ogrinalni alat za rastlacivanje i skidanje glave i kosta oko 250e. Da se i napraviti ali ti majstor prvo treba pogledati kako izgleda original. Takodje, NI SLUCAJNO ne skidaj sigurnosni ventil. Moze se desiti (vrlo lako) da konobar/konobarica skida glavu, odvrne iglu od pocave od 3bara i ode glava. Zato taj osigurac i sluzi, da ne moze izletiti igla.
Postupak pranja
Stavis alat za skidanje igle, pritisnes, rastlacis i odvrnes glavu. Uzmi 50L bacvu za pivu i prepravi je tako da ces na dno staviti potpuni ispust koji ide na pumpu a sa pumpe na komad bakra od 30cm koji ces ugurati u bacvu i iz njega ce spricati luzina. Bacva mora biti okrenuti naopako. Kad si rastlacio, prvo isperi sa puno vode. To je bitno da izadje sav preostao CO2 jer CO2 ti neutralizira luzinu. Zatim peres sa luzinom nekih 3min. Nakon toga opet ispiranje sa vodom. Opcionalno je kiselinom radi uklanjanja kamenca. Nakon toga sanitacija/sterilizacija. StarSan, PAA, para... sta god. Vratis glavu, nadrukas sa CO2 na pritisak na kojem ti je BBT. Spojis i protutlacno punis. Naravno da sve mora biti cisto.
Nadam se da sam pomogao.
Jesi, kako nisi . Dakle, uzmem keg od 50l i uklonim glavu. Na dnu tog kega napravim totalni ispust koji je spojen sa pumpom a crijevo iz pumpe dalje ide na bakarnu cijev na koju nataknem keg koji perem. To je podrzano nekom konstrukcijom ispod koje mogu staviti neki sud da skupljam luzinu i iskoristim je za pranje narednog kega. U 50-litarski keg sipam sredstva za pranje koja ova bakarna cijev prska po unutrasnjosti kega koji perem. To je to?
Nisam znao da ima tako neki namjenski alat, probacu ga naci, slobodno stavite neki link ako znate.
Sto se tice pumpe moram koristiti neku koja je otporna na kiseline kao sto je npr. ova MAG 08 na http://www.pumpe.hr/plasticne-pumpe-za-kiseline .
Jos nesto. Kakva je praksa u kafanama inace? Da li ja trebam kafani donijeti svoj tocionik i da sam ja taj koji odrzava sistem cistim?
|
|
|
Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
RE: Kegging
Uzmes keg i skines iglu, ne glavu. Otvoris ga fleksericom, kao da radis boil kettle za pivarstvo. Na dnu izbusis rupu za potpuni, navaris koleno 90° i na njega inox cijev pa ventil. Odatle ide na pumpu. Dobru su pumpu izabrao.
Napravis ovo
Najbolje bi bilo kad bi imao 2 ili 3 kega. Jedan za vodu, jedan za luzinu i jedan za kiselinu.
Obicno u kafanama ti moras odneti tocionik i briniti se o njemu. Osim ako nemaju tocionik sa vise pipica pa ti ustupe jednu za tvoje pivo.
Upisi u google images "keg washer" pa ces dobiti razno, raznih ideja.
Zivio
|
|
|