Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska znas li vise o ovome? Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(28.02.2013, 04:17 )rale Wrote: u koritu sa stiroporom kao izolatorom imam problem sto trop stopa cijevi i onda je izlaz komine vrlo malen pa ga nakon nekog vremena ni nema. posto je sistem jos u razvoju zanima me da li pri ukomljvanju infuzijskim sistemom mogu staviti taj slad u dm vrece kako bi povecao cirkulaciju komine kroz pipicu bez toga da ga trop zastopa na izlazu. da li to steti razgradnji skroba u secere jer prekrupa mora cirkulirati kroz vodu da bi skrob ispustio secere?

u vrecama dm bi bio rasporedjen slad i na njega dodana voda za ukomljavanje. mana bi pretpostavljam bilo kvalitetno mjesanje slada jer pri zgusnutom rasporedu koliko sam shvatio pretvaranje skroba u secere je niza sto implicira i manju iskoristivost ili sam u krivu.


ja ne znam kakav ti je sistem, tako da ti ne mogu više reći. pretpostavljam da imaš kao filter bakrene cijevi narezane? koliko ih je, kako su raspoređene? koliko je gust narez? sve ovo je jako bitno i svaka od ovih stavki može smanjiti ili povećati protok.

ali prije svega moraš biti siguran da kvalitetno melješ slad, jer ako je presitno mljeveno i ako su ljuskice uništene, to može biti prvi razlog štopanja.

što se tiče DM vrećica, nema za njima potrebe i sistem mora bez njih da savršeno filtrira sladovinu i da potpuno cijeđenje komine od nekih 25 litara volumena ne traje duže od desetak minuta.

daj neku sliku kako ti to izgleda?

beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 01.03.2013, 03:42 by Sile.
slike nemam,nažalost,ali nije sporan sistem, vjerojatno je do mene,a slad nije presitno mljeven, doduše nekako u prosjeku. nego zanima me iskoristivost slada, odnosno pretvaranje škroba u šećere što je više moguće. da li bi to dobio dm vrećom, rasporedivši slad u nju ili više njih pa nalijevam vodu ili bi pak nešto izgubio time? konkretno ovo, pošto, po vokaciji slad treba biti raspoređen po koritu,a sad u vreći on bi teško bio 'slobodan' kao u koritu pa me zanima kakav bi utjecaj imalo na iskoristivost sa sistemom vreći ili to nema veze. dakako, pretpostavljam da bi više curilo kroz pipu,ali što je s druge strane mana toga?

još jedna stvar, pošto radim samo infuzijski postupak i dolijevam vodu na 72C dakle dio enzima se uopće ne može pokrenuti ka razgradnji škroba u šećere pa manja iskoristivost slada na više kg slada niti me ne čudi, međutim, da li zbilja procesom infuzije koji konkretno ja radim, dolazi do preskakanja faze proteaze i amilaze? one su bitne za neke okuse i kvalitete piva.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
mislim da ti malo miješaš pojmove. Smile efikasnost nema veze za konverzijom šećera, odnosno pretvorbom škroba. podrazumijeva se da moraš imati potpunu konverziju!

a efikasnost je samo tvoja sposobnost, odnosno sposobnost sistema, da taj pretvoreni šećer u što većoj količini 'izvuče' iz slada u sladovinu.

što se vrećice tiče to ti dakle ne može uticati na konverziju šećera, ali može na efikasnost jer je slad stisnut u vreći i nema dobre cirkulacije kroz njega.

ovaj zadnji pasus ti nisam baš najbolje shvatio šta želiš reći. ti preskačeš proteazu jer ne radiš pauzu na 50°C i to nije strašno, a amilazu nikako ne preskačeš jer to je ključni enzim koji je odgovoran za razbijanje molekule škroba.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
da na to sam i mislio,ali mi izrazavanje ne ide Smile dakle,manja efikasnost bi bila u vreci,a ja te pitam zbog cega?

sto se proteaze tice nju radim na 50cprije ukomljavanj koliko sam shvatio. pitam jer bi u narednim kuhanjim ispravio greske na svom kolschu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(01.03.2013, 05:45 )rale Wrote: a ja te pitam zbog cega?

pa napisao sam ti, u vreći je slad stisnut i nema dobre cirkulacije kroz njega.


(01.03.2013, 05:45 )rale Wrote: sto se proteaze tice nju radim na 50cprije ukomljavanj koliko sam shvatio. pitam jer bi u narednim kuhanjim ispravio greske na svom kolschu.

koje su ti greške bile? proteinska pauza nije obavezna, pisao sam već o tome. današnji sladovi jednostavno su toliko kvalitetni da nije potrebno raditi proteinsku pauzu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 01.03.2013, 06:44 by Sile.
da pojasnim proces tog kuhanja: ng slad,minhen slad,pa single infusion, ukomljavanje 60 min na 66c, zatim ispiranje i onda kuhanje. perle 25g (10%) u 60min za cca 24l. zatim, ubacivanje colonia f kvasca i tu sad kreće 'show'. 'pobjegla' temperatura na 24c kroz 2 dana početne fermentacije. Prezagrijala se komora. Kad se otvorilo bačvu miris po ananasu/kruški,sumnjalo se na infekciju laktobacilusom,ali nije, to su bile nakupine proteina na vrhu koje su ameri na nebrojeno foruma imali na svojim kolschevima pa kažu sve je to ok. rezultat je izuzetno pitko,sladno,slatko,sa ok pjenom,boja pale,aroma tropskog voća no i vrlo zamućeno pivo. većini non-brewera sasvim obično,meni pivo sa njemačkim 'šmekom'. no, nikako da se razbistri u bocama, ni malo. pri svjetlu se vidi lagana zamućenost u boci.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pa ti onda i nemaš neke drastične greške jer pivo je pitko. jesi otišao sa temperaturom fermentacije previsoko, 24°C rijetko koji kvasac može podnijeti bez bacanja voćastih okusa, a kamoli colonia koja je hibrid i koja zahtjeva 14-18°C. Ja Coloniji ne bi dao iznad 16° da se popne, posebno za kolsch.

što se tiče mutnoće, ne znam da li si koristio irsku mahovinu? ako nisi, to će ti sigurno pomoći i izbistrit će pivo. također moraš paziti da što brže ohladiš sladovinu i da što prije zavrije, radi vrućeg i hladnog loma.

i još jedna stvar - kolsch je pivo bez specijalnih tamnijih sladova. pH vrijednost komine za kolsch je jako visoka i ako nisi zakiseljavao kominu, to ti također može biti razlog čudnog okusa, ali i manje iskoristivosti. pravilna pH vrijednost sigurno doprinosi iskoristivosti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
mislim,nikada nisam probao kolsch pa niti mogu dati objektivniji sud o okusu. ono sto sam citao jest da je sud u kolnu 1983. godine donio odluku da kolsch mora biti mutno pivo,kasnije su se pivovare izborile za bistri kolsch,a mutni se kategorizirao pod nefiltrirani kolsch.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ne mogu nigdje naći koliki postotak specijalnih sladova ide u jednu turu?
Negdje oko 10-15% ne prelaziti?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pop, zavisi kojih specijalnih sladova. municha može ići i do 100% dok na primjer crystala ne bi trebalo stavljati više od 10-15%, a chocolate-a 3-5%... sve su to specijalni sladovi...najbolje ti je uvijek tražiti specifikaciju proizvođača gdje obično stoji maksimalna dozvoljena količina
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
nabavio sam vecinu opreme za proizvodnju.
eh sad imam par pitanja Smile
mislio sam kuhati Aurora ale koji je musica postavljao na forum. ti u receptu spominjes jecmene pahuljice. koje su to pahuljice i gdje da uzmem?i dali su mi one uopste potrebne??????
mogu li koristiti fermentor zapremine 28 litara ako cu praviti ture od 25?
koliko moze stojati samljeveni slad posto nemam mlin?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools