Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skuhano prvo pivo
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Skuhano prvo pivo
This post was last modified: 25.09.2016, 03:33 by ringostar19.
Znam da je bilo tema na ovo. Ali sam vas htio pitati, naime, imam slad Pilsner NG i Crystal samljeven juče, ali zbog nekih obaveza moraću odloziti prvo kuhanje za nedjelju? Da li je to problem. Oni su u suhom i toplom najlonskim vrećama zapakovani( smljeveni u svezapivo). I još su u kartonskoj kutiji. Molim pomoć, hoce li nešto biti krajnjem proizvodu?
Hvala Big Grin

I da li je dobro da sada uspem vodu za nedjelju ili da uspem u subotu?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Pomoć
This post was last modified: 11.08.2016, 08:40 by Stane.
(11.08.2016, 08:11 )ringostar19 Wrote: Znam da je bilo tema na ovo. Ali sam vas htio pitati, naime, imam slad Pilsner NG i Crystal samljeven juče, ali zbog nekih obaveza moraću odloziti prvo kuhanje za nedjelju? Da li je to problem. Oni su u suhom i toplom najlonskim vrećama zapakovani( smljeveni u svezapivo). I još su u kartonskoj kutiji. Molim pomoć, hoce li nešto biti krajnjem proizvodu?
Hvala Big Grin

I da li je dobro da sada uspem vodu za nedjelju ili da uspem u subotu?
Dobrodošao,
Neće biti nikakvih problema ali je bolje da slad bude na hladnom i suhom:thumbsup:
Krajnji proizvod će biti super ako se ispoštuju i svi ostali procesi (temperatura ukomljavanja, boil, temperatura fermentacije itd)

Isto tako nije nebitan ni sam recept, slobodno postavi na forumu po kom receptu si planirao kuhatibeer

Vodu slobodno uspi sada za nedjelju i ostavi poluzaklopljeno da neke zvjerke ne ulaze unutra a da klor ako ga ima, ispari.
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 11.08.2016, 08:45 by ringostar19.
Hvala Stane puno. Pa nije toliko vruce s obzirom da je u BL toliko zahladilo.
http://www.svezapivo.hr/recept_za_pivo_8 Ovo je recept, za pocetak mislim da je ok.

A hmelj i kvasac sam stavio u frizider. Mislite da je to ok?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 11.08.2016, 08:53 by Stane.
(11.08.2016, 08:44 )ringostar19 Wrote: Hvala Stane puno. Pa nije toliko vruce s obzirom da je u BL toliko zahladilo.
http://www.svezapivo.hr/recept_za_pivo_8 Ovo je recept, za pocetak mislim da je ok.

Ovo je pretpostavljam njihova verzija Kelša, probao sam ga i nije loše ispalo, pogotovo za prvo kuhanje i prelazak sa nečega na pivoBig Grin.

Hmelj u zamrzivač a kvasac u frižider.
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(11.08.2016, 08:50 )Stane Wrote:
(11.08.2016, 08:44 )ringostar19 Wrote: Hvala Stane puno. Pa nije toliko vruce s obzirom da je u BL toliko zahladilo.

Ovo je pretpostavljam njihova verzija Kelša, probao sam ga i nije loše ispalo, pogotovo za prvo kuhanje i prelazak sa nečega na pivoBig Grin.

Hmelj u zamrzivač a hmelj u frižider.

Hehehe... Mislis hemelj u zavmrzivac, a kvasac u frizider? Ili kvasac u zamrzivac, a hmelj u frizider? Meni logika kaze ovo prvo. :-) Hvala puno jos iedom
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(11.08.2016, 08:54 )ringostar19 Wrote:
(11.08.2016, 08:50 )Stane Wrote:

Hmelj u zamrzivač a hmelj u frižider.

Hehehe... Mislis hemelj u zavmrzivac, a kvasac u frizider? Ili kvasac u zamrzivac, a hmelj u frizider? Meni logika kaze ovo prvo. :-) Hvala puno jos iedom
Pogledaj gore pa ćeš vidjeti da nisi dobro pročitaoTongue
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Al sada bas trebam pomoc. Naime, kuhao sam danas prvi put pivo i desilo mi se na kraju kada sam izmjerio OG doduse na alkoholometru da mi nije uopste potonuo. Nakon kuhanja sam uzeo i izmjerio na kraju kuhanja. Sta se desilo? Pivo je stavljeno na fermentaciju. Pomoc pliz
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 14.08.2016, 06:09 by Stane.
(14.08.2016, 05:20 )ringostar19 Wrote: Al sada bas trebam pomoc. Naime, kuhao sam danas prvi put pivo i desilo mi se na kraju kada sam izmjerio OG doduse na alkoholometru da mi nije uopste potonuo. Nakon kuhanja sam uzeo i izmjerio na kraju kuhanja. Sta se desilo? Pivo je stavljeno na fermentaciju. Pomoc pliz
Alkohol i nemožeš izmjeriti zato što ga nema, to što si dobio je sladovina koja će uz pomoć kvasaca tek postati alkoholbeer

Eh da, čestitke na prvom kuhanju i nabavi hydrometar koji zaista nije skup.
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 14.08.2016, 06:13 by ringostar19.
Nabavio sam hydrometar koji mi je pukao izgleda u putu dok su ga nosili. Pa nisam imao izbora nego da uzmem alkoholometar. Kupicu. Sada nemam pojma hoce li to valjati cemu? Hvala puno. Mislim da ce drugi put biti bolje. Da koristio sam pH metar ali na kraju kuhanja ( debil zaboravio) i dao mi je rezultat 5,7

Zaboravio sam ih staviti da izmjerim nakon masha. Hoce li to valjati cemu?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ako si ipoštovao sve što se tiče sanitacije, temperature ukomljavanja i dobro pazi na temperaturu fermentacije (ne otvaraj fermentor bez potrebe) naravno da će valjatibeer
Super je pa već planiraš novo kuhanjebanana
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Dobio sam od komse mostomjer po BABO-u. Mogu li sa tim da izmjerim? Tj. da uzmem malo iz fermentora, on imam cesmu dole tako da ga necu otvarati. Sve je praceno u detalje da se ispostuje. Hvala, naravno idemo sa drugom turom. :-D
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

nista ti sad ne znaci koliko ce biti alkohola.. bitno je da uspije, da se ne pokvari, zato ne cackaj mecku i strpi se tri hefte.. Wink
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools