Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skuhano prvo pivo
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Pomoć
Kasno procitao, ali nece nista biti stasno. Malo sam izvukao sladovine i mostomjer mi je ocitao na skali 9. Ako neko zna da pretvori koliko bi to bilo na hidrometru neka se javi. Hvala velika.
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ako ne griješim, trebalo bi da je 1.036.

Послато са C2105 уз помоћ Тапатока
K'o zvijezda možeš biti ti !!!
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 14.08.2016, 08:18 by ringostar19.
(14.08.2016, 08:09 )Beerokrata Wrote: Ako ne griješim, trebalo bi da je 1.036.

Sto je po mom laickom misljenu dobro? Trebalo je biti 1.050. Malo sam izgubio efikasnost na mashimgu. Sta vi mislite?

I da, kako ste to izracunali da znam ubuduce?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

http://www.northernbrewer.com/learn/reso...alculator/
Kada budeš drugi put kuhao pivo, možda ne bi bilo loše da javiš po kom receptu imaš namjeru kuhati, sa kojom opremom i kojom tehnikom.
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

http://www.brewersfriend.com. Ovdje imas dosta korisnih stvari, između ostalog i vise kalkulatora za pivarstvo.

K'o zvijezda možeš biti ti !!!
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ok hvala ljudi. Oprema: piknik frizider 32 l realno je 28 L, dva lonca 36 L i 30 L,chiler inox, fermentor dobio gratis od momaka iz svezapivo 30 L. A recept sam poslao upravo na ovom thredu. http://www.svezapivo.hr/recept_za_pivo_8
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ako si radio ukomljavanje i jedno ispiranje i ako je slad samljeven kod njih, efikasnost je trebala biti sa tom količinom vode koju si ti koristio od 73-75% na 23 litre sladovine u fermentoru i OG je trebao biti po receptu možda i malo viši, zašto nije to neznam, zato svako treba da zapisuje svaki korak prilikom kuhanja piva i nakon par kuhanja ima sve da legne na svoje mjestobeer
PS: stari se pa sam zaboravio na recept ali čim sam zaboravio, znači da je po meni bio OKBig Grin
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 14.08.2016, 09:39 by ringostar19.
Hoce li nizi OG zajebati nesto ili je ok? :-D Ma nema veze i ja zaboravljam. Hehe.. :-D

Da nisam mozda malo vise vode stavio pa mi nizi OG? Za ubuduce sve se pise.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 14.08.2016, 09:51 by Stane.
(14.08.2016, 09:37 )ringostar19 Wrote: Hoce li nizi OG zajebati nesto ili je ok? :-D Ma nema veze i ja zaboravljam. Hehe.. :-D

Da nisam mozda malo vise vode stavio pa mi nizi OG? Za ubuduce sve se pise.
To je taman i ništa neće zajebati samo će biti manje alkohola, samo nemoj otvarati fermentor do mjerenja FG-a ( nakon 3-4 dana ćeš vidjeti na stijenkama fermentora pjenu, to ti je znak da je fermentacija u toku), većina (uključujuči i mene) je na prvim kuhanjima dobivala manje piva sa većim OG-om, ti si dobio više piva sa manjim OG-om.
Samo zapisuj sve prilikom kuhanjabeer
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Naravno, zapisuje se iduci put sve, nema sta. Mlado ludo zeljno pive Big Grin . Moguće da sam usuo više vode nego što treba( malo se zabrojao) Big Grin , jer sam vidio prilikom ispiranja da ima malo više vode nego što bi trebalo. Al ajde, što kazu prvo pivo se u stomak baca Big Grin... Ništa, ostaje da budem strpljiv i da se isprati razvoj situacije. Hvala vam ljudi puno na savjetima. Zivjeli
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 15.08.2016, 08:41 by ringostar19.
Da li je ovo ok? Kada sam prisao fermentoru i uz poklopac(koji sam dooobro zatvorio) osjetio ali ne u jakoj mjeri onaj miris alkoholnog vrenja. Napominjem morao sam doobro pomirisati da bih osjetio i ti bas u maloj mjeri.

Juce sam usuo alkohol u vrenjacu i u oba podioka je bilo jednako do one crte. Izvinite sto sam dosadan, ali sta cu kada mi je bitno. :-)

Da li je ovo ok? Kada sam prisao fermentoru i uz poklopac(koji sam dooobro zatvorio) osjetio ali ne u jakoj mjeri onaj miris alkoholnog vrenja. Napominjem morao sam doobro pomirisati da bih osjetio i ti bas u maloj mjeri.

A pitan da li je ok za vrenjacu da je ovako?

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ovo je OK tako i treba da bude već sutra možeš očekivati da počme bućkati, jedini je problem što ćeš ti to sanjati pa se baš i nećeš naspavatiBig Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools