danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: inox fermentator
This post was last modified: 28.08.2016, 08:51 by danny_boy.
(27.08.2016, 06:03 )Beer Ranger Wrote: Evo i ja se upisah u korisnike inox fermentora.
Prodavnica Bingo: 25 litara 51,90km (26,50€)
Sent from my iPhone using Tapatalk Pametno ulaganje
Ja sam isti takav kupio direktno kod njih s tim da su mi za istu cijenu ugradili cesmicu. Inace, moguce je naknadno ugraditi cesmicu a naplate negdje oko 15-20km.
Inace, od kada koristim ove fermentore da cesmicama svo pretakanje radim direktno slobodnim padom i prezadovoljan sam. Pivo skoro da nikada sunca ne vidi, jer iz inoxnog fermentora ide direktno u keg.
Moja preporuka svim pivarima, a posebno pocetnicima da se ne zezaju sa plasticnim buradima nego da odmah kupe ovo. Inox je neunistiv i traje prakticno vjecno. Toliko je prednosti u odnosu na plastiku da se to ne moze ni porediti.
Kada su u pitanju cesmice ljudi imaju neopravdan strah da ce se tako inficirati pivo. Strah js potpuno bezrazlozan i sigurno nema nikakve sanse za tim. Potrebno je najprije bure dobro isprati vrelom vodom i starsanom i pustiti da prodje kroz cesmicu. Nakon prebacivanja sladovine, dovoljno je nasprcati starsanom i navuci kesicu od zamrzivaca te potom ucvrstiti gumicom.
Ja sam ovako radio i vadjenje uzoraka i pretakanje vise puta i nikakve infekcije nema ni na vidiku
|
|
|
Pivarunajavi
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 286
Joined: Jun 2014
Reputation:
0
Location: Banja Luka
|
RE: inox fermentator
Danny na kojoj visini od dna je cesmica? Da ne bi povuklo talog i kvasac.
Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: inox fermentator
(28.08.2016, 11:11 )timi Wrote: mislim da je pogresno generalizirati o visini jer sve ovisi o promjeru fermentora. za fermentore do 100l je najsigurnije ostaviti cca 6l prostora ispod slavine i stvar radi dobro. meni je na fermentoru od polipropilena, radijusa 21cm dno rupe od slavine na visini od 3.5 cm od dna sto daje nesto manje od 5l zapremine. za dva kuhanja niti jednom nisam povukao pumpom kvasac, ili bilo kakvu vrstu taloga. samo bistro pivo nakon jednotjednog cold crasha na 3.5 stupnja.
Slazem se oko toga da zavisi od precnika, zato sam i napisao kako sam ja uradio kod fermentora od 60L. Meni je kolicina otpada znala znatno varirati, ali nisam nikada mjerio koliko je to u stvari.
Ja sam stavio malo visocije ne samo radi visine taloga nego i zbog toga sto se prilikom istakanja kroz cesmicu sigurno javi neko strujanje tekucine i htio sam da zbog toga cesmica bude malo visocije od povrsine taloga da se ne bi talog uzburkao. Kada se istoci ovaj glavni dio dovoljno je malo nageti fermentor i sve lagano istekne bez mijesanja.
Kako sam razumio ti ne pretaces kroz cesmicu?
|
|
|
Trigger
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 102
Joined: Apr 2015
Reputation:
0
Location: Bosna
|
RE: inox fermentator
Kako rjesavate temp.na ovim fermentorima? Jeli lakse nego sa plastikom?
Alright Dave?
|
|
|
bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation:
1
Location: Tesanj
|
RE: inox fermentator
@danny, Kod tebe je 60 litara ovaj fermentor?
Koje su dimenzije?
Vidio sam da je onaj sa postoljem i česmicom prečnika 48cm, a to mi ne paše u moj frižider
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|