Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Altbier - direktno iz bureta
Eborg Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Reputation: 0 Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
Altbier - direktno iz bureta
Imao sam priliku prije par dana u Düsseldorfu probati točeni altbier u Uerige pivnici.

Ono što me iznenadilo je da ga toče direktno iz bureta - tj. utaknu pipu, odvrnu i to je to. Nikakav pritisak, crijeva, CO2 i sl. Čak kada je bure pri kraju - samo ga nagnu i naspu direktno iz njega.

Zanima me je li to zato što se takvo pivo troši prilično brzo pa nema potrebe da se konzervira u buradima pod pritiskom ili je stvar u nečemu drugom? Može li se ovo učiniti sa svim pivama?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Altbier - direktno iz bureta
a je li bure drveno ili metalni keg? moraju na neki nacin tjerati pivo iz bureta, a cisto sumnjam da je slobodnim padom. je li pivo bilo fino gazirano i sa pjenom?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ako je drveno, toci se tako sto se zabije "pipa" na donjem dijelu bureta i toci, a onda se na gornjem dijelu otpusta jedan kao ventil da bi usao zrak i "tjerao" pivo kroz tu pipu na donjem dijelu. Posto to pivo dolazi u kontakt sa zrakom prilikom tocenja, mora se brzo popiti...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

zato i pitam je li drveno ili metalni keg. na dosta mjesta sam vidio fake drvenu burad u njima samo crijevo sprovedeno i fina pipa, pivo se toci kao iz drvenog bureta, ali zapravo ide iz corny kega koji je sakriven Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Bogohuljenje
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Gledao sam neki video na YouTube, ali ne mogu sad da ga nađem.
Tu sam vidio da u njihovim Beer garden lokalima postave drvenu bačvu, polože je, i pri dnu zabiju neku pipu. To dođe kao ono Paulaner burence od 5 litara, i ono toči slobodnim padom.

Ali, vjerovatno je to moguće zato što to tamo ide kao ludo i samo šaltaju tu burad Big Grin
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
Eborg Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Reputation: 0 Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
Drveno bure, utaknuta pipa na dnu i to je to. Cak ga moraju nakositi kada je pri kraju da sve izadje. Pivo fino puno pjene.

U prosjeku jedno bure traje malo ispod sat vremena ako i toliko.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 06.09.2016, 09:26 by svestenik.
Istu stvar sam vidio sad za vikend u posjeti Kelnu. Lokalni kolsch toce direktno iz buradi, nagnute prema pipi. Burad je metalna, dimenzijama mi djeluje da je oko 30 litara, ofarbana da izgleda kao da je drvena. I vecina kafana ima iznad sanka dizalice i sine za nosenje buradi od frizidera do sanka. Kad mijenja bure, konobar samo ubode jako dugacku inox pipu koja ima nekakav brzi konektor na kraju koji ide u bure.

Jedan primjer koji sam uslikao:

Frizider i sine za prenos:
[Image: IMG_20160904_123946.jpg]

Bure na sanku:
[Image: IMG_20160904_123951.jpg]

Puno piva se prodaje, jako brzo toce i pivo ne pjeni nesto posebno iako je fino gazirano. Pratio sam malo, istoce 10-tak litara za par minuta, nema problema sa pjenom.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools