Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kiselo pivo
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Ovaj put nije drama, probao Weizen i kiselo, kiselo u grlu. A cini mi se ne treba biti. Steta..Angry
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
jel ovaj dunkel?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Jeste Sad bas sam se radovao ovom pivu
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
Sad baš mi je žao. ali nemoj odustajati od njega, daj mu vremena. je li ima ikakva naslaga po vrhu piva da čudno izgleda? bijele boje?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Nema nikakvih vidljivih tragova, lijepo mirise samo kad probas kiselo. Nije da se ne moze piti al' kiselo brate ko' nijedno dosad.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
koji kvasac si ono koristio, zaboravio sam?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
WB-06 fermentirao na 22 stepena 14 dana, 5 dan u flasi. Prva 3 dana karbonizacija na 22 stepena poslije u sobi pokriveno da bude u tami.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
zašto ja imam osjećaj da si ti to kuhao prije par dana. ne znam šta da ti kažem, ako je stvarno kiselo do mjere da se ne može piti možda će vremenom malo isčeznuti, ali teško da će potpuno nestati. baš mi je žao. sad moraš dobro paziti na fermentore u kojima si fermentirao to pivo i svu opremu koju si koristio za to pivo, zapravo sve što je dolazilo u dodir s tim pivom, posebno plastična oprema, bi najbolje bilo baciti, posebno crijeva za pretakanje.... a ostalo dobro očistiti i uraditi sanitaciju i to varikinom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Sra... u tom fermentoru je BPA, mislim da je mozda do crijeva za pretakanje. Silikonsko crijevo, kako god skontam nesto ga nisam dovoljno sterilisao.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
auuuu, nemoj samo BPA da ti se ukiseli..... promijeni crijevo obavezno, @danny_boy je imao nekoliko zaraženih piva za redom dok nije skontao da je do crijeva. ja svoja crijeva mijenjam svako malo. doduše ja koristim PVC ali isto je to.

i UVIJEK imam bočicu alkohola i ukapam deci alkohola u crijevo i malo ga 'provozam' po crijevu da dođe u kontakt sa cijelom površinom prije samog pretakanja. na taj način nisam imao nikakvih problema sa crijevima.

ta crijeva su uvijek sporna po pitanju infekcija jer ih nikad ne možeš osušiti iznutra do kraja i uvijek ostanu kapljice vode, a gdje ima vode tu odmah ima i bakterija.

zato ja nakon korištenja uguram crijevo u fen i pustim par minuta da ga isuši iznutra.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Ma znam sta nisam uradio kao prije, svaki put sam potopio crijevo u 96% alkohol pa onda pretakao sad sam samo naspricao star san u crijevo i ocito nije bilo dovoljno.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Kiselo pivo
This post was last modified: 11.03.2013, 10:19 by danny_boy.
Crijevo treba mijenjati redovno. Meni je upropastilo puno piva,
skontao sam da je 100% od njega.
Kad sam njega promijenio vise se piva ne kvare.

Mislim da kad se inficira jednim da je skoro nemoguce sterilisati
ga. Ja sam sve probao al bezuspjesno...samo zamjena...
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools