PaleAle
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
PaleAle Pivarski Dnevnik
This post was last modified: 25.10.2016, 09:18 by PaleAle.
Odlučio sam otvoriti temu za svoja prva kuhanja. Savjeti i kritike su naravno dobrodošli.
Prvi recept: Porter
Quote:Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 28,41 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Volume: 23,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Brewhouse Efficiency: 82,00
Est Mash Efficiency 83,6 %
4,80 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) 84,2 %
0,40 kg CHÂTEAU CRYSTAL (150,1 EBC) 27,0 %
0,30 kg Carafa II (Weyermann) (1150,0 EBC) 5,3 %
0,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 3,5 %
45,00 g Northdown [6,65 %] - Boil 60,0 min 26,6 IBUs
5,00 g Northdown [6,65 %] - Boil 30,0 min 2,5 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)
Est Original Gravity: 1,058 SG
Est Final Gravity: 1,016 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,5 %
Bitterness: 29,1 IBUs
Est Color: 54,1 EBC
Ukomljavanje je išlo na 67.5 umjesto 68 jer nisam imao više mjesta u frižideru da povećavam temperaturu. A početna je bila 63 tako da sam tu nešto dobro zeznuo.
Nisam mogao izmjeriti volumen ni u jednoj fazi procesa tako da nemam pojma koji mi je stvarni efficiency ni koliko ću pive dobiti. Hmelj je ispalo da nije pelet nego leaf pa sam morao prilagoditi recept usred kuhanja, a za onih 5 grama na 30 minuta ne pitajte
Measured pre-boil gravity je 1.055 a OG je 1.062
Danas je 8 dana od početka fermentacije i izmjerio sam gravity na 1.016 što je tačno estimated što je super. Evo par slika
Nakon prvog cijeđenja
Iduće mislim označiti volumen na opremi i napraviti starter 5 litara i preko njega dobiti efficiency podatke.
A naredno kuhanje je bitter:
Quote:Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 28,41 l
Boil Time: 60 min
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency 73,4 %
Fermentation: Ale, Single Stage
4,70 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) 92,2 %
0,40 kg CHÂTEAU CRYSTAL (150,1 EBC) 7,8 %
35,00 g Northdown [6,65 %] - Boil 60,0 min 25,3 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 15,0 min 5,8 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 5,0 min 2,3 IBUs
12,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Aroma Steep 15,0 min
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)
Est Original Gravity: 1,045 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,4 %
Bitterness: 33,4 IBUs
Est Color: 17,1 EBC
Ukomljavanje na 67 60 minuta i batch sparge
|
|
|
PaleAle
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Porter se uspješno gazirao, malo je slaba aroma slada naspram hmelja ali nije loš. Dobra je i pjena, postavit ću par slika kasnije.
Čini se da mi je brewhouse efficiency 62-64%. Mash efficiency još nisam izračunao pa ću morati na tome poraditi.
Imam i mali problem sa bitterom koji mi fermentira. OG je 1.044 22.5 litara u fermentoru i estimated FG 1.011 Prošlo je 10 dana od početka fermentacije i izmjereni SG je 1.014 Mislite li da će se ovo još smanjiti?
Mislim da mi je aeracija bila poprilično loša pa se bojim da nije zaštopao.
|
|
|