Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


PaleAle Pivarski Dnevnik
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(11.01.2017, 08:00 )mange_tout! Wrote: Ostavi ti još tu pivu mjesec dva, biće još bolja.

Puno tražiš od mene. Morat ću kuhati turu svaka tri dana da izdržim. Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(11.01.2017, 08:03 )PaleAle Wrote:
(11.01.2017, 08:00 )mange_tout! Wrote: Ostavi ti još tu pivu mjesec dva, biće još bolja.

Puno tražiš od mene. Morat ću kuhati turu svaka tri dana da izdržim. Big Grin

Hehehehe tako to dođe. Pokušaj ostaviti makar par boca, neka stoje sa strane Big Grin
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
[Image: 123y1a9.jpg]

Ovo je ista piva samo iz druge flaše. Kao eksperiment sam koristio nekoliko 0.33 od sarajevske sa twist off čepovima tijekom flaširanja. Zatvorio sam ih sa krunskim čepovima i dobro su se karbonizirale. Šta misle ostali članovi o ovome? Ako krunski ipak mogu ići na twist off flaše bila bi to odlična vijest. Koristio sam stolnu čepilicu.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Izmjerio sam FG 1.010 u fermentoru pa stavio pivu na cold crash 5C dva dana. Ali pri flaširanju izmjerim SG 1.014 i ništa mi nije jasno već par dana.
Tek sam sad skontao da je to jer sam mjerio nakon dodavanja šećera. banana

Prvi put sam koristio irsku mahovinu i cold crash i ubjedljivo mi je najbistrija piva koju sam pravio.
[Image: 346vpdg.jpg]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
slijedeći put ostavi još koji dan na cold crashu, imat ćeš bolje rezultate
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(04.08.2017, 04:13 )mange_tout! Wrote: slijedeći put ostavi jioš koji dan na cold crashu, imat ćeš bolje rezultate
Što se tiče bistrine, bolje je da je mutno al da valja nego bistro a da nevalja a najbolje je da je bistro a da valjaTongue
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(04.08.2017, 08:50 )Stane Wrote:
(04.08.2017, 04:13 )mange_tout! Wrote: slijedeći put ostavi jioš koji dan na cold crashu, imat ćeš bolje rezultate
Što se tiče bistrine, bolje je da je mutno al da valja nego bistro a da nevalja a najbolje je da je bistro a da valjaTongue

E onda mjeru nađeš, npr 4-5 dana Big Grin 2 dana je malo, bar mi se tako čini
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
ja sam silom prilika upravo flasiro turu koja je 10ak dana bila na cold crash-u..

jos sam koristio danstar nothingam kvasac, koji se inace bolje slijeze od "petice", tako da se je maksimalno izbistrilo.. Wink
WWW Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Nisam ovaj put stigao ali ubuduće ću je držati duže. Big Grin

I medovina čeka pretakanje.
[Image: 71kc2.jpg]
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Piva je ispunila sva očekivanja po pitanju ukusa i arome samo šteta što se pola pive po meni prosulo. Big Grin 50% boca negazirano, 50% pregazirano od 4 što sam otvorio. Prvi put mi se ovo desilo. Količina šećera je bila precizno stavljena po kalkulatoru a piva je presipana na otopljeni šećer u bottling bucket.
Kontam možda otvoriti sve boce, pustiti da ishlapi co2 i ponovo flaširati. Hoću li izgubiti puno arome ako ovo uradim?
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Izgleda da sam dobro prošao što nije bilo eksplozija. Malo sam odčepio jednu od "bombi" da lagano izađe co2. Trebalo joj je jedno 2 sata prije nego što sam je mogao natočiti. Toliko je bila slatka da je nisam mogao ni popiti. Nakon toga sam sve boce otvorio i od ukupno 60 samo su 4 bile ovakve. Sve ostale su nedovoljno gazirane.


Planiram uskoro svoj prvi hefeweizen i koristit ću enhanced double decoction od braukeisera. Starta se na acid restu i odvoji jedna velika dekokcija 50-60%
Vraća se u dva koraka. Prvi diže temperaturu na protein rest, drži se 15 minuta. Ostatak dekokcije diže temperaturu za sacch rest. (oko 67C) Druga dekokcija je za mash-out. Za ovu prvu veliku dekokciju preporučuje da se uradi protein i sacch rest prije kuhanja.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
mozes li opisati kako si napravio otopinu secera koju si pomijesao sa pivom? na koji nacin si to pomijesao sa pivom? koliko vremena je proslo od flasiranja? da li je pivo bilo dobro ohladjeno prije otvaranja te problematicne flase?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools