Pantherk4
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 9
Joined: Dec 2016
Reputation:
0
Location: Prijedor
|
RE: Blacksmith (beginer)
(17.02.2017, 01:46 )bijeli prah Wrote: ja sam još u pelenama po pitanju kućnog pivarstva, radio sam dva puta s ekstraktom, prvi put je bilo ok, drugi put je ima miris po smrdljivim čarapama...
Samo polako i opusteno kolega, niko se nije naucen rodio, uvijek ima nekih novih momenta u pivarstvu ako zapne negdje imas ovdje veoma iskusnih pivara koji su spremni pomoci i posavjetovati. Ipak ovo nije tema koja se moze savladati u par dana, valja biti istrajan i mjesecima i godinama uvijek nesto novo dolazi. U sustini gledajuci nivo znanja ovdje iskusnih pivara je zaista nevjerovatan, jer ima izuzetnih strucnjaka od poznavanja Hemije, vode, elektronike itd... a to se ne moze bas sve savladati odjednom. I ja sam citao teoriju 8 mjeseci ali praksa je nesto sasvim drugo, prvo kuvanje odradio sam All Grain metodom i ispalo je prilicno dobro uz dosta nekih problemcica, ali sam neku vece skuvao i drugu turu i vec sam uspio ispraviti dosta stvari u samom procesu bukvalno po ps-u je islo. Jedino sam se bojao kvasca u prvom kuvanju sam koristio suvi koji sam ispirao i ostavio za drugo kuvanje, ali hvala bogu proradio je zato sto je vec naviknut i nakon 10 sati je krenula frktiti vrenjaca za sada sve ide kako treba. Tako da kolega svakim novim kuvanjem se savlada i nauci nesto novo samo malo upornosti. Pozz
|
|
|
bijeli prah
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 19
Joined: Jan 2017
Reputation:
1
Location: Split
|
RE: Blacksmith (beginer)
(17.02.2017, 09:41 )Pantherk4 Wrote: (17.02.2017, 01:46 )bijeli prah Wrote: ja sam još u pelenama po pitanju kućnog pivarstva, radio sam dva puta s ekstraktom, prvi put je bilo ok, drugi put je ima miris po smrdljivim čarapama...
Samo polako i opusteno kolega, niko se nije naucen rodio, uvijek ima nekih novih momenta u pivarstvu ako zapne negdje imas ovdje veoma iskusnih pivara koji su spremni pomoci i posavjetovati. Ipak ovo nije tema koja se moze savladati u par dana, valja biti istrajan i mjesecima i godinama uvijek nesto novo dolazi. U sustini gledajuci nivo znanja ovdje iskusnih pivara je zaista nevjerovatan, jer ima izuzetnih strucnjaka od poznavanja Hemije, vode, elektronike itd... a to se ne moze bas sve savladati odjednom. I ja sam citao teoriju 8 mjeseci ali praksa je nesto sasvim drugo, prvo kuvanje odradio sam All Grain metodom i ispalo je prilicno dobro uz dosta nekih problemcica, ali sam neku vece skuvao i drugu turu i vec sam uspio ispraviti dosta stvari u samom procesu bukvalno po ps-u je islo. Jedino sam se bojao kvasca u prvom kuvanju sam koristio suvi koji sam ispirao i ostavio za drugo kuvanje, ali hvala bogu proradio je zato sto je vec naviknut i nakon 10 sati je krenula frktiti vrenjaca za sada sve ide kako treba. Tako da kolega svakim novim kuvanjem se savlada i nauci nesto novo samo malo upornosti. Pozz a gledam videa po yt, čitam, al opet smatram da malo znam, a imam veliku želju da uskoro probam s kuhanjem.
|
|
|