galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Kegging
Odlučio sam se da počnem raditi malo i sa kegovima.
Nakon dugo razmišljanja odabrao sam tip bureta - burad banjalučke pivare - tip U (kao i Guinness npr.).
E sad, da li je iko imao iskustva sa otvaranjem ovih buradi? Kako se to radi i gdje mogu naći alat za skidanje glave na bezbjedan način i bez oštećenja osigurača i sl.?
Dakle U-tip.
|
|
|
sinisasky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 35
Joined: Aug 2014
Reputation:
1
Location: Serbia
|
RE: Kegging
Ovakve selne su
53din + pdv
|
|
|
sinisasky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 35
Joined: Aug 2014
Reputation:
1
Location: Serbia
|
RE: Kegging
Power belt , Subotica,one za 12din
Teleoptika BGD, one skuplje koje nama odgovaraju.
Ako budete hteli da porucujete, javite . Zajedno cemo naruciti.
|
|
|
MadMug
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Dubrovnik
|
RE: Kegging
PITANJE:
Da li ostavljate bocu CO2 spojenu cijelo vrijeme na keg??
Neki dan sam prvi put napunio keg i oustio C02, otkačio bocu i spremio keg u frižider na nekih 7°c (kako mi je rečeno) i čekam sad 5-6 dana da bude gotova.
Probao sam malo nakon 3 dana i još nije gotova, fali malo karbonizacije i pijene.
U među vremenu čitam da svi ostavljaju bocu Co2 spojenu cijelo vrijeme na keg i sad sam zbunjen.
Što je bolje; držat keg pod pritiskom cijelo vrijeme ili ne???
Hvala
|
|
|
mbed
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 41
Joined: May 2015
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Kegging
Dok karboniziraš keg moraš ostaviti spojenu co2 bocu, a poslje ju možeš maknuti
|
|
|
MadMug
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Dubrovnik
|
RE: Kegging
Vidim da je tendencija da keg stoji spojen ali mi nije jasno zašto. (sorry što peglam)
Jednom kad ga napuniš (pod uvjetom da ne curi naravno) ne možeš ga puniti više nego što je, je li ga piva troši, konzumira ne razumijem??
Koja je razlika? Je li se tako prije karbonizira??
Ona fora da se keg valja po podu 15min je li to važi samo na početku ili možeš u svakom trenutku to napraviti??
Hvala
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Kegging
This post was last modified: 09.03.2017, 02:36 by danny_boy.
(09.03.2017, 02:06 )MadMug Wrote: Vidim da je tendencija da keg stoji spojen ali mi nije jasno zašto. (sorry što peglam)
Jednom kad ga napuniš (pod uvjetom da ne curi naravno) ne možeš ga puniti više nego što je, je li ga piva troši, konzumira ne razumijem??
Koja je razlika? Je li se tako prije karbonizira??
Ona fora da se keg valja po podu 15min je li to važi samo na početku ili možeš u svakom trenutku to napraviti??
Hvala
Jedini ispravan način karbonizacije u kegovima je držati pivo na određenoj temperaturi, pod određenim pritiskom. Kao funkcija pritiska i temperature pivo će primiti određeni dio CO2 dok ne dodje u stanje unutrašnje ravnoteže. Odnosno, pivo će primati CO2 dok se ne "zasiti". Postoji puno tabela na kojima je prikazana ova zavisnost, a jednu od njih pogledaj na:
https://www.drinktanks.com/beer-carbonat...ce-of-psi/
Ono što tebe posebno zanima jeste koliko dugo držati prikopčano na bocu. Koliko ja znam za ovo ne postoje neke kalkulacije, ali nekim optimum je 10-15 dana. Nakon tog perioda, probaj pa vidi da li ti je ok. Kao što sam gore napisao, kada se pivo zasiti nema nikakve razlike da li držiš 15dana ili 100dana. Pivo je pod tim određenim uvjetima primilo maksimum i sistem je u ravnoteži (što bi se reklo ni tamo bi vamo).
Onu brzu prisilnu karbonizaciju sa valjanjem piva po podu, ili mućkanjem ne bih preporučio nikome. Takvo pivo je noćna mora istočiti. To se radi samo kada nemaš dovoljno vremena, npr. jučer skinuo sa fermentacije a sutra točiš. Onda se to tako odradi, a pivo točiš kako znaš. Možeš ovo bilo kada primjeniti.
|
|
|
mastermixxsb
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 4
Joined: Jun 2014
Reputation:
0
Location: slavonski brod
|
RE: Kegging
Vec duze vrijeme ne ostavljam co2 spojen na keg , ispocetka sam krenio kako je napisano
Ostaviti keg i co2 spojenim i otvorenim , ali nakon pola godine zbog losijeg spoja kojeg nisam primjetio
osto sam bez co2 iscurilo na spoju , sada radim tak da kad pretocim pivo u keg doziram mu co2 ja uvijek gaziram na 1.5 bar, ujutro i navecer po jedan sut unutra i zatvaram bocu! Piva je gazirana lagano nakon 3-4 dana nakon 7-8 je vec fino gazirano , sad da sam primjetio neku razliku nisam , al opet sam nekako sigurniji !
|
|
|