Aleksa_BL
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 11
Joined: Mar 2017
Reputation:
0
Location: Banja Luka
|
Pomoc, pocetnik
Pozdrav
Novi sam na forumu, zainteresovao sam se za ovaj hobi pa bi molio za pomoc oko nekih kljucnih stvari, gdje nabaljati sirovine i ostale potrebne alate na podruciju Banja Luke ?
|
|
|
bijeli prah
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 19
Joined: Jan 2017
Reputation:
1
Location: Split
|
RE: Pomoc, pocetnik
neznam bi li otvara ovu temu, kad je ovakva slična koju sam htio otvorit, ja sam amater, početnik, planiram za koji tjedan svoje prvo kuhanje, biab metoda, tražim pomoć oko slada, hmelja, točnije da kupim za par kuhanja u komadu, i neki jednostavni recept za prvo kuhanje...možete mi se i javit u pm...hvala.
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Pomoc, pocetnik
This post was last modified: 14.03.2017, 07:06 by ringostar19.
Pozdrav i dobro dosao
Ono sto bih ja preporucio da pokusas bez BIAB metode ako počinjes sa kuhanjem. Po meni je bolje da napravis mash tun (ukomljivac), razlog za to je sto ces imati bolju iskoristivost sa ukomljivacem, a plus to sto ces kod BIAB metode morati konstanto da odrzavas temperaturu vode koja je potrebna da aktiviras enzim koji se naziva amilaza i da skrob koji se nalazi u sladu pretvoris u jednostavne secere. Ovako samo je potrebno da zagrijes vodu, ubacis u mash tun i zatim slad dodajes sa mjesanjem. Mislim to je nekakvo moje misljenje. Za pocetak mozda da pokusas SMaSH ( single malt and single hop) recept. A taj recept npr. imas na stranici svezapivo.hr i mislim da se zove bas SMaSH recept.
P.s. Iskreno nisam radio BIAB metodu, mozda ima neko ko bi ti preporucio, ali s obzirom da tek pocinjes mozda je bolje da pokusas da napravis mash tun i da tako pocnes.
Samo nemoj odustajati i budi veoma strpljiv, i dobro procesljaj podforume po pitanju procesa. I prije svega dezinfekcija opreme neka ti bude na prvom mjestu... A za ostalo ces vremenom dodavati i oduzimati kako budes ulazio. Nadam se da sam malo pomogao
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
RE: Pomoc, pocetnik
(14.03.2017, 08:25 )bijeli prah Wrote: nisi ništa pomoga, mash tun ću ti ja s glavom napravit...
vidim da ti piše da si iz Splita. Imaš dole udrugu HMELJ, najbolje ti je da njih kontaktiraš i vidiš kada netko od njih kuha da pohvataš osnove i porazgovaraš uživo sa nekim iskusnim. Ove pivarske pojmove lakše pohvataš kada gledaš i kada vidiš šta je šta
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|