Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Što radim krivo??
Fagger Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Što radim krivo??
This post was last modified: 07.06.2017, 06:36 by Fagger.
(07.06.2017, 05:41 )AleksandarV Wrote: kakvi su ti bili uslovi fermentacije? Temperatura, na šta vuče to ljepilo? Ima li još kakav miris?

Temperatura mi je uglavnom bila oko 22-23°C, a kako su dani bili sve topliji najvjerojatnije je da je temperatura piva u fermentaciji bila sve veća, ne drastično ali opet sigurno da je to utjecalo na taj neobični miris i okus. Morat cu sada improvizirati mjesto gdje cu čuvati pivo tokom fermentacija..

(07.06.2017, 06:11 )pivska mušica Wrote: A na koje ljepilo, drvofix ili sintelan? Smile To ti nema veze sa sladom. To ti je isključivo negdje greška u procesu, najvjerovatnije u fermentaciji kao što je Aco napisao. Previsoka temp fermentacije może to uzrokovati, ali i mnoge druge stvari. Jesi li išta drugo mijenjao u sastojcima ili procesima u odnosu na prethodna piva?

Drvofix Big Grin Da, to mi je bilo nelogično da je od slada sve to, od temperature je garant. Nisam ništa mijenjao, sve isto kao i prethodnih 4-5 kuhanja. Zasada radim BIAB metodom, nisam imao takvih velikih problema, osim što mi OG i FG znaju biti dosta mali. Pokušavam svladati te neke softwere, ali malo me engleski zafrkava, pogotovo neke stručne riječi, skraćenice i pojmovi. Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Sada sam pomirisao ljepilo za drvo. Na sirće vuče. Moguće acetobacter. Bakterijska infekcija.
Pripazi na higijenu. Da li ima još koji miris i ukus? Pa bi to još moglo da pomogne.
Find Odgovori
Fagger Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(07.06.2017, 06:44 )AleksandarV Wrote: Sada sam pomirisao ljepilo za drvo. Na sirće vuče. Moguće acetobacter. Bakterijska infekcija.
Pripazi na higijenu. Da li ima još koji miris i ukus? Pa bi to još moglo da pomogne.

Vrlo moguće, kada sam otvarao fermentor na obruču poklopca, tj. onim zavojima je bilo nakupina kao plijesan, sive i zelene boje. Pretpostavljam da je to sto nisam osušio fermentator oko obruča poslije pranja, a i vjerojatno je da Star San-om nisam taj dio dezinficirao.
Pa nisam nista vise primjetio u okusu sto se stranih okusa tiče, osim što arome hmelja skoro nikako nisam osjetio.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(07.06.2017, 05:06 )Fagger Wrote: Pozdrav svima! Novi sam na forumu i u pivarstvu i prije pola godina sam počeo kuhati pivo, uglavnom kuham Pale ale, i uglavnom mi odgovaraju i boja, miris, karbonizacija, osim gorčine, koje je bila cca Ibu-80, na kraju sam prilagodio tako da bude 40-tak. Sve je super išlo, i zadnje kuhanje sam koristio bazni slad Nova Gradiska umjesto Pale ale-a, i boja mi se drastično promjenila (što razumijem) međutim okus i miris mi ne odgovaraju nikako, miris me podsjeća na ljepilo. E sad, zbog čega je sve to ne znam, bilo bi mi drago i korisno kada bi mi netko mogao malo pomoći oko toga.. Hvala unaprijed Smile

Po meni miris na ljepilo ti je od puno hlorofenola, kakva ti je voda bila. Ako je samo vodovod postoji velika vjerovatnoća da ti je od previše hlorisane vode
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(07.06.2017, 07:58 )Fagger Wrote:
(07.06.2017, 06:44 )AleksandarV Wrote: Sada sam pomirisao ljepilo za drvo. Na sirće vuče. Moguće acetobacter. Bakterijska infekcija.

Vrlo moguće, kada sam otvarao fermentor na obruču poklopca, tj. onim zavojima je bilo nakupina kao plijesan, sive i zelene boje. Pretpostavljam da je to sto nisam osušio fermentator oko obruča poslije pranja, a i vjerojatno je da Star San-om nisam taj dio dezinficirao.
Pa nisam nista vise primjetio u okusu sto se stranih okusa tiče, osim što arome hmelja skoro nikako nisam osjetio.
ako si plijesan vidio golim okom to je onda vec dobro razvijena kolonija koja je dobar dio spora bacila i u pivo,,
fermentator i sve sto koristis praktikuj prati hladna voda, topla voda i onda vizuelni pregled da li je sve cisto pa star san (isto i kad se naspe wort i zatvori fermentator ponovi sa vanjske strane-i najvise oko poklopca).
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Pljesnjiv fermentor??? Pa prijatelju, dobro je da ti piva na govno ne smrdi Big Grin Big Grin moraš to bolje održavati....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Fagger Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 08.06.2017, 08:38 by Fagger.
(07.06.2017, 07:59 )zis Wrote:
(07.06.2017, 05:06 )Fagger Wrote: Pozdrav svima! Novi sam na forumu i u pivarstvu i prije pola godina sam počeo kuhati pivo, uglavnom kuham Pale ale, i uglavnom mi odgovaraju i boja, miris, karbonizacija, osim gorčine, koje je bila cca Ibu-80, na kraju sam prilagodio tako da bude 40-tak. Sve je super išlo, i zadnje kuhanje sam koristio bazni slad Nova Gradiska umjesto Pale ale-a, i boja mi se drastično promjenila (što razumijem) međutim okus i miris mi ne odgovaraju nikako, miris me podsjeća na ljepilo. E sad, zbog čega je sve to ne znam, bilo bi mi drago i korisno kada bi mi netko mogao malo pomoći oko toga.. Hvala unaprijed Smile

Po meni miris na ljepilo ti je od puno hlorofenola, kakva ti je voda bila. Ako je samo vodovod postoji velika vjerovatnoća da ti je od previše hlorisane vode

Koristim vodu iz vodovoda, i dan prije kuhanja vodu pripremim i stavim u lonce, jer sam čuo da dosta klora "ispari" ako vodu stavimo dan ranije u posude. Slijedeće kuhanje u svakom slučaju prilagođavam vodu Smile

(08.06.2017, 06:02 )pivska mušica Wrote: Pljesnjiv fermentor??? Pa prijatelju, dobro je da ti piva na govno ne smrdi Big Grin Big Grin moraš to bolje održavati....

A eto, od prvog kuhanja sam najviše pozornosti davao baš higijeni, zabunom nisam dovoljno osušio tada fermentator i desilo se to što se desilo, nažalost. Na greškama se uči Big Grin
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

ja uvijek svo "sudje" stavim da se dobro ocijedi (naopacke) prije nego ostavim da miruje do sljedece ture.

inace ti je inoxni fermentor spas. imas na piku onu firmu iz ilijasa koja to pravi. jos mozes dogovoriti s njima da ugrade i pipu, tako da je i pretakanje banja.

https://www.olx.ba/artikal/23566680/bacv...alatu-35l/
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools