Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 4.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


aMater Kuhanja
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: aMater Kuhanja
kako si dodo secer?

meni se jednom desilo da se pivo i secer nisu dobro pomijesali, pa sam imo 4 super pregazirane pive (vjerovatno bi bile bombe, da nisam na vrijeme skonto), a ostatak je bio mlitav..
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 03.09.2017, 02:40 by Mater.
Klasicno dodavanje u BB, prokuhan u vodi, dodan na dno BB a pivo preko njega, promijesao, sacekao nekoliko minuta i krenuo sa tocenjem.

Upravo sam otvorio pivo, pjeni i dalje ali pijena brzo nestane. Za sada nema stranih okusa, osim sto je dosta slatko. Za karbonizaciju koristen muscovado secer.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: aMater Kuhanja
Na kojoj temperaturi držiš pivo?
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
RE: aMater Kuhanja
Trenutno je na nekih, 22/23°C
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: aMater Kuhanja
Neka me neko ispravi ako griješim.
Kalkulator je pretpostavio da će temperatura karbonizacije biti cijelo vrijeme biti 4c a kod tebe je temperatura kod flaširanja bila (nakon cold crash-a a prilikom pretakanja u posudu za flaširanje) 4c, pa se podigla na 23c što znači da si količinu šećera trebao prilagoditi temperaturi od 23c..
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
aMater Kuhanja
Hvala ti!

Kako si napisao post otisao sam na kalkulator. Okrenuo ga i za 23 stupnja ispada da treba cca 100g.Pored temperature pise :"see below", gdje pise upravo to sto si napisao. Ja sam temperaturu uzeo zdravo za gotovo, tj.trenutnu temperaturu na kojoj se pivo nalazi.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: aMater Kuhanja
(04.09.2017, 04:11 )Mater Wrote: Hvala ti!

Kako si napisao post otisao sam na kalkulator. Okrenuo ga i za 23 stupnja ispada da treba cca 100g.Pored temperature pise :"see below", gdje pise upravo to sto si napisao. Ja sam temperaturu uzeo zdravo za gotovo, tj.trenutnu temperaturu na kojoj se pivo nalazi.
Problem i dalje nije riješen, naime ako je sve tako, onda ta količina šećera nije dovoljna za gaziranje, e sad s obzirom da je temperatura bila niska ( da je ostala takva tad bi ti vjerovatno pivo bilo vremenom pregazirano) a ovako bi moglo biti negaziranoAngry
Nego hajde ti za nauku ako imaš, stavi tri flaše u frižider na 4c pa nakon 2-3 dana otvori po jednu koja je bila na 4c i jednu koja je bila na 23c...
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
aMater Kuhanja
Zato sam i spomenuo onih 100g na 23 stupnaja.

Hocu, nego sta, to mi je najmanji problem. Za tri dana snimim tocenje u case
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 04.03.2018, 09:01 by Mater.
Evo ga,kako je i obecano.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: aMater Kuhanja
(08.09.2017, 07:24 )Mater Wrote: Evo ga,kako je i obecano.
Odličnobeer svaka čast na hrabrosti:thumbsup:, mnogi bi se uplašili bez razloga, tu smo da se nadopunjavamo:thumbsup:
Ovo lijevo pivo je taman kako treba da bude, desno je negazirano i pretpostavljam da je to ono koje je na sobnoj temperaturi?
Kako mi se čini nema infekcije, kakvo je pivo na mirisu?, okusu?
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
RE: aMater Kuhanja
[/quote]
Odličnobeer svaka čast na hrabrosti:thumbsup:, mnogi bi se uplašili bez razloga, tu smo da se nadopunjavamo:thumbsup:
Ovo lijevo pivo je taman kako treba da bude, desno je negazirano i pretpostavljam da je to ono koje je na sobnoj temperaturi?
Kako mi se čini nema infekcije, kakvo je pivo na mirisu?, okusu?
[/quote]

Iskreno,sa jucerasnjom probom,pivo mi se uopce nije svidjelo.Toplo ili ti desno pivo sam prolio,dok sam lijevo namjeravao popiti ali nije islo.nije mi sjelo nikako.Prehladen sam i lagano me grlo zeza ali nista strasno.Uzeo sam samo gut a ostatak prolio.

Pivo je totalno konfuzno,prevladavaju cokoladni i roasted sladovi ali na neki neugodan nacin. Pivo je uzasno jako i totalno nepitko.Vaniliju se uopce ne osjeti iako sam stavio 3 stapica iste ali,upitne starosti i kvalitete,kupljena u Lidlu.Kokosa nema ni u tragovima stavljeno je 150g a o francuskom cipsu niti da pricam,stavljeno je cinimi se 30g,prije no sto je musica napisao post pa sam u strahu od pretjerivanja izvadio nakon 4 dana,cini mi se,imam doma sve zapisano.Mozda mi jednostavno nije sjelo,tek sam se bio probudio i kao sto rekoh prehlada me zeza.

Prvi puta kada sam ga probao(postao sam sliku) pivo je bilo fantasticno,nikakvih stranih okusa u njemu iako mlado jako ugodno za popiti.Nista se nije isticalo i dominiralo,cak se osjetilo i mrvicu vanilije,iako je u startu bacalo kao malo na kiselo(miris,meni) ali bi se prilikom tocenja u casu jako kratko zadrzao te nestao,ostali koji su ga probali nisu ga osjetili i rekli mi da zabrijavam.Kokos i f.hrast nisam osjetio ni tada.

Zivo me zanima kakvo ce biti nakon odlezavanja.

Zanima me ovo: Zar nije da kvasac na nizim temperaturama odlazi u mirovanje,usprava pretvorbu,jednostavno receno.Je tako?Kako je uopce moguce raditi sekundarnu fermentaciju u bocama pri tim temperaturama?
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 275
Joined: Mar 2017
Reputation: 2 Location: S
aMater Kuhanja
This post was last modified: 04.03.2018, 09:00 by Mater.
Danas se kuha od smljevenih ostataka, sta ce ispasti, pitaj boga.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools