Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Burgeri by lakosta
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
Burgeri by lakosta
This post was last modified: 10.09.2017, 06:10 by lakosta88.
Tijesto: u jednoj posudi pomjesati- 1 soljica (cup) toplog mlijeka, 1/2 tople vode,1/4 soljice putera. u drugu posudu umjesati 4 soljice brasna,1 kesicu instant kvasca, 1 kasiku secera i 1 kasikicu soli. dodati mokri dio i umjesati.dodati i jedno cijelo jaje. po potrebi dodati brasna. tijesto podijeliti na 4 dijela i napraviti loptice. poredati na pek papir pokriti cistom krpom i ostaviti nekih 45min na sobnoj temp. prije pecenja premazati zumancetom i posuti mjesavinom lana,susama i sjemenki suncokreta. peci na 180 nekih 25min ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Burgeri: 400gr fasiranog mesa,1 kasikica soli,pola kasikice bibera,1 cehna bijelog luka sitno narezana. umjesati i ostaviti na hladnom da odlezava. ja sam drzao 24 sata. bolje bi bilo bar 2 dana. uz povremeno mjesanje. meso rasporediti na 4 dijela i priziti u tavi. jednom okrenuti kada bude gotovo s jedne strane. pred kraj przenja ja sam na dva burgera stavio deblju krisku gaude i poklopio tavu na 2 min.
Majoneza: u posudu staviti jedno zumance i kasikicu senfa. energicno mijesati pjenjacom uz lagano (kap po kap) dodavanje ulja. kada se masa pocne uguscavati i liciti na majonezu moze se poceti dodavati vise ulja. nakon dobivanja potrevne kolicine majoneze zaciniti sa: malo limunovog soka,malo vinskog sirceta, soli po zelji. ja jos stavim malo maslinovog ulja i origana.
Karamelizirani luk. dok se pece hljeb za burgere najbolje odmah u tavu staviti jednu veliku glavicu crvenog luka narezanog na trakice. dinstati nekih 45min do 1h. uz povremeno mjesanje. zadnjih deset minuta ja dodam malo putera i kasikicu meda i ostavim da se jos karamelizira.
Tzazicki sos: ja sam jos napravio ovaj sos jer supruga nije ljubitelj crvenih sosova. za ovaj sos mjesam jednak dio pavlake i jogurta. nariba se odprilike ista kolicina krastavca iz kojeg se kasikicom izvade sjemenke. (krastavacc se ne guli). zacinim s malo maslinovog ulja,malo sirceta,soli,bibera,kopra.

burgere raspoloviti. na donju polovicu staviti domacu majonezu,pa svjezu kristal salatu,burger,karamelizirani luk,tzazicki sos,i moze na gornju polovicu neki malo kvalitetniji kecap. npr heinzov.

uz ovo sam napravio malo pomfrita i servirao uz domaci chilli sos koji sam pravio prije 10tak dana. sada je bas odlican.
naravno sve se zaokruzilo pivom. tamno ide odlicno uz burgere. a ja sam imao svoj stout.                    
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Burgeri by lakosta
Vrh! Koje mesi si stavio?

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Burgeri by lakosta
(10.09.2017, 06:04 )spageti Wrote: Vrh! Koje mesi si stavio?

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk

koristio sam obicno junece meso iz mesnice. mislim da je bolje da ima malo veci udio masnoce. bude socnije Smile
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Burgeri by lakosta
This post was last modified: 10.09.2017, 06:44 by Stane.
Znači pravio si burgere (izgledaju odlično), da bi mogao kuhati Stout
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Burgeri by lakosta
jebote, ogladnih na jutro.. odlicno izgledaju burgeri. valja probati.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools