Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


PaleAle Pivarski Dnevnik
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Hvala vam svima na savjetima Smile Pivu ću ponoviti sa još dodatna 1 ili 2 hmelja. Sviđa mi se i ova podloga 5% caramunich 3% carapils 92% pale malt i FG na 1.010
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
This post was last modified: 04.10.2017, 08:01 by PaleAle.
Zadnje kuhanje weizena je bilo najgore kuhanje dosada. Prvo mi se razbije hidrometar (sreća pa sam nabavio refraktometar). Onda je ova metoda enhanced double decoction skroz zakazala. Prošlo je sigurno sat i po dok nisam mogao početi da dižem kominu na protein rest. Nakon toga umjesto na 67C komina je završila na 60C za saharizaciju. Nakon puno zajebancije digao sam je do 64C i to je bilo to. Bog zna šta će ispasti, jedino je dobro što nisam daleko od planiranog OG-a (1.053 umjesto 1.051) Big Grin

Sačuvao sam dosta kvasca iz startera pa mogu probati opet sa normalnijim režimom. Zivjeli


[Image: 2ywhh5u.jpg]
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(04.10.2017, 07:39 )PaleAle Wrote: Zadnje kuhanje weizena je bilo najgore kuhanje dosada. Prvo mi se razbije hidrometar (sreća pa sam nabavio refraktometar). Onda je ova metoda enhanced double decoction skroz zakazala. Prošlo je sigurno sat i po dok nisam mogao početi da dižem kominu na protein rest. Nakon toga umjesto na 67C komina je završila na 60C za saharizaciju. Nakon puno zajebancije digao sam je do 64C i to je bilo to. Bog zna šta će ispasti, jedino je dobro što nisam daleko od planiranog OG-a (1.053 umjesto 1.051) Big Grin

Sačuvao sam dosta kvasca iz startera pa mogu probati opet sa normalnijim režimom. Zivjeli


[Image: 2ywhh5u.jpg]
kako je izgledalo nakon cijeđenja?jel wort izgledao kao da si brašno razmutio u vodi?mene je jednom zeznula temperatura ukomljavanja (bila preniska)-pa sam imo neku interesantnu smješu koju nebi se usudio nazvati wort-i koja je nakon fermentacije više ličila na bozu nego na pivo,,,
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Bio je nekakav "mulj" u mash-tunu, zablokirao mi je cijeđenje nekoliko puta. Piva je nakon presipanja u fermentor bila smeđa i mutna ali mislim da je od toga "mulja". Nadam se da će se istaložiti...
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Trebalo bi biti ok. Došlo je tu do saharifikacije, jer je temperatura bila pogodna za rad nekih enzima. Biće ti malo tanji, ali i to je ok. To je tako sa pšeničnim sladom i ostalim materijalom bez ljuske. Zna često zaštopati, i ne izgleda komina baš najlijepše, kao beton na površini Big Grin uglavnom, mislim da će to sve biti ok.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(05.10.2017, 05:26 )mange_tout! Wrote: Trebalo bi biti ok. Došlo je tu do saharifikacije, jer je temperatura bila pogodna za rad nekih enzima. Biće ti malo tanji, ali i to je ok. To je tako sa pšeničnim sladom i ostalim materijalom bez ljuske. Zna često zaštopati, i ne izgleda komina baš najlijepše, kao beton na površini Big Grin uglavnom, mislim da će to sve biti ok.

Nadam se, javim rezultat Big Grin
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
FG mi je otišao na 1.008 sa planiranog 1.012
Boja je ok a banana rastura. Iako mi je čulo mirisa blokirano od prehlade banana se probija bez problema. Big Grin Za klinčiće ćemo vidjeti kad se gazira piva. Zivjeli
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Probao sam pivo dan nakon flaširanja. Dosta tanko tijelo, puno bliže witbieru nego hefe-weizenu. Klinčići se ne osjete, banana totalno dominira. Sa druge strane piva je veoma pitka, rekao bih i osvježavajuća. Alkohol koji je pobjegao na 6% se uopšte ne osjeti. Sve u svemu, nije vidjelo hefe-weizena ali nije ni loša piva. Smile

[Image: 35aji9w.jpg]



Mislim da ne vrijedi otvarati temu u podforumu recenzije pa ću ovdje ukratko napisati.
Kupio sam Miller Genuine Draft u bingu i ne znam da sam ikad popio lošiji lager u životu. Nakon dva gutljaja sam prosuo obe boce u lavor. Strašno tanka i bezlična piva. Jedini okus koji sam osjetio je mokri karton. Pjena je sva nestala dvije sekunda nakon sipanja. Što je najgore piva je daleko od roka trajanja tako da nema ni tog opravdanja. Ne bih dao ni najgorem neprijatelju da ovo pije.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
pa dobar ti je hefe. eto osjeti se banana. koji ti je kvasac?
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
(15.10.2017, 01:40 )mange_tout! Wrote: pa dobar ti je hefe. eto osjeti se banana. koji ti je kvasac?

Wyeast 3068
Piva je dobra ali nema onaj mouthfeel koji hefe traži. burence
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
tanje tijelo. odličan je to kvasac za hefe weizen. kako si fermentirao?
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Pa ok je to ja bi rekao. Iduci put malo pojacaj temperaturu na ukomljavanju. Otisao ti je nisko. Cudi me da se alkohol ne osjeti na tako tanjem tijelu s obzirom da je 6 vec van okvira hefe weizena. Vjerovatno imas dobro banane tu pa mozda pokriva. Cini mi se da si malo previse samokritican Smile
Kakva je gaziranost?
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools