Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ispiranje kvasca
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Ispiranje kvasca
Vrlo lijepo objašnjenje ispiranja kvasca. I vrlo lagano.

Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Ispiranje kvasca
jesi probavao?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Ispiranje kvasca
Nisam. Ali sada će se kuhati sa tečnim kvascem. Pa eto odlične prilike.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Ispiranje kvasca
Znači, skuplja se iz ovih tegli gornji dio, odnosno nekih 10-tak, 20 %? Koliko dugo može ovo da stoji i na kojoj temperaturi?
Find Odgovori
vujko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 19
Joined: Sep 2017
Reputation: 1 Location: Banja Luka
RE: Ispiranje kvasca
This post was last modified: 16.10.2017, 06:39 by vujko.
Pozdrav, forumaši!
Pokušao sam da isperem kvasac prvi put, I negdje sam izgleda omanuo Smile Sve sam radio po tutorijalu koji je musica napisao: prokuhao vodu, ohladio, pokupio iz fermentora kvasac( I dosta tropa, jer sam slučajno uzmućkao), u dezinfikovanu teglu od 3L istresao kvasac I vodu, promućkao I stavio u frižider. Nakon dva dana pogledao teglu I ostao sa velikim upitnikom iznad glave:huh r:! Kvasac I talog su se istaložili, samo kod mene se desilo da je kvasac izgleda otišao dole na dno.
[Image: iPxg4z2_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium]

Da li je ovo normalna pojava?Da li se ovaj kvasac može spasiti? Nije mi bitno da li ce se ova tura kvasca spasiti, nego samo da znam za ubuduće. U pitanju je kvasac us-05.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ispiranje kvasca
Nemoj preko dropboxa stavljati slike, ne vide se.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Ispiranje kvasca
Neće ništa biti kvascu, samo promućkaj teglu opet. Smile
Find Odgovori
vujko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 19
Joined: Sep 2017
Reputation: 1 Location: Banja Luka
RE: Ispiranje kvasca
This post was last modified: 16.10.2017, 09:07 by vujko.
(16.10.2017, 08:37 )PaleAle Wrote: Neće ništa biti kvascu, samo promućkaj teglu opet. Smile

Znači, definitivno je kvasac na dnu!? Trebam li promijeniti vodu? Znaš li možda zbog čega se ovo desilo?
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Ispiranje kvasca
(16.10.2017, 09:05 )vujko Wrote:
(16.10.2017, 08:37 )PaleAle Wrote: Neće ništa biti kvascu, samo promućkaj teglu opet. Smile

Znači, definitivno je kvasac na dnu!? Trebam li promijeniti vodu? Znaš li možda zbog čega se ovo desilo?

Kvasac je na dnu i ne trebaš mijenjati vodu. Ne znam tačno zašto ti se to desilo ali veoma je lako riješiti. Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Ispiranje kvasca
Prokuhaj vodu, ohladi je i nadolij u tu teglu do vrha. Dobro promućkaj i u frižider
Find Odgovori
topvar Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 3
Joined: Jan 2017
Reputation: 0 Location: Vojvodina
RE: Ispiranje kvasca
Pratim forum već oko godinu dana, nekoliko tura sam i skuvao.
Interesuje me da li bih mogao ,da koristim isti kvasac više puta .
Prilikom flaširanja, ostavio bih u fermentoru oko 1-2 cm piva iznad kvasca, pa sledeći dan kuvao novo pivo, da li mogu taj kvasac jednostavno da uzmem i stavim u novu turu, bez onog klasičnog pranja kvasca. Znači samo nekom prohromskom varjačom ili kašikom( normalno sterilnom) da kvasac stavim u fermentor.
Ako može ,da li je potreban sav kvasac?
Pravim ture od 50 l.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Ispiranje kvasca
(28.11.2017, 07:03 )topvar Wrote: Pratim forum već oko godinu dana, nekoliko tura sam i skuvao.
Interesuje me da li bih mogao ,da koristim isti kvasac više puta .
Prilikom flaširanja, ostavio bih u fermentoru oko 1-2 cm piva iznad kvasca, pa sledeći dan kuvao novo pivo, da li mogu taj kvasac jednostavno da uzmem i stavim u novu turu, bez onog klasičnog pranja kvasca. Znači samo nekom prohromskom varjačom ili kašikom( normalno sterilnom) da kvasac stavim u fermentor.
Ako može ,da li je potreban sav kvasac?
Pravim ture od 50 l.
Mozes preliti, najbolje cim izlijes staru turu. U tom slucaju ne ostavljas nista piva.

I bitno je da stilovi pasu..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools