RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
pozz ljudi, ajme glava me zabolila od ovaga dali mozda netko zna za koju pivu je voda jana ili neka druga kupovna,
evo jos cu napisati sastojak moje vodovodne
NAHCO3 >30/279 ph 7.3
NA <200/3,1
CL <250/5.4
CA 86
MG 8.2
SO4 57
(29.12.2017, 09:26 )JackyQ Wrote: pozz ljudi, ajme glava me zabolila od ovaga dali mozda netko zna za koju pivu je voda jana ili neka druga kupovna,
evo jos cu napisati sastojak moje vodovodne
NAHCO3 >30/279 ph 7.3
NA <200/3,1
CL <250/5.4
CA 86
MG 8.2
SO4 57
sad pucajte koju pivu da kuham
neka legenda je sastavila ovu tabelu, pa ti nišani kakva je tvoja voda
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
da li mozes objasniti kako da se i dobije ta voda s te tablice
vec dva dana se igram s ezwater
i dodaj malo tu digne ,ono smanjis spusti trece i tako ukrug
nikad da se nastima .sad je pre gorka sad je malti pa nest u crvenom dok to popravis ode nest drugo u crveno .. grr
da li ima neki kalkulator kao ez da mu dodas namirnice tj recept
i onda izabers profil vode ,uzmes 100% ro vodu i on ti izracuna koliko ceg moras dodati ?
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Ako imaš kalcijev sulfat, kalcijev klorid i magnezijev sulfat prvo razrijedi česmovaču sa RO vodom da smanjiš bikarbonate na željeni nivo. Onda dodaj ove 3 soli da dobiješ željeni profil. Kod mene na količinama za 20l pive se obično radi o par grama za svaku sol.
This post was last modified: 28.07.2018, 08:06 by JackyQ.
U planu mi da tretiram vodu za stout sa ro vodom, imam kalcijev karbonat i sulfat, magnezij i mlijecnu kiselinu.
1. sta mi jos treba i na kojim temperaturama se najbolje otapaju
2. kod ro vode dali itko prova sa kuhanjem vode u kotlu pa hladenjem pare bas me interesira koliko bi vode trebalo,
gleda sam na Tv prezivljavanje na pustim otocima čovjek je probija sa bakrenom cijevi metalnu kanticu i od MORA kuhanjem i hladenjem bakrene cijevi napravija pitku vodu
Ima dobrih kalkulatora na beer friends
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Ima li se negdje kod nas kupiti CaSO4 i CaCl2? Cuo sam da im a neko u Sarajevu da prodaje i čini mi se da sam negdje vidio na forumu, al sad ne mogu da nadjem.
Gorku so ću valjda naći u apotekama, a mliječnu kiselinu već imam. Također, interesuje me Na u prilagođavanju vode. Je li bolje raditi sa sodom bikarbonom ili sa kuhinjskom soli?
This post was last modified: 14.02.2019, 08:15 by mirren.
Pozdrav, pivari.
Na sljedecem kuhanju idem sa prilagodjavanjem vode, pa sam htio da provjerim s vama hoce li ovo izac na dobro. Ideja da kupovnu vodu (u kojoj sam nasao jako malo HCO3) razrijedim sa RO vodom i dobijem profil vode za balansirano pivo (koristeci BreWaterCalc naravno).
Eh moja dilema je sljedeca. Da li da sve dodatke (CaCO4, MgSO4, CaCl) dodam samo u toku ukomljavanja, sa sladom ili da nekako popolovim i na strike i na sparge vodu? U konacnici bi, naravno, ganjao da profil bude isti, al posto mi je ova kupovna voda cca pH 8, interesuje me hoce li, ako je samo razrijedim sa 50 posto RO, ostati prenizak pH sprage vode?
A ako iskoristim sve soli u toku ukomljavanja i onda izmjerim pH sparge vode, onda necu imat prostora da je prilagodjavam.
I koliki je problem što mi je RA pokauje -282, a effective alcalinity -175?