erda
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Nov 2017
Reputation:
0
Location: HR
|
moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 31.12.2017, 12:02 by erda.
Da ne otvaram novu temu, nadovezujem se na ovu.
Pripremam recept za Pale ale u Beersmithu i vodu podesavam u Ezwatercalc.
Ako odredim da je batch 30l, kako određujem kolicinu vode za ukomljavanje i ispiranje?
Ako krecem od one opce formule da je odnos slada i vode 1:3, kako da znam koliko mi treba slada?
Pretpostavljam da Beersmith racuna automatski te sve odnose, međutim ne znam gdje je ta opcija.da mi on sugerira koliko cega trebam...
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
moje prvo all grain pivo
Za pocetak, mozes se orijentisati po kliznim pokazivacima za og, ibu, boju I abv. Za balansirano pivo u stilu, ganjas da su oko sredine..
Za turu od 30litara treba oko 42-44 litra vode ukupno I 7 - 7,5kg slada .. naravno ovo su ti orijentacione vrijednosti za pale ale I tu kolicinu..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
zoke
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 5
Joined: Jan 2018
Reputation:
0
Location: Teslić
|
RE: moje prvo all grain pivo
Pozdrav ljudi,
Prva tura piva je smjestena u flase :-)
Pravio sam po vasoj preporuci SNPA klon, medjutim bilo je dosta improvizacije, posto sam kasno skontao da mi je malen lonac, kuvao sam samo 21 l vode sa svim sastojcima koji idu za 26 l...U fermentoru je bio 15 dana, nakon toga sam presipao u flase gdje sam dobio 13 l piva...
Izgled mu je malo mutan , nadam se da ce se izbistriti?
Sto se tice ukusa izgleda mi malo vise gorko, da li ce se ta gorcina smanjiti sa odlezavanjem u bocama...
Nazalost nisam uspio izmjeriti, posto sam razbio 2 hidro metra svojom nepaznjom...
Svaki komentar iskusnih mi je dobrodosao...
Prekosutra ide nova tura, sa ispravkama...
|
|
|
spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
moje prvo all grain pivo
Nakon nekog vremena talog ce ti pasti na dno boce u pivo će biti bistrije, međutim vjerojatno će se malo taloga podigniti sa dna kad budes izlijevo iz boce.
Jedini način za bistrenje je cold crash ili želatina.
S obzirom da si flaširao nakon 15 dana fermentacije jako puno kvasca je u suspenziji i imati ćeš dosta taloga.
Gorčina se neće smanjiti sa vremenom.
Samo hrabro naprijed.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
evo mene nakon dugo vremena. Napokon sam doma. U pivu sam se več usavršio (skoro) pivo ostavljam da odleži bar 6 mjeseci pa i duže i okus je puuuno bolji.
Sad bi imao neka pitanja. Jedna tura mi jako pjeni. Ne kužim zašto a radio sam kai i sva ostala piva.
I drugo pitanje je: dobio sam oko 10 kg slada cristal 120 (caramel slad).
to je za boju, pjenu itd. Ide ga do 10 %
Mene zanima dali se može skuhat pivo samo sa tim sladom?
jer tu količinu neču potrošit za 100 godina ako ga stavljam kao dodatak.
Ako bi njega koristio kao bazni onda bi.
Hvala na odgovorima i preporukama.
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: moje prvo all grain pivo
(09.04.2018, 08:45 )josip Wrote: evo mene nakon dugo vremena. Napokon sam doma. U pivu sam se več usavršio (skoro) pivo ostavljam da odleži bar 6 mjeseci pa i duže i okus je puuuno bolji.
Sad bi imao neka pitanja. Jedna tura mi jako pjeni. Ne kužim zašto a radio sam kai i sva ostala piva.
I drugo pitanje je: dobio sam oko 10 kg slada cristal 120 (caramel slad).
to je za boju, pjenu itd. Ide ga do 10 %
Mene zanima dali se može skuhat pivo samo sa tim sladom?
jer tu količinu neču potrošit za 100 godina ako ga stavljam kao dodatak.
Ako bi njega koristio kao bazni onda bi.
Hvala na odgovorima i preporukama.
pjeni ti najvjerovatnije što ti fg nije bio konačan kod flaširanja, ili si pogriješio u dodavanju šećera za karbonizaciju....
Što se tiče kristala- možeš probat, a sad kakav će rezultat biti je ?? ...10 KG tog ti je slada 20 KM; a hmelj i kvasac i trud 50 KM,,,pa izračunaj isplatil se rizikvati il je bolje da dokupiš na to za 30-ak KM pale ale, pilsner isl. i imaš onda za 4, 5 tura riješen slad.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
ja sam u hrvatskoj. Ma nije ni tu skup bazni slad. Košta oko 7 kuna toje mislim 2 marke.
Nego sam pitao čisto iz znatiželje.
Možda je netko kuhao samo s tim sladom.
Neznam kako bi se pivo ponašalo. Dal bi imao dovoljno šečera, dali bi se pretjerano pjenilo itd.
A i mislio sam napokon pokušat skuhat pivo sa borovnicom. Čisto da experimentiram.
|
|
|
spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
moje prvo all grain pivo
Kolega, tvoja glava tvoja volja.
Eto probaj pa podijeli iskustvo sa ostalima.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|