goramljak
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Sep 2017
Reputation:
0
Location: Vitez
|
RE: Sweet Stout & IPA
Pozdrav ekipa,
evo da ne otvaram novu temu da tu pitam. Naime Milk Stout sam kuhao i nisam rehidrirao kvasac prije nego sam ulio u fermentor. Evo vec drugi dan na temperaturi je oko 21-23C koja mi je napisana u receptu i jos nije krenuo djelovati. Zanima me da li je ovaj kvasac otporan na promjene temperature i kakav je uopce kad krene djelovati?
Hvala.
|
|
|
goramljak
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Sep 2017
Reputation:
0
Location: Vitez
|
RE: Sweet Stout & IPA
Uh pardon Safale US05
|
|
|
goramljak
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Sep 2017
Reputation:
0
Location: Vitez
|
RE: Sweet Stout & IPA
(31.12.2017, 09:13 )mange_tout! Wrote: obavezno rehidriranje. sigurno propadne 50% stanica ako se ne rehidrira kvasac. i u običnu vodu.
da se razumijemo, dobit češ pivo i bez rehidracije, ali pivo sa zdravom fermentacijom je puno bolje od onoga koje je imalo lošiju fermentaciju. od mogućeg underpitchinga, pa čak može i da stane fermentacija. uglavnom, bolje je da se rehidrira kvasac.
Spustio sam na 20 kada sam hladio. Naime ne radi se velikoj količini pive točnije 8 litara. Išao sam čisto da probam ovaj stil piva. Tako da sam tu na kraju lupio cijelu vrećicu kvasca iako znam da nisam morao cijelu.
Prvu pivu sam na sličan način napravio dok kod druge već sam dehidrirao i odmah je kvasac krenuo raditi. Mene brine sad koliko ovaj kvasac može podnijeti promjene temperature? Nadam se da to neće biti veliki problem jer ne uspijevam ga održati na 21 kako piše po receptu. Već varira s vremena na vrijeme
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
Sweet Stout & IPA
Na osam litara je dosta pola kesice kvasca, tako da I ako je stradalo pola zbog izostanka rehidracije, ne bi trebo imati off ukuse..
Daj mu malo vremena.
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Sweet Stout & IPA
Najčešće postavljeno pitanje je upravo ovo koje je kolega postavio a i sam sam ga postavio na pocetku (da li će krenuti sa fermentacijom?)
Za ove četiri gidine, samo sam jednom čuo ili pročitao da fermentacija nije krenula, razlog kolega zaboravio ubaciti kvasac.
Koji god kvasac se ubacio on će odraditi svoj dio posla u najgorem slučaju će stati (ako mu je sve pripremljeno kako treba) na visokom Fg.
Rehidracija svakako, temperatura sladovine prilikom ubacivanja kvasca (pitcihing), dosta bitna, oscilacije temperature prilikom fermentacije pogotovo iznad 20c i oscilacije 4-5c nikako nisu dobre, temperatura fermentacije preko 23c neprihvatljiva (sve ovo govorim za US-05), optimalna količina kvasca dosta bitna
|
|
|
goramljak
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Sep 2017
Reputation:
0
Location: Vitez
|
RE: Sweet Stout & IPA
(31.12.2017, 11:19 )Stane Wrote: Najčešće postavljeno pitanje je upravo ovo koje je kolega postavio a i sam sam ga postavio na pocetku (da li će krenuti sa fermentacijom?)
Za ove četiri gidine, samo sam jednom čuo ili pročitao da fermentacija nije krenula, razlog kolega zaboravio ubaciti kvasac.
Koji god kvasac se ubacio on će odraditi svoj dio posla u najgorem slučaju će stati (ako mu je sve pripremljeno kako treba) na visokom Fg.
Rehidracija svakako, temperatura sladovine prilikom ubacivanja kvasca (pitcihing), dosta bitna, oscilacije temperature prilikom fermentacije pogotovo iznad 20c i oscilacije 4-5c nikako nisu dobre, temperatura fermentacije preko 23c neprihvatljiva (sve ovo govorim za US-05), optimalna količina kvasca dosta bitna
Razumijem sad sve. Bit će dobra lekcija. Kad podvučem sve znaci moram malo uložiti u novi fermentor gdje mogu stabilnu temperaturu imati, a i kod kuhanja pripremiti kvasac prije nego ga ubacim. Valjda ću na kraju moći nešto kvasca i isprati pa i da to probam jer do sad nisam radio.
|
|
|
lakosta88
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation:
0
Location: sarajevo
|
RE: Sweet Stout & IPA
Kod mene se ispostavilo da su sve ove teorije slabo dokazive. Ja sam do sad us05 koristio 2 puta direktno iz vrecice,jedan put sam ga hidratizirao a ostala kuhanja (najvise njih) sam koristio kvasac iz predhodne ture. Kvasac koji ostane u fermentoru sa nesto piva samo prespem u sterilne tegle. Starost i kolicina tog kvasca je uvijek varirala. Nikad nisam racunao koliko tog kvasca da stavim. Jednostavno teglu sa kvascem ugrijem na sobnu temperaturu na dan kuhanja. Za sada sve radi kako treba. Fermentacije uvijek krenu na vrijeme i stopanja nema. Takodje nisam primjetio offove. Ali mozda ja previse i rizikujem. Svakako pocetnici treba da se drze propisanih pravila po pitanju pichinga.
Da li ko od iskusnijih ima losa iskustva kada su bili malo aljkavi kao ja?
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Sweet Stout & IPA
This post was last modified: 31.12.2017, 12:19 by danny_boy.
(31.12.2017, 12:09 )lakosta88 Wrote: Kod mene se ispostavilo da su sve ove teorije slabo dokazive. Ja sam do sad us05 koristio 2 puta direktno iz vrecice,jedan put sam ga hidratizirao a ostala kuhanja (najvise njih) sam koristio kvasac iz predhodne ture. Kvasac koji ostane u fermentoru sa nesto piva samo prespem u sterilne tegle. Starost i kolicina tog kvasca je uvijek varirala. Nikad nisam racunao koliko tog kvasca da stavim. Jednostavno teglu sa kvascem ugrijem na sobnu temperaturu na dan kuhanja. Za sada sve radi kako treba. Fermentacije uvijek krenu na vrijeme i stopanja nema. Takodje nisam primjetio offove. Ali mozda ja previse i rizikujem. Svakako pocetnici treba da se drze propisanih pravila po pitanju pichinga.
Da li ko od iskusnijih ima losa iskustva kada su bili malo aljkavi kao ja? Pa to ti nije isto koristiti suhi iz vrecice kao i isprani.
Isprani je vec hidratisan i moze se slobodno nasuti na wort. Jedino se pravi starter ukoliko treba.
Cisto radi pravilnog ucenja onih koji tek pocinju. Kvasca treba biti taman onoliko koliko proizvodjac na deklaraciji napise. Moze ga biti manje ili vise za odredjene pivske stilove ali to je za napredne korisnike koji tacno znaju sta time zele napraviti (npr @Das Bier i njegovi Weizeni..).
Ukoliko kvasca nema u trazenim granicama dobices naravno pivo, ali sa nepozeljnim mirisima i okusima koje cesto ni sami pivari ne prepoznaju kao greske u pivu.
Zato se nadam sa ce nam predsjednik kupiti vise te kitove pa da odradimo obuku, prodje jos jedna godina...
|
|
|